základní skupiny - skupina C, 2. kolo
21.06.2018 17:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Francie udolala i Peru a postupuje do osmifinále

Francouzi, velcí favorité na celkové prvenství, se nakonec probránili k postupu mezi nejlepších šestnáct. Naopak symapticky hrající tým Peru ví, že po třetím zápase s Austrálií pocestuje spolu s početným zástupem svých příznivců zpět pod Andy a Machu Picchu.

Peruánci v úvodu svého prvního vystoupení dánskou obranu potrápili, ale nakonec i kvůli neproměněné Cuevově penaltě prohráli 0:1. Francie se v duelu se Socceroos dočkala vítězství, o kterém musely rozhodovat moderní technologie, takže se dá směle tvrdit, že Deschapmova skvadra byla tou šťastnější. Velký kandidát na titul by jistě měl předvádět jiný fotbal, ačkoliv to samé zatím platí také o všech ostatních mužstvech, jakým před turnajem sázkaři i odborníci nejvíce věřili.

Na samotném začátku se hrálo více na polovině Francie. I když si Jihoameričané nevytvořili žádnou velkou příležitost (nepřesný pokus ze středového kruhu nepočítejme), naznačili, že šance na bodový zisk z tohoto klání by nemusela být nereálná. V 11. minutě se velice šťastně dostal k balonu Griezmann, jenž však pravačkou zcela minul. O minutku později to z dálky zkoušel Pogba, přičemž Gallese jeho skákavou střelu kontroloval.

Následně kopali hráči v modrém dresu dva rohy za sebou. Po prvním se dožadoval videorozhodčího Mbappé, po druhém hlavou minul Varane. Další možnost patřila Griezmannovi, avšak peruánský gólman si s ní poradil. Ve 24. minutě se po centru od rohového praporku a následné teči dostal k míči Flores a zpoza šestnáctky všem ukázal, jak se to nemá dělat.

Garecův výběr měl obrovskou šanci ve 31. minutě, když Guerrero po výborné Cuevově pobídce nevyzrál na francouzského kapiána Llorise. Poté svým padáčkem hledal Pogba za obranou Mpabbého, ale ten letící předmět nezasáhnul. Vyslanci země Galského kohouta nemuseli dlouho smutnit, protože ve čtyřiatřicáté minutě Peruánci ztratili v prostoru před vlastním pokutovým územím balon.

Pogba servíroval po zemi na Girouda, jehož šance byla zblokována tak nešikovně, že mohl Kylian Mbappé v poklidu dokopávat do prázdné - 1:0. Ve 40. minutě nejprve šel Yotún ve vápně zbytečně do kličky, místo toho, aby pálil, což vyústilo v rychlý protiútok Francouzů, který po ose Mbappé-Griezmann díky předvídatelnosti pokryl před Giroudem brankář Gallese.

V závěru úvodního dějství devatenáctiletý střelec gólu nezapřel, že v PSG nastupuje vedle Neymara. Jeho elegantní posunutí na Griezmanna prodloužil nejlepší střelec EURA 2016 na levou stranu, kde stál Lucas Hernández. Jenomže si vylámal zuby na muži v rukavicích. Po první půli tedy zase vedl nikoli lepší, nýbrž spíše šťastnější celek.

Překvapivě až na druhý poločas přišel do hry Jefferson Farfán a čekalo se, co předvede v osvědčené spolupráci s Paolem Guerrerem. Nově příchozí fotbalista, jenž prožil nejlepší roky kariéry v německém Schalke 04, za chvíli přihrál Aquinovi, jehož rána z dálky šajtlí pravé nohy skončila na tyči. Jinými slovy, další klika pro skvadru ze západní Evropy. Peruánci pak zlepšili pohyb a jejich akcím scházela akorát lepší finální přihrávka. Po hodině hry to tedy musel Carrillo zkusit znovu zpoza velkého čtverce, v čemž jej záhy - rovněž neúspěšně - napodobil kolega Luis Advíncula. Za šest minut zakončil další peruánský kontr Carrillo přetaženým centrem na Farfána, který ve vzduchu trefil boční síť.

Velká škoda pro potomky Inků, že si o několik desítek sekund později nepohlídal Guerrero ofsajdovou hranu. Čtyřiatřicetiletého kapitána, který má rovněž zkušenosti s Bundesligou, nakonec vybojovaný turnaj nezastihnul v nejoptimálnější formě. Na začátku závěrečné desetiminutovky zaujal rozhodčí Mohammed Abdulla Hassan Mohamed tím, že nejdříve udělil, a pak zase zrušil žlutou kartu pro Florese, neboť chtěl původně takto ocenit Pedra Aquina.

Po rozehrávce Ousmane Dembélé ve výborné pozici netrefil zařízení. V minutě pětaosmdesáté zasáhnul po přestávce nedobře hrající Pogba dotírajícího Farfána. Z přímého kopu však Guerrero brankáře nijak zvlášť nepotrápil. V nastaveném čase se ještě ukopnul Matuidi a Giroudovi skočil pod nohy v rozhodující okamžik Trauco. Nicméně další rozpačitý výkon finalistovi posledního mistrovství Evropy k postupu stačil.

Autor: Tomáš Kordík

Komentáře (438)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele