základní skupiny - skupina B, 2. kolo
20.06.2018 14:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Portugalsko vyhrálo nad Marokem a nakročilo k postupu

Maroko po porážce s Íránem neurvalo bod ani proti favoritovi z Portugalska a už teď je jisté, že se se světovým šampionátem rozloučí po základních skupinách. I když africký celek nepředvedl vůbec špatný výkon, především pak ve druhé půli, znovu nedokázal vstřelit jedinou branku. O to portugalskou se mimochodem nemohl postarat nikdo jiný než Cristiano Ronaldo.

Opravdu jen stěží odhadovat, jak by na tom portugalský tým byl, kdyby ve svém kádru neměl v současné době jednoho z nejlepších fotbalistů planety. Opět to byl on, kdo byl u všeho nebezpečného, opět to byl on, kdo byl ve finále rozhodující osobností. A po zaznamenaném hattricku proti Španělsku si na tomto mistrovství připsal proti Maroku svou čtvrtou trefu.

Klíčový moment celého střetnutí přišel na řadu již po čtyřech minutách hry. Bernardo Silva rozehrál rohový kop nakrátko spolu s Joãem Moutinhem, druhý jmenovaný načechral centr na hranici brankového území, kam si naběhl Cristiano Ronaldo, jenž se dobře odpoutal od bránícího Da Costy, a tvrdou hlavičkou hravě propálil bezmocného brankáře Muníra.

CR7 mohl náskok dokonce ještě navýšit, to když přebral přihrávku od Raphaëla Guerreira, ve vápně si narovnal balón na pravačku, nicméně jeho přízemní pokus skončil vedle. Postupem času však Maročané zjišťovali, že můžou být soupeři rovnocenným protivníkem. Už hlavička Busufy z 10. minuty nebo ta od Benatiy ze 12. minuty představovaly slušné příležitosti na vyrovnání.

Ve 23. minutě se taktéž poprvé výrazněji osmělil po celou dobu aktivní Zijach, svou dalekonosnou střelu však usměrnil pouze do míst, kde stál připravený gólman Rui Patrício. V závěru pole mohl Portugalce rozradostnit Gonçalo Guedes, jenže v tutovce nepřekonal Muníra, a v nastavení se Bilhandovi nepodařilo srovnat, jelikož hlavičkoval pouze mimo kýžený a chtěný prostor.

Poté, co Cristiano Ronaldo v 51. minutě zamířil pouze na tribuny, se Maroko začalo čím dál více přibližovat svému prvnímu vstřelenému gólu na tomto šampionátu. Výrazně ho ovšem zradila koncovka. V 56. minutě Bilhanda zakončoval jen do Ruie Patrícia, o minutu později po Zijachově standardce dopadl tenhle souboj stejně, jelikož Portugalec předvedl brilantní zákrok.

Tlak Maročanů sílil, v 60. minutě ale neseřídil svá mířidla po další standardce, tentokráte zahrávané Busufou, kapitán Benatia. Z přímého kopu poslal míč mimo Zijach, v 78. minutě hlavičkoval zase vedle po volném přímém kopu Benatia, následně byla v závěru Zijachova střela zablokována a v nastavení opět neuspěl Benatia, jenž levačkou z dobré pozice přestřelil břevno.

Autor: Patrik Sandev / eurofotbal.cz

Komentáře (913)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele