základní skupiny - skupina B, 1. kolo
13.06.2014 21:00 CET
1 : 5
(1:1)

Reportáž

Španělé v repríze finále utrpěli debakl 1:5 s Nizozemci

Španělé v repríze finále posledního mistrovství světa s Nizozemskem utrpěli debakl 1:5. Obhájci titulu v úvodním duelu skupiny B šampionátu v Brazílii vedli díky penaltě Xabiho Alonsa, v závěru první půle ale vyrovnal Robin van Persie. Po přestávce se trefili dvakrát Arjen Robben, Stefan de Vrij a znovu Van Persie.

Úvodní minuty poznamenala nervozita na obou stranách, přičemž míč na kopačkách měli více fotbalisté z Pyrenejského poloostrova. Na pořádnou šanci si nepříliš zaplněná Arena Fonte Nova musela počkat až do 8. minuty, když na Casillase vystartoval po Robbenově přihrávce Sneijder, jenže záložník tureckého Galatasaraye svůj jubilejní stý zápas v nizozemské reprezentaci gólem neokořenil. Na druhé straně mohl o chvíli později odpovědět Iniesta, jeho rána ze střední vzdálenosti ale skončila nad nizozemskou brankou.

Následná série polovičních šancí španělského výběru v podání Costy a Silvy nevzbudila přílišný rozruch před Cillessenovou svatyní. O to větší bylo ale překvapení, když si ve 26. minutě po zákroku Stefana de Vrije hodně ochotně ustlal v pokutovém území Nizozemců Diego Costa a sudí Rizzoli ukázal na značku pokutového kopu. Penaltové exekuce se ujal zkušený Xabi Alonso, jenž nekompromisní ranou k pravé tyči poslal španělský národní tým do vedení - 1:0!

Nyní bylo na Nizozemcích, aby se pokusili s nepříznivým skóre něco provést. V 33. minutě byl blízko vyrovnání Van Persie, ale k zakončení do odkryté branky mu chybělo půl kroku a o pár chvil později šla De Jongova prudká střela pouze do míst, kde stál připravený Casillas. La Furia Roja úspěšně přečkala platonický tlak Nizozemců a ve 43. minutě mohl udeřit Silva, jenže s vynikající přihrávkou za obranu nenaložil dobře a jeho pokus přelobovat Cillessena skončil mimo.

Tento moment musel Del Bosqueho výběr nesmírně mrzet, jelikož vzápětí rozjeli bleskový protiútok Oranjes. Na dlouhý pas Blinda si naskočil zapomenutý Robin van Persie, jehož hlavička krásně zapadla za záda zkoprnělého Casillase - 1:1! Doposud nejhezčí branka šampionátu tak znamenala, že se šlo do kabin za nerozhodného stavu.

Druhý poločas začal na vydatně zkrápěném trávníku o něco lépe španělský tým, který nepřestával dominovat na míči. V 50. minutě však Iniestova dalekonosná rána pouze lehce pozlobila nizozemskou brankářskou jedničku. Více méně poklidný boj o střed hřiště rozčísla 53. minuta. Blind opět vyslal dlouhý a navýsost přesný pas mezi španělské obránce, kde si skvěle počínal Arjen Robben. Záložník Bayernu vynikajícím způsobem zpracoval těžký balón, vyškolil vracejícího se Piquého a přes nohy Ramose tvrdě zakončil k levé Casillasově tyči - 1:2!

Zápas tak dostal obrovský náboj a v 60. minutě mohli vést Nizozemci už o dva góly, Van Persieho bomba z pravé strany však pouze rozezněla břevno španělské branky! Del Bosque reagoval na nepříznivý vývoj nasazením ofenzivních hráčů Torrese a Pedra, ze hry se tak poroučeli Alonso a Costa. Ani dvojí střídání nepomohlo španělskému mužstvu, které se nyní vařilo ve vlastní šťávě. Psala se 64. minuta, když Nizozemci dobře sehráli standardní situaci z levé strany. Van Persie zboural ve vápně Casillase a na zadní tyči doklepl míč do odkryté branky stoper Oranjes Stefan de Vrij - 1:3!

V 67. minutě vsítil Silva pro Španěly kontaktní gól, jenže pro jasný ofsajd nemohla být branka záložníka Manchesteru City uznána. Na druhé straně vyzkoušel pozornost Casillase prudkou ranou z poza vápna van Persie, ale španělský gólman dopravil míč nohama do bezpečí. Zato v 72. minutě se Casillas vůbec nevyznamenal, jelikož vytvořil obrovskou hrubku, když si špatně zpracoval míč a naservíroval atakujícímu Robinu van Persiemu gól jako na stříbrném podnose - 1:4!

Destrukci španělského týmu se v 76. minutě pokusil zabránit Ramos, ale jeho nebezpečný přímý kop si cestu mezi tři tyče nenašel. O čtyři minuty později to byl ale právě Sergio Ramos, kdo nedokázal zastavit sprintujícího Arjena Robbena, jenž si následně ve španělském vápně pohrál s Casillasem a nekompromisní ranou přes dva stínující beky zvýšil už na 5:1! V 87. minutě pak ještě španělský brankář musel vytáhnout dva znamenité zákroky po ranách Wijnalduma a Robbena, čímž zabránil totální potupě svého mužstva. Ani další velké šance vyplývající z velkého holandského tlaku v závěru utkání už gólové ovoce nepřinesly, a tak zápas nakonec skončil senzačním výsledkem 5:1 pro tulipány!

Autor: Miroslav Ondrejka

Komentáře (1932)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele