základní skupiny - skupina B, 3. kolo
25.06.2018 20:00 CET
1 : 1
(0:1)

Reportáž

Šílené drama až do konce. Írán po remíze s Portugalci končí

Írán se porval o osmifinále, co mu síly stačily, nakonec však Portugalsko v nervydrásajícím souboji nepřetlačil. Hned třikrát se muselo využívat video, které přisoudilo oběma týmům dvě penalty, v jednom případě rozhodovalo o červené kartě pro Cristiana Ronalda. Co se branek týče, nejprve skóroval Ricardo Quaresma, následně Karím Ansárífárd.

Mohla to být opravdu hodně nečekaně napsaná kapitola na tomto šampionátu. Předem odepisovaný Írán se snažil proklouznout do další fáze, a to podstoupil bitvy s tvrdou konkurencí Španělska a Portugalska. Musel však ve finále skousnout pouze třetí místo ve skupině. Skončil bod za oběma těmito favority, kteří si naopak osmifinále zahrají.

Cristiano Ronaldo, dosavadní jediný střelec portugalského týmu, který se postaral v předchozích utkáních proti Španělsku a Maroku o všechny čtyři branky, nebyl v prvním poločase tolik vidět. Nejprve ve 3. minutě pálil slabě, takže brankář Baíranvánd poměrně snadno zasáhl, a o pár minut později zamířil z přímého kopu jen do zdi.

Ještě se mohl zkraje dějství prvního prosadit João Mário, neboť Baíranvánd si neporozuměl se svým spoluhráčem Ezatolahím, centr Williama Carvalha tak byl odvrácen k nohám krajního záložníka portugalského výběru, jenže jeho pokus skončil nad bránou. Klíčový moment první pětačtyřicetiminutovky přišel na řadu až těsně před přestávkou.

Ricardo Quaresma si na pravé straně narazil míč narychlo s Adrienem Silvou, navedl si ho na hranici vápna a odtud šajtlí zaslal svou střelu parádně ke vzdálenější tyči. Írán zahrozil v podstatě jen jednou jedinkrát, ještě za bezgólového stavu. Avšak hlavička Ezatolahího po standardce Džahánbachše skončila ve 34. minutě jen v náruči gólmana Ruie Patrícia.

Pořádně třaskavé emoce začaly vyplouvat na povrch už v úvodních chvílích druhé půle. V 51. minutě Ezatolahí v pokutovém území srazil k zemi Cristiana Ronalda, sudí Cáceres, který celkově neřídil vůbec jednoduchý zápas, šel situaci zkoumat na videu a nařídil penaltu. Tu ovšem Baíranvánd senzačně Cristianovi Ronaldovi polapil.

Írán najednou ucítil velkou šanci porvat se ještě o postup, nicméně svou občasnou neukázněností a žlutými kartami se zbytečně připravoval o čas. Nějaký permanentní tlak na svého soupeře vyvinout nedokázal. Snad jen Ghoddos se snažil nasměrovat balón na bližší tyčku, každopádně jeho přízemní zakončení skončilo pouze vedle.

Závěrečné minuty byly pro obě strany opravdu hodně hektické. Nejprve se Cristiano Ronaldo hodně strachoval, aby za svůj zákrok mimo souboj o míč v nepřerušené hře vůči Púralígandžímu nedostal červenou kartu, a inkasoval nakonec jen žlutou. V nastavení pak sudí Cáceres s pomocí videa přisoudil pokutový kop rovněž Íránu.

Azmún v hlavičkovém souboji v šestnáctce trefil ruku Cédrica Soarese, který měl svou končetinu jasně od těla, a penaltu proměnil nekompromisně Ansárífárd. Ve třetí minutě nastavení dokonce mohli Íránci ještě vyhrát. V tutovce se objevil Taremí poté, co se k němu odrazil míč po střele Ghoddose, jenže z blízkosti napálil pouze boční síť.

Autor: Patrik Sandev / eurofotbal.cz

Komentáře (1436)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele