základní skupiny - skupina E, 2. kolo
22.06.2018 14:00 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Brazilci v nastavení přetlačili Kostariku a nakročili k postupu

Až Philippe Coutinho v první minutě nastavení zachránil Brazílii před další blamáží a případnými postupovými problémy. Kostarika v čele se skvělým Keylorem Navasem dlouho odolávala brazilskému tlaku, ale hráči Seleção nakonec zaslouženě vyhráli. Druhou branku vstřelil až v sedmé minutě nastavení Neymar.

Trenér Kanárků Tite udělal oproti zápasu se Švýcarskem jednu změnu a místo Danila se na kraj obrany postavil obránce Corinthians Fagner. Kostarika nastoupila v totožné sestavě jako proti Srbsku.

Brazilci sice do zápasu vlétli, ale dlouho jim to nevydrželo. Coutinho počínající čtvrtou minutou z dobré pozice přestřelil a pak začali nebezpečně vystrkovat růžky hráči Kostariky. Gamboa předvedl na právé straně rychlý úprk a defenzíva Kanárků musela rychle zpátky. Gamboa nakonec přihrával pod sebe na nabíhajícího Borgese, kterému ale střela nesedla a nakonec skončila mimo. Pro Brazilce to bylo velké varování a popravdě Borgesova šance je znervóznila. Kostarika vyčkávala na vhodnou brejkovou příležitost a proti Brazilcům hrála především výborně takticky.

Ve 26.minutě se v Petrohradu poprvé jásalo, ale zbytečně. Na první pohled krásnou akci zakončil nekompromisní ranou pod břevno Gabriel Jesus, ovšem vše zhatilo jeho ofsajdové postavení. Vzápětí musel rychle z branky Navas, před kterým už cítil příležitost Neymar. S blížícím se koncem poločasu stoupal i tlak Brazilců, nicméně ukazatel stále ukazoval 0:0. Willian svojí střelou pozdravil tribuny a Marcelo zase svého týmového kolegu z Realu Keylora Navase.

Druhý poločas začala výrazně lépe Brazílie a Kostarika se ocitla pod tlakem. Zřejmě k tomu přispělo i střídání nevýrazného Williana za Douglase Costu. Obrana Los Ticos v čele s výborným Navasem však dál odolávala. Po Jesusově ráně měla Kostarika obrovské štěstí a Navase zachránila branková konstrukce. Okamžik na to spálil další obrovskou šanci Coutinho a další šance na sebe nenechaly dlouho čekat. Tutovku č. 2 zazdil blokovanou střelou Neymar a s Coutinhem si zase poradil Navas.

Na druhé straně rozehrála Kostarika nebezpečný roh a i když se ke koncovce nedostala, dost to před Alissonem hořelo. Druhý poločas diváky rozhodně nenudil, Brazílie si i dále vytvářela brankové příležitosti, ale výsledek zůstával stejný. Casemirův přízemní pokus bez problému chytil Navas a Neymar po Gaboově chybě trestuhodně minul horní roh, to už na stadionu v Petrohradu běžela 72.minuta.

Další klíčový okamžik přišel v 78.minutě, krásnou akci Kanárku přerušil pád Neymara po kontaktu Gonzáleze a sudí Kuipers odpískal pokutový kop. Nizozemský arbitr se však šel přesvědčit k videu a nakonec penaltu odvolal. Čas Kanárkům ubíhal rychle a v závěru se hra logicky začala kouskovat. Přesto se Titeho hoši nevzdávali a nakonec dokázali urvat výhru na svojí stranu. V první minutě nastavení sklepl Marcelův centr Firmino na Jesuse, který přepustil balón Coutinhovi a tady už byl Navas bezmocný. Obrovskou radost Brazilců pak podtrhl v sedmé minutě nastavení Neymar, který zvýšil do otevřené obrany Los Ticos na konečných 2:0.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (794)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele