základní skupiny - skupina F, 3. kolo
27.06.2018 16:00 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Selhání obhájců titulu. Němci padli s Jižní Koreou a končí

Zatím největší kolaps na tomto šampionátu prožilo Německo, které před čtyřmi roky slavilo na mistrovství světa v Brazílii titul. Proti Jižní Koreji nedokázalo v závěrečném klání zaznamenat jedinou vstřelenou branku, dokonce v závěru obdrželo dva góly, o které se postarali Kim Jong-kwon a Son Hung-min, a ve skupině kleslo dokonce až na samotné dno tabulky.

Korejský stratég Šin Te-jong se rozhodl na poslední zápas znovu obměnit rozestavení, možná i kvůli absenci kapitána Ki Song-junga, a z předchozího systému 4-2-3-1 se uchýlil k tomu nejklasičtějšímu 4-4-2. Vepředu zůstala největší hvězda Son Hung-min, vedle něhož se postavil I Sung-u. Do hry se podíval od začátku také Čong U-jong, v obraně se pak objevili Jun Jong-sun a Hong-čchol.

To Joachim Löw se na druhé straně nemohl moci spolehnout na vykartovaného Jérômea Boatenga, na pozici stoperů tak oproti střetnutí se Švédskem udělal úplnou výměnu, a nasadil Matse Hummelse s Niklasem Sülem. Trochu překvapivě pak možná seděl na lavičce Thomas Müller, šanci od začátku dostali Leon Goretzka, Sami Khedira i Mesut Özil. Na hrotu pak operovala jistota Timo Werner.

Němci předvedli v prvním dějství opravdu hodně podprůměrný výkon. Jako by si vůbec neuvědomovali, že postup do osmifinále nemají ani zdaleka jistý. Možná že situaci hodně podcenili a proti soupeři, který nezískal v prvních dvou kolech ani bod, měli značný problém vytvořit si nějakou kloudnější možnost. Korejci naopak působili opravdu velmi kompaktním dojmem.

A byli to dokonce oni, kdo si vytvořil ty největší šance první pětačtyřicetiminutovky. Už v 19. minutě mohl z přímého kopu skórovat Čong U-jong, který hezky obstřelil míč kolem zdi, a brankář Neuer měl velké potíže tohle zakončení zkrotit. O pár chvil později se k odraženému balónu propracoval Son Hung-min, napálil ho z voleje, svůj pokus ovšem nedokázal stlačit pod břevno.

Pakliže máme vyjmenovat tu hrstku příležitostí, kterými do prvního poločasu přispěli Němci, musíme skočit až do 33. minuty, Reusova střela byla ovšem zablokována. To samé se přihodilo i Wernerovi, který trefil pouze připraveného obránce Kim Jong-kwona. V nejlepší pozici byl asi ve 40. minutě Hector, jenže z bezprostřední blízkosti z vápna napálil jen gólmana Čche Hjona-u.

Německo se ve druhé půli přece jenom zlepšilo, rozhodně svého protivníka umělo zatlačit, jenže koncovka byla pro něj opravdu velký problém. Poté, co po pár desítkách vteřin hry vyslal propagační střelu Čong U-jong směrem na Neuera, se ve vyložené pozici objevil na opačné polovině hřiště Goretzka po centru Kimmicha, fantastický zákrok však předvedl Čche Hjon-u.

Změnit bezbrankové skóre mohl rovněž Werner, jenže svá mířidla neseřídil tak, aby míč usměrnil nikým nehlídaný z šestnáctky mezi tři tyče. Po hodině hry po pěkné kombinaci zakončoval Kroos, trefil ale nešťastně jen stojícího spoluhráče Goretzku, od nějž balón doputoval do zámezí. O tři minuty později se po rohovém kopu neprosadil na zadní tyči ani Werner.

Čím více se blížil konec tohoto duelu, tím více byli Löwovi svěřenci v křeči. Klidně naopak mohli inkasovat z několika šancí svého soka, Son Hung-min však dvakrát usměrnil míč jen mimo. Závěrečné minuty pak patřily asijskému celku. Nejprve se po rohovém kopu dostal k balónu Kim Jong-kwon a pohotově překonal Neuera, do prázdné brány pak pečetil výhru ještě Son Hung-min.

Autor: Patrik Sandev / eurofotbal.cz

Komentáře (1126)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele