základní skupiny - skupina E, 1. kolo
15.06.2014 18:00 CET
2 : 1
(0:1)

Reportáž

Švýcarsko rozhodlo o výhře nad Ekvádorem až v nastavení

Úvodní zápas skupiny E mezi Švýcarskem a Ekvádorem rozhodně nenadchl. Spíše než fotbalové krásy se diváci mohli dosyta nabažit laciných ztrát v rozehrávce. V posledních minutách nicméně obě mužstva toužila po rozhodnutí a v poslední nastavené minutě zařídil tři body pro Švýcarsko Seferović.

Začátek utkání dost kopíroval například vstup do turnaje od Angličanů a Italů. V prvních dvaceti minutách se diváci na rozhodně nevyprodaném stadionu v Brasílii nedočkali vlastně žádného vzrušení. Shaqiriho rána Domíngueze nevystrašila a poradil si bez větších potíží i s ranou levého beka Švýcarů Rodrígueze.

Jenže gólem oživili hru do té doby pasivnější Ekvádorci. Přímý kop Ayovího byl milimetrově přesný a díky absolutně nezvládnuté obraně Švýcarska mohl úplně sám hlavičkovat Enner Valencia - 0:1. Ani tato silná facka evropský celek neprobrala, do konce poločasu už zahrozili jen dvakrát. Skrytá křížná rána Inlera skončila mimo branku jen díky Domínguezovým konečkům prstů - z následného rohu nebezpečným střelo-centrem opět donutil gólmana soupeře k zákroku Shaqiri.

Málo byli vidět taky Ekvádorci, kteří byli u balónu méně často než jejich soupeř, ale vzhledem ke snadno získanému vedení se nikam přehnaně hnát nemuseli. S míčem na kopačkách si vedli precizněji než švýcarský tým, ale výsledku v podobě gólové šance se rovněž nedočkali.

Švýcaři žehrali především nad velkými nepřesnostmi ve vlastní hře. Těm kraloval záložník Valon Behrami, který byl do poločasu na vystřídání. Problémy s technikou zaznamenával ovšem i například Shaqiri, jehož standardní situace zpravidla končily v zemi nikoho nebo na kopačce/hlavě prvního hráče v modrém dresu. Hra Hitzfeldova týmu navíc postrádala hbitost, La Nati vždycky hráli o dotek navíc.

Ihned po obrátce se hra Švýcarů dostala na poněkud vyšší obrátky. Lichsteinerova rána skončila kvůli teči těsně vedle, ale následný rohový kop už v gól vedl. Ricardo Rodríguez našel v malém vápně přesně hlavu střídajícího Mehmediho, Luis Antonio Valencia podskočil, Gruezo se souboje prakticky neúčastnil a bylo vyrovnáno - 1:1.

Dvacet minut před koncem se mohli Švýcaři dočkat dokonce kompletního otočení výsledku, jenže Drmićův zásah rozhodčí pro velmi sporný ofsajd neuznali. Závěrečná pasáž utkání nabídla velké věci. Hráči v červeném šli tři na jednoho, ale vyhnali se do těžkého úhlu a Shaqiri trefil boční síť. Hned vzápětí zaváhal vyběhnuvší Benaglio a div, že se Ekvádor nedostal k další jednoduché brance.

Poslední minuty se obě obrany rozevřely - a zde je opět vidět úžasný kontrast oproti MS 2010 - týmy prostě remizovat nechtějí. Blízko vítěznému gólu byl Ekvádor po přímém kopu, který díky teči ve zdi málem Benaglio nedokázal polapit. I jeho zásluhou ale nakonec Švýcarsko vsítilo vítězný gól.

Třetí nastavená minuta mohla klidně přinést tři body Latinoameričanům, Enner Valencia ale ztroskotal na Behramim. A protiútok soupeř provedl dokonale. Hojně kritizovaný záložník s blonďatým přelivem převálcoval soupeře i přes jasný faul, míč se dostal do levé lajny k Rodríguezovi a jeho centr před branku uklidil do sítě střídající hrdina Haris Seferović.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (722)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele