základní skupiny - skupina E, 3. kolo
27.06.2018 20:00 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Brazílie přehrála Srbsko a slaví postup z prvního místa

Brazílie na rozdíl od dalších favoritů žádné drama nepřipustila, při velmi dobrém výkonu porazila Srbsko 2:0 a prodloužila svoji neporazitelnost na mezinárodní scéně již na 14 zápasů. Fotbalový svět se tak může těšit na latinskoamerické osmifinále. Naopak Srbové končí již ve skupině.

Brazilci nehodlali připustit podobnou senzaci jako pár hodin před nimi Němci a za postupem si šli koncentrovaným výkonem od samého začátku. Uběhlo jen několik desítek vteřin, když moskevskému publiku předvedl svůj brilantní driblink, předal balón Coutinhovi, jenž však svou střelou trefil do nohy spoluhráče Gabriela Jesuse, stojícího v ofsajdu.

V 10. minutě přišla pro Jihoameričany komplikace, kvůli zranění musel Marcelo přepustit své místo Filipe Luísovi a trenéru Titemu se tak ještě více rozšířila marodka. Potíže se stehenním svalem nepustili do utkání ani pravého obránce Danila a kvůli zdravotním problémům usedl pouze na tribunu i Douglas Costa.

Kanárci nicméně i bez Marcela pokračovali ve své hře, drželi míč a čas od času se jim díky dobrému pohybu podařilo překonat obranný blok Srbů. Jako například při spolupráci mezi Gabrielem Jesusem a Neymarem - prve jmenovaný dokázal se štěstím přes dvojici obránců protlačit míč na hvězdu Barcelony, jehož pohotovou ránu z ostrého úhlu konečky prstů vytěsnil Vladimir Stojković.

Ačkoliv Krstajićova ekipa vstoupila do zápasu sympaticky, k bezprostřednímu ohrožení Alissona se nedostala. Postupem času navíc její aktivita upadala, a proto byl nadlouho jedinou příležitostí Srbska trochu krkolomný kop přes hlavu v podání Aleksandara Mitroviće po centru Dušana Tadiće.

Brazilci svého soupeře pomalejším tempem uspávali a pak udeřili. Philippe Coutinho exkluzivním pasem za obranu oslovil rozběhnutého Paulinha, devětadvacetiletý středopolař přehodil vyběhnutého Stojkoviće a poslal svůj tým do vedení.

Srbové k postupu museli zvítězit, nebo za určitých okolností alespoň remizovat, a proto po přestávce přidali na aktivitě směrem dopředu a utkání nabralo větší tempo. Fotbalisté z Balkánského poloostrova hrozili především centry na vysokého Mitroviće, v 56. minutě sice forward Newcastlu nebyl na svém místě, málem ho ale zastoupil kapitán Brazílie Miranda, když nepodařeným odkopem jen o kousek minul Alissonovu bránu.

Další dva centry už našli cílového muže Mitroviće, jenomže jednou jeho hlavičku zastavil Thiago Silva, podruhé už sám Alisson Becker. Útočné snahy Srbska znamenaly otevřená zadní vrátka, což Neymarovi aspol. svědčilo. Ukázkou toho byl učebnicový rychlý brejk po srbském rohu, po ose Willian - Coutinho se balón dostal ke kopačkám Neymara, který svůj padesátimetrový sprint zakončil střelou do připraveného Stojkoviće.

Druhý gól nakonec Brazílie nepřidala po některém z rychlých protiútoků, nýbrž ze standardní situace. Po hodině hry si na Neymarův rohový kop naběhl na první tyč Thiago Silva a prudkou hlavičkou zvýšil na 2:0. Tato branka Srby definitivně zlomila, naděje na postup do osmifinále se přesunuly do utopického stádia a favorité svůj náskok víceméně v poklidu hlídali.

Hráči ve žlutomodrých dresech navíc mohli ještě několikrát navýšit skóre. V 71. minutě se do odraženého míče opřel z první Filipe Luís a jeho dělovku s vypětím všech sil gólman Stojković vyrazil. Další dvě šance nevyužil Neymar - nejprve po centru Williana přestřelil, v posledních vteřinách zápasu mu pak srbský brankář přečetl kličku a nedovolil mu zakončit.

V té době už ale bylo všem jasné, že Brazílie má postup v kapse a může se těšit na osmifinálové klání s Mexikem...

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (433)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele