play off - osmifinále
04.12.2022 20:00 CET
3 : 0
(2:0)

Reportáž

Bukayo Saka (© AFP)

Angličané s přehledem porazili Senegal a ve čtvrtfinále vyzvou úřadující mistry světa

Anglie potvrdila v osmifinále roli favorita a porazila Senegal s přehledem 3:0. Albion udeřil dvěma góly v závěru prvního poločasu, kdy se prosadil Henderson a následně Kane. Vítěznou tečku přidal po změně stran Saka. Ostrovní výběr se ve čtvrtfinále potká v bitvě evropských gigantů s Francií.

Utkání začalo přesně tak, jak se dalo očekávat. Anglie převzala iniciativu a byla směrem dopředu velmi aktivní. Což se naopak nedalo říct o Senegalu, který se v úvodní dvacetiminutovce na polovinu soupeře podíval s míčem jenom sporadicky.

Do velké šance ale svého věhlasnějšího soupeře nepustil a naopak poprvé nebezpečně zahrozil sám. Ve 23. minutě ztratil míč při rozehrávce Maguire a k centru z levého křídla se dostal Diatta, jehož balon prodloužil Dia do stoprocentní příležitosti k I. Sarrovi, ale ten jasnou gólovku neproměnil a přestřelil Pickfordovu bránu.

S postupujícími minutami se aktivita Anglie snižovala a Senegalu první velká šance přidala mnoho sil a energie. Ve 32. minutě opět udělal neplechu v pokutovém území Dia, který se po průnikové přihrávce uvolnil od Stonese, a jenom vynikající zákrok Pickforda zabránil gólové radosti afrického týmu.

Právě v době, kdy byl Senegal aktivnějším týmem, přišel úder do jeho roztažené obrany. Anglie zvládla rychlý přechod do útoku, na jehož konci byl Bellingham, ten předložil přesný pas na penaltu Hendersonovi, a kapitán Liverpoolu poslal ostrovany do vedení.

Najednou bylo Angličanů hlavně po zisku míče plné hřiště a vypadalo to, že Senegalci už nečekají na nic jiného než na odchod do kabiny. Další gól mohl po Sakově centru přidat Kane, nicméně v pro něj velice dobré pozici přestřelil vysoko nad.

Náladu si anglický kapitán napravil ve třetí minutě nastaveného času, to když Senegalci na útočné polovině až příliš otevřeli hru, a přestože už čas překročil nastavený rámec, šli Angličané po zisku balónu do rychlého protiútoku. Bellingham ho vyvezl, přihrál Fodenovi, ten přes Koulibalyho nahrál Kaneovi, jenž měl dostatek času a s absolutním přehledem překonal gólmana Mendyho.

Po změně stran sáhl senegalský lodivod Cissé ke třem změnám, avšak hra Senegalu se moc nezlepšila. Spíše naopak. V 57. minutě se na levém křídle uvolnil Foden, který přízemním centrem nasadil jesle nešťastníkovi Koulibalymu, našel nabíhajícího Saku, a ten v jasné šanci nezaváhal a poslal Anglii do třígólového vedení.

Lvi z Terangy jen těžko navazovali na sympatický herní projev z prvního poločasu a proti klidněji hrající anglické defenzivě složitě něco vymýšleli. Jejich nejnebezpečnější možností druhého poločasu byla ta vyprodukovaná P. Sarrem, jeho střela z volného přímého kopu však proletěla těsně vedle brány. A hlavička I. Sarra z 84. minuty směřovala vysoko nad.

Aliou Cissé tak nedosáhl v trenérské funkci toho, čeho s kapitánskou páskou na ruce, a Senegal do druhého čtvrtfinále v historii nepostoupil. Svěřenci kouče Southgata od prvního gólu hráli v poklidném tempu a s přehledem došli ke svému devátému postupu do čtvrtfinále, v němž vyzvou obhájce titulu z Francie.

Autor: Martin Jedlička

Komentáře (552)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele