play off - finále
18.12.2022 16:00 CET
3 : 3
4:2 pen.
(2:0, 2:2)

Reportáž

Lionel Messi (© AFP)

Messi potvrdil status legendy. V bitvě gigantů po penaltách předčil Mbappého

Argentina se stala mistrem světa a po bitvě gigantů slaví! Fantastické představení dvou největších hvězd nabídlo úžasnou podívanou, která přikovala diváky k dění na hřišti s enormní intenzitou. O vítězi nakonec rozhodly až penalty.

Finálový střet sliboval velké drama a měl nádech osudovosti. Už před utkáním totiž bylo jasné, že tohle bude poslední zápas na mistrovství světa pro ikonického Lionela Messiho, čímž k sobě tento duel přitáhl ještě větší pozornost. Kromě toho to byl střet dvou hvězdných desítek, Messiho a Mbappého. A aby těch otazníků k rozklíčování nebylo málo, tak se právě tito dva hráči přetahovali o korunu pro nejlepšího střelce turnaje.

Napětí vyšponované na maximum a atmosféra, která by se dala krájet. Francouzský kouč Didier Deschamps se nalézal v trochu ošemetné situaci, protože jeho kádr zasáhla vlna nachlazení, která limitovala některé hráče ještě před startem utkání. Navíc měli Les Bleus o jeden den na přípravu a odpočinek méně než jihoamerický soupeř. Přesto se ale dalo čekat, že obě jedenáctky do toho šlápnou naplno.

Jenže to se nestalo. Francouzi si sice doposud poradili se svými soupeři poměrně jasně, ale od úvodu na nich bylo vidět, že dnes to prostě není ono. Hráči přistupovali pozdě do soubojů, proto byli častěji nuceni faulovat a zároveň se tím otevírala okna pro Argentince. Rychlostně svému soupeři Francouzi taky nestačili, ale ten zcela nejzásadnější rozdíl spočíval v přístupu. Na Argentincích byla od začátku vidět obrovská snaha a chuť hrát, zatímco Francie působila laxním dojmem.

Několik jejích opor si navíc výpadek formy nechalo na tu nejméně vhodnou chvíli. Theo Hernández, Dembélé nebo Koundé dnes často chybovali v rozehrávce, čímž nabízeli Argentině možnost rychlých kontrů. Scaloniho výběr naopak svého soupeře k ničemu nepouštěl a postupem času odkryl svůj plán zcela jasně - jakmile se Francie dostala za půlící čáru, Argentina okamžitě aktivně napadala rozehrávku a nedala soupeři žádný čas, aby přišel s něčím konstruktivním.

První šanci Messi vytvořil po úniku De Paula pro Di Maríu, jenže tomu míč skočil těsně před zakončením. Po pár dalších minutách opět jednou chybovala obrana Francie. Dembélé se při bránění otočil zády k unikajícímu Di Maríovi, ten jej obešel a sesunul se ve vápně k zemi. Zkušený polský sudí Marciniak okamžitě pískal penaltu, byť dost diváků u televizních obrazovek by s ním asi absolutně nesouhlasilo. Ale Di Maríovo počínání svůj účel splnilo a pódium pro Messiho bylo nachystáno. Argentinský kouzelník si podle předpokladů věděl rady a Argentina vedla!

Ani s tím ale Argentina nebyla spokojená a tlačila se dál. Hráči Albiceleste deset minut před koncem poločasu využili další zaváhání francouzské defenzivy na polovině hřiště a po ose Álvarez - Mac Allister a Di María dopravili míč skrz rozhozenou obranu Francouzů až za Llorisova záda - 2:0.

Není divu, že trenér Deschamps sáhl ještě v první půli ke dvěma změnám a poslal na trávník čerstvé síly v podobě Kola Muaniho s Marcusem Thuramem. Ani s nimi na trávníku ale Francie nedokázala vystřelit v pokutovém území svého soka jedinou střelu na bránu!

Argentincům tahle disciplína naopak nedělala problémy, o čemž se Hugo Lloris přesvědčil ještě mnohokrát. Ať už to byl De Paul, Di María nebo Álvarez - všechny pokusy ale skončily v bezpečí Llorisova koše. Zkušený brankář si poradil i se střelami Messiho nebo Mac Allistra. A vypadalo to, že si Argentinci v pohodě dokráčí pro titul. Jenže Mbappé je hráč schopný podobně jako Messi ovlivnit sám celé utkání.

Ukázal to během posledních deseti minut regulérního hracího času. V 79. minutě totiž Otamendi nezvládl rychlostní souboj s Kolo Muanim a fauloval ho. K penaltě se samozřejmě postavil právě tahoun PSG a se štěstím proměnil. A pak se francouzský svět definitivně zbláznil. Po pouhých dvou minutách totiž Coman obral Messiho o míč a rozjel akci, která elegantně dostala míč právě ke Kylianovi Mbappému. Ten svěřil osud Francie opět do rukou svého umu a nádherným volejem srovnal na 2:2!

Z tohoto šoku se Argentinci dlouho nedokázali vzpamatovat, takže se šlo do prodloužení. V něm se na trávník dostalo několik nových hráčů a živějším dojmem i díky tomu působili Francouzi. Největší šanci ale měla Argentina. Acuña vymyslel brilantní pas na Lautara Martíneze, jenže tomu zakončení nedovolil skvělým zákrokem stoper Dayot Upamecano!

Lionel Messi byl mužem, na nějž se samozřejmě upínala největší pozornost. A hráč - mnohými považován za nejlepšího fotbalistu všech dob - chtěl tuhle rozlučku dotáhnout až ke zlatu. Delší dobu po výměně stran se nikdo vpřed nehnal, ale pak stačil jeden nákop brilantně zpracovaný Lautarem. Útočník Interu, jenž se podle prvních záznamů nalézal v ofsajdu, na současném svátku kazí v zakončení snad všechno. Ale tentokrát mu to asi nevadilo. Jeho ránu z úhlu sice Lloris vyrazil, ale dobíhající Lionel Messi dopravil míč za čáru a rozjásal svou milovanou zemi!

Slabší povahy dnes večer musely mít častokrát namále, protože to, co obě jedenáctky předváděly, bylo něco neskutečného. Devět minut po Messim totiž odpověděl i Mbappé! Jeho ránu totiž Gonzalo Montiel odvrátil rukou a sudí Marciniak opět sebejistě nařídil zahrávání pokutového kopu. Ten si vzal opět na starosti Mbappé a znovu se vtělil do role národního hrdiny! Ani to ale nemuselo být všechno, protože Kolo Muani sám před Martínezem spálil obrovskou šanci a hned poté na druhé straně hlavičkoval prakticky volný Martínez zcela v souladu se svou dosavadní formou. Šlo se na penalty a drama vrcholilo.

Tahouni za to vzali správně, Mbappé i Messi proměnili. Jenže Kingsley Coman narazil na skvělého Emiliana Martíneze! Na úspěšného Dybalu pak nenavázal ani Tchouaméni a to rozhodlo. Rozlučka Messiho s mistrovstvím světa dopadla velkolepě a po strhujícím průběhu utkání Argentinci slaví titul!

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (3966)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele