play off - osmifinále
30.06.2018 16:00 CET
4 : 3
(1:1)

Reportáž

Bláznivou přestřelku ovládla díky famóznímu Mbappému Francie

Hned první osmifinálové utkání letošního mistrovství nabídlo ofenzivní reklamu na fotbal. Dva obraty skóre, sedmigólové hody a drama od počátku do konce nakonec dopadlo lépe pro národní tým Francie, který výhrou 4:3 postupuje mezi nejlepší osmičku, zatímco argentinští obhájci stříbra se s turnajem loučí. Klíčem k francouzskému úspěchu byl útočník Kylian Mbappé, jenž měl přímý podíl na třech gólech.

Kdo od Argentinců po vydřené výhře nad Nigérií čekal lepší, uvolněnější výkon, musel být již z úvodní čtvrthodiny notně rozčarován. Albiceleste sice patřilo většinové držení míče, ale daleko nebezpečnějším dojmem zprvu působila Francie. A brzy došlo i na velké brankové příležitosti.

Excelentní přímý kop Griezmanna ještě skončil pouze na břevně Armaniho branky, ale pár minut nato se již útočník Atlética Madrid dočkal. Největší podíl na průlomu skóre měl však Kylian Mbappé, jehož sprint s míčem z vlastní poloviny soupeřova záloha vůbec nezachytila a korunku argentinské marnosti nasadil Marcos Rojo, jenž mladého forvarda stáhl k zemi ve vlastní šestnáctce. Uděleným pokutovým kopem Griezmann nepohrdl a poslal Armaniho bezpečně na druhou stranu.

Takřka totožná situace se opakovala o šest minut později, kdy Pogbův výtečný pas vyslal Mbappého do dalšího bleskového úniku a jediným rozdílem bylo, že Tagliaficův následný faul se udál těsně před šestnáctkou. Francouzi byli na koni a nebýt opakovaně špatné souhry ve finální fázi, nemuselo zůstat jen u jednobrankového vedení. A nakonec o přestávce neplatilo ani to. V 41. minutě totiž z uctivé vzdálenosti napřáhl doposud nevýrazný Ángel Di María a šokoval všechny přítomné v čele s brankářem Llorisem exkluzivní ranou do horního růžku.

Tam, kde Argentinci v závěru poločasu skončili, po změně stran neméně překvapivě navázali. Odražený míč po standardní situaci vrátil do ohně Lionel Messi a intuitivní teč Gabriela Mercada do Llorisova protipohybu zničehonic znamenala obrat skóre na 2:1.

Argentinská radost však měla jepičí život. Kritickou chvíli po zaváhání střídajícího Fazia ještě Albiceleste přežili, ale devět minut po Mercadově trefě propadl Lucasův centr až na hranici šestnáctky k Benjaminu Pavardovi, jenž v obtížné pozici napálil skákající míč z voleje stěží uvěřitelným způsobem rovnou do šibenice. Seznam kandidátů na gól šampionátu se rozrostl o další fantastický kousek.

Než se zaražení Argentinci stihli z Pavardovy parády vzpamatovat, rozjetý soupeř jej během deseti minut zcela zdecimoval. Ústřední roli zde měl jako v celém zápase nezastavitelný Mbappé, jenž se nejrychleji zorientoval v šestnáctce a pohotovou ranou propálil statického Armaniho, a sotva pár minut nato dodal francouzskému náskoku i veledůležitou pojistku. Jestliže byl Pavardův gól jednou z nejlepších střel MS, pak francouzský čtvrtý zásah dne se řadí ke gólové špičce v kategorii těch kombinačních. Plynulá akce po zemi od vlastní branky kulminovala Giroudovým prostrčením míče Mbappému, na jehož tvrdou přízemní střelu neměl Armani nárok.

Argentinci se sice v závěrečných minutách dostali k několika slibným možnostem ke zdramatizování zápasu a v třetí minutě nastavení skutečně po skvělém Messiho centru snížil Agüero, avšak po divokém výsledku 4:3 jsou přesto prvními čtvrtfinalisty Francouzi.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (2277)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele