základní skupiny - skupina F, 2. kolo
27.11.2022 14:00 CET
0 : 2
(0:0)

Reportáž

Abdal Hamíd Sabirí (© AFP)

Belgie roli favorita nepotvrdila, nestačila na houževnaté Maroko

Padla Argentina se Saúdskou Arábií, Německo nestačilo na Japonsko. A zřejmě tím v pořadí třetím nejpřekvapivějším výsledkem dosavadního průběhu světového šampionátu v Kataru je taktéž porážka Belgie s Marokem. Nutno však říci, že africký celek rozhodně nedokráčel ke konečné výhře náhodou. Ve druhém dějství se trefili Abdelhamid Sabiri a Zakaria Aboukhlal.

Belgie stejně jako proti Kanadě nehýřila od samého začátku nijak velkou aktivitou, ovšem už po necelých šesti odehraných minutách mohla jít do vedení. Po krásné kolmici Thorgana Hazarda stanul sám před Munirem osamocený Batshuayi, jenže ten z bezprostřední blízkosti na pozorného brankáře nevyzrál. Marocký strážce s tímto startem proti Belgii určitě nepočítal, neboť ještě v předzápasových sestavách tradičně figuroval na postu jedničky Bounou.

Favorité v následujícím průběhu jen sporadicky ohrožovali branku soupeře a naopak zhruba deset minut před přestávkou mohli poprvé inkasovat. Hakimi utekl po pravé straně a směřoval vstříc brankáři Courtoisovi, nicméně z mírného úhlu netrefil bližší konstrukci zhruba o půl metru. Asi nejzajímavější moment úvodního poločasu se zrodil v nastaveném čase, když se k přímému volnému kopu postavil Ziyech.

Ten přímo zakroutil balón do branky za záda překvapeného Courtoise, ale mexický rozhodčí Ramos po přezkoumání videozáznamu jeho trefu neuznal kvůli ofsajdovému postavení Saïsse, jenž opoře španělského Realu Madrid bránil ve výhledu. Druhý poločas začal ranou Ziyecha do náruče Courtoise, ihned na to napřáhl Boufal a svou křižnou střelou minul protější tyč o několik decimetrů.

V 65. minutě poprvé vážněji zahrozil největší tahoun Belgie Kevin De Bruyne, jeho dělovku z hranice šestnáctky však parádně vyrazil před sebe připravený Munir. Maroko se po vyčkávací taktice nečekaně dočkalo za dalších osm minut. Střídající Abdelhamid Sabiri ani ne po pěti minutách strávených na trávníku geniálně zahrál standardní situaci z levého křídla a jeho skákavý pokus z hodně ostrého úhlu překvapivě propadl pod chybujícím Courtoisem do sítě.

Trenér Rudých ďáblů reagoval na nepříznivý výsledek příchodem urostlého kanonýra italského Interu Romela Lukaka, nicméně ten prakticky nebyl vidět. V 82. minutě měl vyrovnání na hlavě Vertonghen, avšak pravou tyč přeci jen o kousek netrefil. Africký vyzyvatel definitivně zpečetil svůj úspěch ve druhé nastavené minutě, jelikož Ziyech zpětnou přihrávkou našel jiného nově příchozího hráče Zakariu Aboukhlala a následná bomba z první zapadla přesně do bližší šibenice.

Autor: Viktor Sandev / fifa.com, soccerway.com

Komentáře (402)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele