play off - finále
15.07.2018 17:00 CET
4 : 2
(2:1)

Reportáž

Francouzi přestříleli Chorvatsko a po dvaceti letech jsou znovu mistry světa

Po celý šampionát platil francouzský národní tým za nebývale efektivní tým, jemuž k vítězství postačí sebemenší protivníkova chybička. Nic na tom nezměnilo ani finálové utkání s Chorvatskem, které sice favorizovaného soupeře výrazně přestřílelo, jenže góly dávali především svěřenci Didiera Deschampse. Po bláznivém skóre 4:2 se tak z titulu mistrů světa radují Francouzi.

Přestože šlo pro Chorvaty o první finálovou účast na mistrovství světa, do zápasu vlétli bez přehnaného respektu. Úvodní čtvrthodina se odehrávala především na polovině Francie, která se naopak do hry dostávala pozvolna, a Ivan Perišić měl hned dvě slibné možnosti k ohrožení Huga Llorise. Ani v jednom případě však nezvolil správné řešení, zatímco Francouzi při první příležitosti trestali, přesně jak je v posledních týdnech jejich dobrým zvykem.

Antoine Griezmann si nejprve vymodlil u rozhodčího Pitany odpískání přímého kopu před pokutovým územím, který sám rozehrál, a i když žádného spoluhráče nenašel, mohl slavit. Míč totiž v chumlu hráčů lehce přizvednul do vlastní sítě Mario Mandžukić a Francie zničehonic vedla. Na verdiktu nic nezměnilo ani hraniční ofsajdové postavení Paula Pogby, jenž přitom číhal těsně za smolařem Mandžukićem.

Pro Chorvatsko ovšem nešlo o nic nového. Jako první totiž inkasovali i ve všech předešlých zápasech vyřazovací fáze, přesto si vždy dokázali poradit. A opravdu - sotva deset minut po inkasovaném gólu se dostali k přímému kopu i svěřenci Zlatka Daliće a stejně jako jejich soupeř nastalé výhody plně zužitkovali. Po nepřehledné sérii hlavičkových soubojů se míč odrazil k Ivanu Perišićovi, jenž využil postavení v hloubi šestnáctky, před opatrným Kantém si posunul míč do strany a tvrdou křižnou ranou propálil vše, co mu stálo v cestě.

Jestliže od samého počátku Chorvaté působili na stadionu v Lužnikách živějším dojmem, po vyrovnávacím gólu jich bylo vysloveně plné hřiště. Místo obratu však znovu tvrdě udeřila francouzská efektivita ze standardních situací. Nevyvedená hlavička Domagoje Vidy darovala Francii roh, který po Matuidiho teči skončil na ruce nic netušícího Perišiće. Sudímu Pitanovi celý incident zprvu unikl, ale na radu kolegů u videa vše přezkoumal a ukázal na značku pokutového kopu. Tíha okamžiku padla na Antoina Griezmanna, ovšem francouzský forvard s přehledem uklidil míč na opačnou stranu, než kam se vrhl brankář Subašić, a stanovil tak poločasové skóre 2:1.

Také po změně stran hráči v kostkovaných dresech nastoupili na trávník jako velká voda a Hugo Lloris měl co dělat, aby vytěsnil dělovku Rebiće či zavčasu vyběhl k odpalu míče před všudypřítomným Perišićem. Když pak chorvatský tlak na chvíli opadl, Francouzi zas a znovu nekompromisně trestali. Rychlá akce přes Mbappého s Griezmannem skončila u Paula Pogby, jehož ránu sice chorvatská defenziva zablokovala, jenže míč se k záložníkovi Manchesteru United příhodně odrazil zpět a jeho druhý pokus již musel bezmocný Subašić jen lovit ze sítě.

Aby toho pro zaskočené Chorvaty nebylo málo, sotva šest minut nato byli obětí soupeřovy nebývalé pohotovosti v zakončení počtvrté. Tentokráte se díky výtečné práci Lucase Hernándeze na levé straně dostal ke střele zpoza šestnáctky Kylian Mbappé, jehož přízemní ránu na přední tyč Subašić absolutně nečekal a jen po další obdržené brance zoufale rozhazoval rukama.

S tříbrankovým mankem již byly chorvatské naděje na zvrat mizivé, ale v 69. minutě je nečekaně přiživil Hugo Lloris. Francouzský gólman totiž hrubě nezvládl rozehrávku a bohorovně poslal míč přesně na nohu napadajícího Mandžukiće, jenž tak vsítil jeden z nejsnadnějších gólů kariéry. Ani tato obrovská minela však misky vah na druhou stranu nevychýlila a čerstvými mistry světa se po divoké výhře 4:2 stává národní tým Francie. Po finálovém zklamání z domácího mistrovství Evropy si tak země galského kohouta spravila chuť se vším všudy a Didier Deschamps, sám mistr světa z roku 1998, svou nelehkou misi splnil ve velkém stylu - šesti výhrami a jedinou remízou.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (2615)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele