základní skupiny - skupina C, 1. kolo
16.06.2018 18:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Peruánské nadšení nestačilo, těsnou výhru slaví Dánové

Skupina C nabízí jedno dramatické střetnutí za druhým. Po vydřené výhře Francie nad Austrálií se obdobný scénář opakoval i v případě duelu Dánska s Peru, které sice protivníka zasypalo ohromným množstvím střel a místy drtivou převahou, ale nakonec se smáli Evropané. Trefa Yussufa Poulsena rozhodla o výhře seveřanů 1:0 a hladové Peruánce čeká v příštím kole proti Francii boj o všechno.

Peruánský tým se po několika dekádách absence na světových šampionátech na zahájení turnaje náramně těšil a nadšení Jihoameričanů bylo patrné od úvodních minut. Obzvláště pravá strana po ose Advíncula-Carrillo drtila Dány jedním atakem za druhým a krajnímu bekovi Jensi Strygeru Larsenovi se bude o blonďatém duu snad i zdát.

Přestože to však v dánské rozehrávce vinou přespříliš rychlého tempa skřípalo, defenziva si se soupeřovými nájezdy zvládala s vypětím všech sil poradit a po dvaceti minutách se hra vyrovnala. Vyjma několika závarů ze standardních situací ale brankář Gallese mohl zůstat v klidu a jak ukázal závěr poločasu, Peru se jen nadechovalo k dalšímu náporu.

Farfánovu šanci ještě na poslední chvíli zneškodnil výtečným blokem kapitán Kjaer, ale na samém sklonku první půle aktivního Cuevu potáhl za nohu Poulsen a peruánská část stadionu se hlasitě domáhala odpískání pokutového kopu. Rozhodčí Gassama zprvu ponechal incident bez povšimnutí, avšak vzápětí si nejspíše na radu kolegy u videa nechal přehrát celou situaci na obrazovce, a přece jen se rozhodl penaltu udělit. Sám faulovaný Cueva však tíhu okamžiku hrubě neunesl a po váhavém rozběhu vysoko přestřelil. Do kabin se tak odcházelo za bezbrankového stavu, za který mohli být Dánové navýsost vděční.

Po změně stran již seveřané kontrolovali hru daleko lépe a dařilo se jim držet soupeře takřka deset minut na vlastní polovině, jenže Peruánci vzápětí z prvního vážnějšího výpadu znovu sahali po průlomu skóre. Opět u toho byl Cueva, jenž ale po posazení Kjaera možná pod vlivem neproměněné penalty místo střely volil přihrávku a Carrillo s Floresem již v těžké pozici zakončení nezvládli.

Když už se zdálo, že se Peru nadechuje k dalšímu nátlaku, Dánové zničehonic udeřili. Doposud dobře hlídaný Christian Eriksen dostal poprvé volnost založit rychlý protiútok do rozevřené obrany soupeře a perfektně načasovanou kolmicí vyslal do samostatného úniku Poulsena. Ten mohl dokonce ještě nahrávat do prázdné branky Jorgensenovi, ovšem na rozdíl od Cuevy se odhodlal k zakončení a obstřelil vyběhnuvšího Galleseho přesně k tyči.

Inkasovaný gól peruánské hráče vybičoval k ještě většímu ofenzivnímu vypětí a Kasper Schmeichel v dánské brance se měl co otáčet. Takřka hned po Poulsenově průlomu skóre musel gólman Leicesteru zlikvidovat ránu Florese, pár minut nato sbalil do náruče hlavičku střídajícího Guerrera a poté musel nervózně sledovat hlavičku Rodrígueze, která proklouzla těsně vedle tyče. Totéž se vzápětí opakovalo i u mazané Guerrerovy patičky a vůbec nejlepší šanci na vyrovnání zahodil Jefferson Farfán, jenž po brilantní práci Carrilla napálil z hloubi šestnáctky jen střed brány s připraveným Schmeichelem.

Samotný závěr utkání nabídl strhující podívanou, neboť neúnavní Peruánci již hráli vabank a dánští hráči se ocitli ve dvou velkých šancích k pojištění náskoku. Jak Jorgensen, tak Eriksen ale tváří v tvář Gallesemu neuspěli, a tak se seveřané museli strachovat o výsledek až do samého konce pětiminutového nastavení. Vypjaté a mimořádně atraktivní utkání nakonec Dánsko skutečně dovedlo do vítězného konce a vykročilo za postupem.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (557)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele