play off - osmifinále
01.07.2018 20:00 CET
1 : 1
3:2 pen.
(1:1, 1:1)

Reportáž

Chorvati prokázali pevnější nervy a na penalty zdolali Dánsko

Také druhé nedělní osmifinále bylo čistě evropské, také skončilo remízou 1:1 a také ho musely rozhodovat pokutové kopy. Na rozdíl od odpoledního duelu však nakonec favorité s notnou dávkou štěstí postupují dál. Chorvatsko porazilo Dánsko a o nejlepší čtyřku se utká s domácím Ruskem.

Stadion v Nižním Novgorodu viděl nečekaný a strhující úvod utkání. Uplynulo pouze několik desítek vteřin, když debutant na světovém šampionátu Jonas Knudsen vhodil před chorvatskou branku dlouhý aut, míč propadl až ke kopačkám Thomase Delaneyho, jenž ho ještě přiťukl Mathiasi Zankovi Jørgensenovi a obránce anglického Huddersfieldu i s přispěním nešťastného zákroku Danijela Subašiće propasíroval míč do sítě.

Jenomže Dánově se z vedení dlouho neradovali. Hned ve 4. minutě po pravém křídle přes ne zcela ideálně bránícího Knudsena, který v základní sestavě nahradil Jense Larsena, pronikl Ante Rebić, přihrál rozběhnutému Vrsaljkovi, jehož nepovedený centr Dalsgaard odkopl pouze do hlavy Christensena, od nějž se míč odrazil k Mariu Mandžukićovi a ten trochu neortodoxním kopem překonal Kaspera Schmeichela a srovnal skóre. Nutno poznamenat, že oba góly by někde v okresním přeboru jistě schytaly označení "haluz”.

Zajímavý fotbal pokračoval i nadále. Ačkoliv balón více drželi Chorvati, ani Dánové rozhodně nehráli druhé housle a čas od času zahrozili. Na dlouho nejblíže gólu byl Martin Braithwaite, jehož pěknou přihrávkou vysunul Christian Eriksen, a jen včasné vyběhnutí brankáře Subašiće zabránilo křídelníkovi z Middlesbrough ve skórování.

Svěřenci Zlatko Daliće zahrozili poprvé od vstřeleného gólu ve 28. minutě, kdy nejprve ránu Ivana Rakitiće Schmeichel pouze vyrazil, zkoprnělá dánská obrana reagovala pozdě, díky čemuž se do zakončení dostal následně ještě Ivan Perišić, ale ani nadvakrát nedokázal zamířit přesně. Zanedlouho si pak na skvělý centr Luky Modriće z volného přímého kopu naskočil Dejan Lovren a chyběly centimetry, aby hlavička vysokého stopera skončila v síti.

Do druhého poločasu trochu překvapivě již nenastoupil Andreas Christensen, místo něhož nastoupil ofenzivněji laděný Lasse Schöne a možná i díky tomuto tahu (který byl možná vynucen zdravotními problémy stopera Chelsea) trenéra Ågea Hareida měli jeho svěřenci po změně stran více ze hry. Naopak Chorvati se dlouho nemohli dostat do zápasu.

V 56. minutě unikl po pravém křídle Yussuf Poulsen, jeho prudký centr zblokoval Vida pouze k nohám Braithwaitea, jemuž však střela z úhlu vůbec nesedla. O chvíli později střídající Nicolai Jørgensen převzal přihrávku od aktivního Poulsena, v nadějné pozici ovšem pálil pouze do míst, kde čekal připravený Subašić.

Fotbalisté z Balkánského poloostrova se v útoku začali prosazoval až ke konci základní hrací doby. Nejnebezpečnějším Chorvatem byl agilní Ante Rebić - nejprve střílel podobně jako před tím Jørgensen pouze do koše gólmana, o pár momentů později zase vymíchal bránícího Knudsena, jenže jeho vynikající pas nedokázal dobře trefit nikdo z nabíhajících spoluhráčů. A jelikož v bráně neskončila ani povedená střela ze střední vzdálenosti v podání Ivana Rakitiće, ani chytrý pokus Martina Braithwaitea, šlo se do prodloužení...

V nastaveném čase se toho dlouho nedělo. Až přišla dechberoucí 114. minuta. Střídající Michael Krohn-Dehli ztratil míč ve středu pole, Luka Modrić pohotově vyslal parádní kolmicí do samostatného nájezdu Rebiće, ten udělal kličku brankáři a už už zakončoval do prázdné brány, když ho v tom zezadu sťal Zanka Jørgensen a hlavní rozhodčí Pitana bez váhání nařídil pokutový kop. Hvězdný Luka Modrić však ztroskotal na bravurním Schmeichelovi, který se stal okamžitě národním hrdinou.

O vítězi tak musel opět rozhodnout penaltový rozstřel. V něm zářili oba brankáři, Kasper Schmeichel chytil další dvě, Danijel Subašić ovšem dokonce tři, přičemž tu rozhodující nedal Nicolai Jørgensen a naopak proměnil barcelonský Ivan Rakitić. Chorvatsko jde navzdory marné snaze brankáře Schmeichela dál a poměří síly s Ruskem.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (1510)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele