základní skupiny - skupina A, 3. kolo
25.06.2018 16:00 CET
3 : 0
(2:0)

Reportáž

Uruguay přehrála oslabené Rusko a postupuje z prvního místa

Uruguay podala v dosavadním průběhu svůj nejlepší výkon a díky vítězství 3:0 nad Ruskem slaví prvenství ve skupině A s plným počtem devíti bodů. Proti domácím zvládla především úvodní část první půle, kdy vsítila hned dvě branky a ve zbytku si dostatečný náskok s přehledem pohlídala. Rusové hráli více jak hodinu bez vyloučeného Igora Smolnikova a hodně nepovedený začátek už napravit nedokázali.

Jihoameričané vstoupili do zápasu aktivněji a již po dvou minutách pálil nebezpečně Vecino, jehož kroucený pokus skončil zhruba o půl metru vedle levé tyče. Jeden z klíčových okamžiků se zrodil v 10. minutě. Gazinskij totiž těsně před hranicí pokutového území fauloval Bentancura a k hodně nebezpečnému přímému volnému kopu se postavil Luis Suárez, který situaci vyřešil jako zkušený mazák.

Svou tvrdou ranou obstřelil zeď a míč uklidil přesně k pravé konstrukci. Brankář Akinfejev se natahoval marně a u této situace rozhodně neměl čisté svědomí. Vzápětí domácí výběr přidal a srovnat mohl za další tři minuty. Dlouhý nákop z vlastní poloviny sklepl Dzjuba pro Čeryševa, jehož bombu z patnácti metrů vyrazil gólman Muslera před sebe ke svým spoluhráčům. Po čtvrthodině hry se ve slibné pozici zjevil dlouhán Dzjuba.

Po rohovém kopu Čeryševa z levé strany předskočil na hranici brankového území Torreiru a jeho zakončení hlavou o zem skončilo o pár decimetrů nad horní tyčkou. Uruguay se šťastně dostala do dvoubrankového vedení v polovině první půle. Rohový kop Torreiry odhlavičkoval Dzjuba přímo na kopačku Laxalta, jehož střela z dvaadvaceti metrů se odrazila od nohy Čeryševa a zapadla k bližší tyči. Akinfejev zareagoval na změnu směru příliš pozdě.

Ani od této chvíle nepolevovali svěřenci Óscara Tabaréze ve své aktivitě, po necelé půl hodině hry spálil obrovskou možnost Bentancur. Záložník Juventusu mohl své dnešní jednadvacáté narozeniny oslavit gólem, jenže zblízka na Akinfejeva nevyzrál a poté s dorážkou nepochodil ani Edinson Cavani. Sborná si ještě více zkomplikovala situaci v 36. minutě. Smolnikov bezohledně poslal k zemi Laxalta, a vzhledem k tomu, že už jednu žlutou z 27. minuty dostal, tak se velmi brzy a hlavně zaslouženě pakoval do sprch.

Oslabení Rusové se ve druhém dějství snažili něco udělat s nepříznivým vývojem, jenomže na dobře organizovanou hru protivníka nenacházeli recept. Ihned zkraje mohl definitivně rozhodnout Cavani, avšak ze standardní situace z pětadvaceti metrů trefil pouze zeď. K dalšímu ohrožení došlo pětadvacet minut před závěrečným hvizdem. Aktivní Cavani si udělal prostor ve středu pokutového území, nicméně přízemní pokus povedený nebyl.

Rusko mohlo vykřesat jiskřičku naděje krátce nato, ale po zhlédnutí videa nebyl posouzen zákrok Godína na Dzjubu jako penaltový a pak po velké chybě brankáře Muslery pálil z vyložené pozice hodně mimo právě bojovný hrot Dzjuba. Od tohoto okamžiku sledovali diváci strhující podívanou nahoru dolů. Se svými dvěma projektily výrazně zaměstnal Akinfejeva střídající Rodríguez, v poslední minutě se přeci jen dočkal kanonýr francouzského PSG Cavani. Po rohovém kopu hlavičkoval nebezpečně Godín a ruský strážce vyrazil míč jednoruč před sebe, kde právě Cavani neměl problém dorazit balón do odkryté branky.

Autor: Viktor Sandev / fifa.com

Komentáře (319)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele