základní skupiny - skupina D, 3. kolo
26.06.2018 20:00 CET
1 : 2
(0:1)

Reportáž

Argentina vyválčila vítězství nad Nigérií a postupuje ze skupiny

Argentina vstala z mrtvých a v dalším nesmírně dramatickém zápase porazila Nigérii zásluhou gólů Messiho a Roja 2:1, což ji vzhledem k porážce Islandu stačí na postup do osmifinále z druhého místa. Nigerijci dlouho sahali alespoň po remíze, rozhodující branka padla až čtyři minuty před koncem...

Argentinci se před závěrečným zápasem ve skupině krčili na posledním místě a není se čemu divit, že trenér Jorge Sampaoli po další blamáži s Chorvatskem opět zamíchal sestavou. Někdejší lodivod Chile se vrátil k rozestavení na čtyři obránce, v sestavě se tak znovu objevil Marcos Rojo, v útoku místo zatím jediného argentinského střelce na turnaji, Sergia Agüera, nastoupil Gonzalo Higuaín. Mezi třemi tyčemi pak chybujícího Caballera nahradil Franco Armani, který si v jednatřiceti letech připsal reprezentační debut.

Ve středu zálohy se objevil zkušený Éver Banega a byl to právě středopolař Sevilly, který pozvedl výkon Argentiny svými nápaditými kolmicemi za obranu. Ve 14. minutě Banega parádním pasem oslovil rozběhnutého Lionela Messiho, ten si míč skvěle zpracoval do pohybu a svou slabší pravou nohou otevřel skóre. Superhvězda z Barcelony se tak na letošním mistrovství konečně prosadila, což rozradostnilo nemalý počet argentinských fanoušků na stadionu v Petrohradu včetně slavného Diega Maradony.

Messi pokračoval v prvním poločase ve velmi dobrém výkonu, ve 27. minutě pěkným pasem vysunul Gonzala Higuaína, kanonýr Juventusu byl však už příliš blízko brankáři, s nímž se navíc nepříjemně střetl, a k pořádnému zakončení se tak ani nedostal.

Zanedlouho vymyslel další vynikající pas Éver Banega, tentokráte vyslal do sprintu Ángela Di Maríu, jehož musel zastavit na hranici velkého vápna navrátivší Balogun a mohl být rád, že od sudího Cakira obdržel jenom žlutou kartu. K následujícímu přímému kopu se postavil samozřejmě znovu Lionel Messi a povedenou ranou na stranu brankáře i s přispěním drobného zásahu Uzohoa rozezvučel tyč.

O poločasové přestávce Gernot Rohr stáhl ze hřiště nevýrazného Kelechiho Iheanacha, jehož vystřídal Odion Ighalo, a svým svěřencům zřejmě výrazně promluvil do duše. Nigerijci totiž po změně stran začali hrát mnohem aktivněji, což se jim brzy vyplatilo. Ve 49. minutě totiž Javier Mascherano při rohovém kopu stáhl k zemi Leona Baloguna a turecký arbitr Cuneyt Cakir bez váhání odpískal penaltu, s níž si s přehledem poradil Victor Moses a srovnal na 1:1.

Argentina se po obdrženém gólu nemohla dlouho dostat do zápasu. Naopak zástupci afrického kontinentu vyráželi do rychlých brejků. V 71. minutě pálil z 25 metrů Wilfred Ndidi těsně nad, o pár minut později po zblokovaném centru Musy bránu z voleje těsně minul střídající Ighalo. Před tím ještě zahrál rukou Marcos Rojo, vzhledem k tomu, že si ruku nastřelil sám, ale rozhodčí i na základě zhlédnutí inkriminovaného momentu na videu další pokutový kop správně nenařídil.

V 83. minutě spálil další šanci Odion Ighalo, který z úhlu nepropasíroval balón přes brankáře Armaniho do sítě, a Oghenekaro Etebo poté z přímého kopu jen těsně minul pravý horní roh argentinské svatyně.

Sampaoliho družina přežila klinickou smrt a začala stupňovat svůj tlak. Gonzalo Higuaín po centru Mezy ještě prostor mezi třemi tyčemi netrefil, avšak příliš ho to mrzet nemuselo. V 86. minutě totiž dostal na pravém křídle mnoho prostoru Gabriel Mercado, poslal do šestnáctky prudký centr a na penaltovém puntíku se zjevil Marcos Rojo, jenž svou slabší pravou nohou přímo z voleje uklidil míč za záda bezmocného Uzohoa. Žádná z ofenzivních hvězd, ale stoper z Manchesteru United tak spasil celou Argentinu.

Toto vedení již Jihoameričané udrželi a mohou se těšit na osmifinálový duel s Francií...

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (2091)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele