play off - semifinále
13.12.2022 20:00 CET
3 : 0
(2:0)

Reportáž

Radost hráčů Argentiny (© AFP)

Argentina je po osmi letech ve finále MS, Chorvatům nedala příležitost

Prvním finalistou se stala Argentina, která v souboji s Chorvatskem předvedla takticky vyzrálý výkon a potrestala snad všechny chyby, kterých se stříbrný tým z posledního MS dopustil. Klíčovým momentem celého zápasu se stal střet brankáře Livakoviće s Álvarezem, po kterém proměnil suverénním způsobem penaltu Lionel Messi. Útočník PSG navíc asistoval u jedné z branek Juliána Álvareze a dál může žít svůj sen o zisku nejcennější trofeje.

V sestavě Argentiny pochopitelně nechyběl Lionel Messi, ale pouze na lavičce náhradníků se ocitl například Ángel Di María. Také sestava Chorvatů byla očekávaná a v jejich záložní řadě nechyběl Luka Modrić. Chorvatsko už jednoho jihoamerického soupeře vyřadilo a brousilo si zuby i na Argentinu.

Půlhodiny bylo semifinálové utkání na Lusail Iconic Stadium svázané taktikou a nebylo to nic překvapivého. Oba celky dobře věděly oč hrají a nechtěly udělat chybu, která by posadila soupeře do pomyslného sedla. Přesně to se ale přihodilo ve 34. minutě Chorvatům. Parádní přihrávku do běhu obdržel Julián Álvarez, jenž přehodil Livakoviće a byl následně chorvatským brankářem faulován. Livaković nevyhodnotil situaci vůbec dobře a Argentina dostala příležitost udeřit. Balón směřující do branky sice defenzíva Evropanů zastavila, ale nařízené penaltě zabránit nemohla. Lionel Messi se pak rozhodl pro nekompromisní tvrdou ránu pod břevno a nasměroval Argentinu do důležitého vedení.

A jak už bylo řečeno, posadil ji, tak říkajíc, na koně. Ve 39. minutě podnikli Albicelestes rychlý výpad a Julián Álvarez po sérii šťastných odrazů v soupeřově vápně šokoval Chorvaty druhou brankou. Naprosto zlomový okamžik prvního poločasu přiblížil Jihoameričany k vysněnému finále.

A z pohledu "Vatreni" mohlo být hůř, kdyby po MacAllistrově hlavičce nevytáhl Livaković reflexivní zákrok. Chorvaté nebyli v dobrém rozpoložení, ale flintu do žita neházeli. Na počátku nastaveného času první půle poprvé zahrozili, střílený centr Juranoviće musel Martínez vyrážet a z bezprostřední dorážky rozvlnil boční síť Kramarić.

Trenér Zlatko Dalić musel říznout do sestavy a na počátku druhého poločasu vyběhli na trávník čerstvé síly v podobě Mislava Oršiće a Nikoly Vlašiće. Naopak Lionel Scaloni neměl důvod cokoliv měnit. Argentina si dál držela od Chorvatů odstup a ti se k ohrožení Emiliana Martíneze dostávali jen sporadicky. Jihoameričané trpělivě čekali na své příležitosti, v 58. minutě střílel v tísni Messi, avšak Livaković držel i nadále dvoubrankový rozdíl ve skóre.

Teprve v 63. minutě se Vatreni dostali k něčemu nebezpečnému. Prodloužený aut Emiliano Martínez vyrazil před sebe a naštěstí pro Argentinu se Vlašić k dorážce neprotlačil. Jihoameričané o pár minut později trestali. Lionel Messi si povodil Gvardiola jako malého žáčka a zpětnou přihrávkou namazal na třetí gól Juliánovi Álvarezovi. Chorvatské finálové naděje se rozplynuly.

Smířit se s tím nechtěl Perišić, jehož dalekonosná rána z přímého kopu však Martínezovi žádné starosti nenadělala. Chorvaté věděli, že s tímto zápasem už těžko něco udělají, a v závěru se už jen dohrával. Výjimkou byla rychlá rozehrávka argentinské standardky, po které MacAllister z voleje těsně minul. A na druhé straně na zadní tyči nedosáhl na balón Perišić.

Zkušený sudí Daniele Orsato se rozhodl nastavit pět minut, které z pohledu výsledku už vůbec nic neřešily. Argentina porazila Chorvatsko po velmi vyzrálém výkonu 3:0 a po osmi letech si zahraje finále. Svého soupeře se dozví už zítra a bude jím buď obhájce Francie nebo Maroko. Chorvatsko čeká boj o bronz, který získalo naposledy v roce 1998.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (1678)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele