základní skupiny - skupina G, 2. kolo
24.06.2018 14:00 CET
6 : 1
(5:0)

Reportáž

Anglie deklasovala Panamu a postupuje do osmifinále

Reprezentanti hrdého Albionu deklasovali Panamu 6:1 a zajistili si postup do osmifinále. Zápas byl rozhodnutý už po prvním poločasu, ve kterém Anglie nastřílela pět branek. Hattrick si i díky dvěma proměněným penaltám připsal Harry Kane. O prvenství ve skupině G si to Anglie rozdá s Belgií, přičemž oba mají stejné skóre i počet bodů.

Byl to doslova poločas hrůzy pro Panamu. Největší outsider šampionátu sice začal nebojácně, ale velice brzy se začala projevovat kvalita kolébky fotbalu. Rychlou a především pohlednou akci nezakončil Godoy optimálně, střela mu vůbec nesedla a na druhé straně byla Anglie efektivnější. John Stones byl při rohovém kopu zcela neobsazený a hlavou zařídil favoritovi vedení.

Panama chtěla rychle odpovědět a nebyla tomu vůbec daleko. Barcenas z dálky napřáhl, ale nebezpečná rána skončila vedle. Pak už zase úřadovala Anglie a bohužel za pomoci sudích. Pomezní nezaregistroval zcela jasný ofsajd a v pokračující akci povalil Escobar Lingarda, což znamenalo pokutový kop. Panamci se dožadovali přezkoumání u videa, ale marně. Harry Kane pak nedal Penedovi vůbec žádnou šanci a suverénní penaltou zdvojnásobil anglické vedení. Los Canaleros pak opět reagovali aktivitou a pěknou akcí, kterou Rodríguez poslal hodně vedle. O zbytek dění na hřišti už se starali výhradně Angličané.

Maguire si zaběhl za obranu a hlavou rovněž netrefil prostor mezi třemi tyčemi. Ve výborné formě hrál záložník Manchesteru United Jesse Lingard, jeho výstavní trefa ze střední vzdálenosti znamenala už tříbrankové vedení Albionu. A devastace Panamců nebrala konce, ve 40.minutě rozehrála Anglie další z řady standardních situací a Kane hlavou sklepl balón na zadní tyč, kde se pohyboval volný Stones, který svojí druhou brankou v zápase zvýšil už na 4:0. Poprvé od roku 1966 skórovala Anglie na mistrovství světa čtyřikrát a tady to navíc zvládla už během prvního poločasu. Utrpení Los Canaleros ale nebralo konce, po faulu Godoye na Kanea odpískal sudí další penaltu a i tentokrát jí Kane bez problému proměnil.

Kouč Panamy Hernán Darío Gómez měl o přestávce plno práce, aby své svěřence připravil na druhý poločas, ve kterém už těžko mohli výsledek zvrátit. Cílem byko dohrát utkání se ctí a alespoň se pokusit vymazat nulu v kolonce vstřelených gólů. Jenže se nedařilo a po hodině hry vedla Anglie 6:0. Střela Loftuse-Cheeka trefila nohy Harryho Kanea a na tečovanou ránu nedokázal Penedo reagovat. Hraniční situace u sudích prošla a Harry Kane mohl s čerstvě nabytým hattrickem přenechat místo na hřišti Jamiemu Vardymu.

V 76.minutě byla Panama blízko čestnému gólu, dobře zahraný rohový kop se snesl až na vzdálenější tyč, kde osamocený Torres balón netrefil. Velká chvíle pro panamský fotbal přišla až o dvě minuty později, centr střídajícího Avily dopravil za Pickfordova záda jiný střídající hráč Baloy a panamští příznivci na tribunách slavili, jakoby celé mistrovství vyhráli. Na konečném výsledku 6:1 pro Anglii se i přes další šance nic nezměnilo. Anglie si zajistila postup do osmifinále a z jaké pozice to bude zodpoví až zápas s Belgií.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (842)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele