play off - semifinále
14.12.2022 20:00 CET
2 : 0
(1:0)
Hvězdy Maroka Ziyech a Hakimi. Přejdou i přes Francii? (© AFP)

Dokáže Maroko zastavit dalšího giganta? Před cestou do finále mu brání obhájce z Francie

Maroko na světovém šampionátu v Kataru přepisovalo před pár dny historii - stalo se vůbec prvním africkým semifinalistou na podniku nejlepších mužstev světa. Už ale musí střádat plány na dalšího protivníka, kterým mu bude Francie. Obhájce titulu se jeví papírově asi jako nejtěžší možný z té trojice, jež na turnaji po sobotě zbyla.

Semifinálová účast Maročanů není výsledkem žádné náhody. Triumfovali v základní skupině, a to mimochodem před Chorvatskem, dalším účastníkem semifinále. A následně si v play-off smlsli na duu z Pyrenejského poloostrova. Na první pohled je přitom zřejmé, na jaké disciplíny se parta kouče Walida Regraguie spoléhá - obranná činnost je zkrátka tím klíčovým faktorem.

Ta rezultuje mnohdy v takové fotbalové pojetí, které je obecně dost kritizováno. Jenže to Lvům z Atlasu vůbec nevadí. Maroko pobláznilo Afriku, soudržnost a pospolitost tohoto celku je až nebývalá. A jednoduše nemá důvod nevěřit, že by si nemohlo vyšlápnout na vítěze mistrovství z roku 2018. "Doufám, že nás Francie podcení,” uvedl Regragui. "Protože jestli k tomu dojde, bude mít všechno nesmírně obtížné,” podotkl.

Jeden zápis do dějin mistrovství už jeho svěřenci podnikli. S tím se ale spokojit nehodlá. "Chceme být ve finále,” hrdě hlásal. "Pevně věřím, že dokážeme změnit celou mentalitu našeho kontinentu. Možná, že většina Afriky i světa je spokojená s tím faktem, že jsme mezi čtyřkou nejlepších, ovšem já chci podniknout ještě další krok.”

Ne že eliminovat ty největší ofenzivní zbraně Chorvatů, Belgičanů, vlastně i Kanaďanů, kteří se ke vstřelené brance dostali zásluhou vlastence, a v neposlední řadě Španělů a Portugalců by bylo jednoduchým úkolem. Bezpochyby je víc než úctyhodné, že Maroko zatím obdrželo za pět zápasů jediný gól. Nicméně zastavit francouzský útok může představovat ještě větší zatěžkávací zkoušku. Vždyť Olivier Giroud i Kylian Mbappé zapsali již devět gólů!

Pět jich zaznamenal Mbappé, který se mimochodem na hřišti potká se svým kolegou z PSG. Pokud se Achraf Hakimi zjeví na svém obvyklém pravém kraji obrany a Mbappé na levé straně útočné formace, možná dojde na některé hodně zajímavé rychlostní souboje. "Achraf je hodně motivovaný svého kamaráda porazit,” ujistil Regragui. "Nechceme ale vymýšlet plán jen na Mbappého, on v týmu bohužel není jediným. Známe mimochodem třeba kvality Antoina Griezmanna. Hakimi je každopádně velký šampion, vůbec se o něj nebojím.”

Několik nepříjemných absencí, které musela Francie řešit už před startem turnaje, ovšem také v jeho průběhu, zatím Les Bleus nezastavily. Ukázalo se, že mají pořád kde brát a že různé ztráty umí bezpečně nahradit.

Bez příkras nebyli poddaní trenéra Didiera Deschampse v předchozím čtvrtfinálovém vystoupení proti Anglii lepším týmem, především ve druhém poločase v mnoha ohledech notně strádali. Nicméně klíčové okamžiky zvládli lépe a pořád tak mohou snít o obhajobě prvenství, které se naposledy povedlo Brazílii v roce 1962.

Francouzi na úvod lehce přetlačili Austrálii, vítěznou mentalitu přetavili do mače s Dánskem, jímž si zajistili postup. Následovala sice porážka v klání s Tuniskem, ale zapříčiněná byla hlavně chaotickým systémem, do nějž trenér Deschamps poslal tým složený téměř celý z náhradníků. Polsko v osmifinále pak pro Francii složitou překážku nepředstavovalo.

Prolomit marocké hradby bude pro úspěch Deschampsovy ekipy nejdůležitější. Pouze velmi nerada by chtěla třeba doputovat k penaltovému rozstřelu, ujmout se vedení bude jednoduše zásadní. "Musíme se ujistit, že najdeme na marockou defenzívu řešení, i když ho zatím nikdo nenašel,” potvrzoval francouzský lodivod. "Náš soupeř je schopný moc dobře bránit. Je však také nesmírně dobře organizovaný, hráči se v tom systému cítí dobře. A s kvalitou, jakou má rovněž v útoku, umí kousat. Vůbec není omezený pouze na nějaké obranné pojetí,” podotkl.

Maroko navíc může disponovat velkou výhodou ve znalosti francouzského fotbalu. Nespočet hráčů se mihlo v Ligue 1, než mířilo za angažmá jinam. Kromě Hakimiho působí na nejvyšší francouzské scéně ještě Sofiane Boufal, Azzedine Ounahi, Achraf Dari i Zakaria Aboukhlal, ještě minulou sezónu tam působil Nayef Aguerd, tamní ligou si prošel třeba i kapitán Romain Saïss. Ti všichni prostě dobře vědí, co je kolikrát za šichtu čelit Mbappému. A jak se nejenom jeho, ale i jeho spoluhráče, jež se fotbal rovněž učili ve Francii, pokusit zastavit v rozletu.

Je každopádně otázkou, zda se Aguerd se Saïssem objeví v sestavě, podle zdrojů RMC Sport nejsou stále dostatečně fit. Prvně jmenovaný má problém s podkolenní šlachou a zároveň jej trápí nachlazen, druhý pak pro poranění stehna nedohrál duel s Portugalskem. Na druhou stranu na levém kraji obrany by měl opět vyrukovat Noussair Mazraoui. Pro čtvrtfinále jej nahradil Yahia Attiyat Allah, ale současný zdravotní stav beka Bayernu Mnichov je již výrazně lepší.

Po minulém střetnutí se taktéž spekulovalo, zda tvůrce hry a klíčový prvek marocké ofenzívy Hakim Ziyech opouštěl hřiště kvůli zranění, či zda došlo k jeho stažení z taktických důvodů, ale zatím nejsou známy žádné zprávy o tom, že by měl chybět. V podstatě to samé tvrzení platí i na Abdelhamida Sabiriho, který trpí menšími bolístkami, ale měl by být k dispozici. Na hrací plochu se na každý pád jistojistě nepodívá Walid Cheddira, v utkání s Portugalskem se totiž nechal vyloučit po dvou žlutých kartách..

Francie má podstatně méně problémů se zraněními. Jako by si ony potíže tohoto charakteru vybrala již dříve. Dva dny před zápasem sice netrénovali s mančaftem Aurélien Tchouaméni i Dayot Upamecano, ale nejsou u nich hlášeny žádné vážnější důvody. "Jsme v dobré náladě, chceme si uchovat svou dynamiku. Je teď radost pracovat s tímto mužstvem na denní bázi,” popsal atmosféru v kabině Deschamps. "Mí hráči vědí, co od Maroka mají očekávat.”

Oba týmy se na mistrovství světa utkají poprvé, utkání budou řídit rozhodčí z Mexika v čele Césarem Arturem Ramosem, s nímž už Maročané měli tu čest v duelu s Belgií.

Francie - pravděpodobná sestava:
Lloris – Koundé, Varane, Upamecano, T. Hernández – Tchouaméni, Rabiot – Dembélé, Griezmann, Mbappé – Giroud

Maroko - pravděpodobná sestava:
Bounou – Hakimi, El Yamiq, Dari, Mazraoui – Ounahi, Amrabat, Amallah – Ziyech, En-Nesyri, Boufal

Tip EuroFotbal.cz: 1

Autor: Patrik Sandev / lequipe.fr, getfootballnewsfrance.com, 90min.com, whoscored.com

Vzájemné zápasy

16.11.2007
Francie
2:2
Maroko
Přátelské zápasy
 

Nebyly nalezeny žádné zápasy.

Francie - poslední zápasy

10.12.2022
Anglie
1:2
Francie
Mistrovství světa
Pl. ČF
04.12.2022
Francie
3:1
Polsko
Mistrovství světa
Pl. OF
30.11.2022
Tunisko
1:0
Francie
Mistrovství světa
Sk D
26.11.2022
Francie
2:1
Dánsko
Mistrovství světa
Sk D
22.11.2022
Francie
4:1
Austrálie
Mistrovství světa
Sk D
25.09.2022
Dánsko
2:0
Francie
Liga národů
Lg A Sk 1
10.12.2022
Anglie
1:2
Francie
Pl. ČF
04.12.2022
Francie
3:1
Polsko
Pl. OF
30.11.2022
Tunisko
1:0
Francie
Sk D
26.11.2022
Francie
2:1
Dánsko
Sk D
22.11.2022
Francie
4:1
Austrálie
Sk D
15.07.2018
Francie
4:2
Chorvatsko
Pl. F

Maroko - poslední zápasy

10.12.2022
Maroko
1:0
Portugalsko
Mistrovství světa
Pl. ČF
06.12.2022
Maroko
1:0p
Španělsko
Mistrovství světa
Pl. OF
01.12.2022
Kanada
1:2
Maroko
Mistrovství světa
Sk F
27.11.2022
Belgie
0:2
Maroko
Mistrovství světa
Sk F
23.11.2022
Maroko
0:0
Chorvatsko
Mistrovství světa
Sk F
17.11.2022
Maroko
3:0
Gruzie
Přátelské zápasy
 
10.12.2022
Maroko
1:0
Portugalsko
Pl. ČF
06.12.2022
Maroko
1:0p
Španělsko
Pl. OF
01.12.2022
Kanada
1:2
Maroko
Sk F
27.11.2022
Belgie
0:2
Maroko
Sk F
23.11.2022
Maroko
0:0
Chorvatsko
Sk F
25.06.2018
Španělsko
2:2
Maroko
Sk B

Komentáře (844)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele