play off - osmifinále
05.12.2022 20:00 CET
4 : 1
(4:0)

Reportáž

Richarlison (© AFP)

Čtyři branky za poločas. Brazílie neměla s Korejskou republikou slitování

Brazilci si snadno poradili s bezbrannou Koreou, která podlehla zběsilému tempu hyperaktivního brazilského útoku. Do sítě brankáře Kima zapadl míč hned čtyřikrát a Brazilci vyslali konkurentům jasný signál.

Velkou a zásadní otázku, zda se na hřiště podívá hvězdný tahoun Neymar, zodpověděla už před utkáním sama brazilská reprezentace. A trenér Tite obrázky Neymarova připraveného dresu potvrdil, když ho vyslal do boje spolu s Raphinhou, Richarlisonem a samozřejmě i mladíkem Viníciusem. Proti něm se jako osamocený bojovník postavil Son Heung-min, který s kapitánskou páskou vedl své spolubojovníky do nerovného souboje.

A první minuty jen potvrdily obrovský rozdíl v kvalitě i zkušenostech obou jedenáctek. Korejská republika v čele s jejím brankářem Kim Seung-gyunem vydržela vzdorovat jen pouhých sedm minut! Raphinha odvedl na pravé straně skvělou práci a po individuální akci se prohnal až do vápna. V něm hledal Neymara, který míč jen lehce tečoval k úplně volnému Viníciusovi a talent z Realu Madrid už zakončení zvládl i přes vracející se obránce skvěle.

Tou chvílí se obrana hostí definitivně zlomila. Velkou chybu totiž jen o čtyři minuty později udělal Jung Woo-young, který si nevšiml, že ho ve vápně zezadu dobíhá Richarlison a při pokusu o odkop mu podťal nohy. Sudí Turpin okamžitě pískal penaltu a tu si vzal na starost vyléčený Neymar. S velkou dávkou sebevědomí svou roli splnil a brankář Kim Seung-gyun se ani nepohnul.

Po nudnější pasáži se do centra dění dostal i jeho protivník Alisson, který byl až do té chvíle bez práce. Že se ale Korea nevzdá jen tak, mu připomněl Hwang Hee-chan, který vyslal nádhernou ránu ze třiceti metrů a opora Liverpoolu měla co dělat, aby jeho točitou ránu vyrazila mimo tři tyče.

Brazilci vstoupili do dnešního utkání ve velké pohodě, kterou přetavili v nádhernou podívanou po třiceti minutách hry. Richarlison si obranou odpravený míč zpracoval hlavou hned natřikrát, dal se do sprintu a počkal si na brilantní nahrávku z dílny Thiaga Silvy. Pak už měl úlohu relativně snadnou a nedal soupeřově brankáři šanci zasáhnout - 3:0.

Ještě do poločasu se hyperaktivní Brazilci radovali ze čtvrté branky a pomalu dělali z utkání jasnou exhibici. Neymar v roli tvůrce hry poslal do sprintu Viníciuse, který se neukvapil, ale vymyslel u vápna krásný pas na zadní tyč. Z druhé vlny si tam naběhl záložník Lucas Paquetá a z voleje uklidil míč nekompromisně mimo Kimův dosah!

Ani po změně stran ale rytmus samby v podání Brazilců nezvolnil. Po třiceti vteřinách hry jim k tomu pomohla chyba korejské obrany, která nezvládla rozehrávku poměrně blízko vlastního vápna. Za ni ale na poslední chvíli zaskočil brankář Kim, který zlikvidoval šanci Neymarovi. O pár chvil později ho vyzkoušel ještě Raphinha, jehož jedovatou ránu musel Kim taky likvidovat.

Z pochopitelných důvodů už Brazilci nepředváděli tak spektakulární představení jako v prvním poločase a stále častěji nechávali hrát Korejce. A ti se dokázali usadit před vápnem brankáře Alissona. V 68. minutě navíc skvěle vypálil Hwang a jen díky perfektnímu Alissonovi Brazilci drželi čisté konto.

Nakonec ho ale stejně neudrželi, protože v 76. minutě si odražený míč uzmul Seung-ho Paik a nádhernou ranou s pomocí teče obránce Silvy dostal míč za záda bezmocného brankáře Alissona. To už byl na trávníku i veterán Dani Alves, který se díky tomu stal historicky druhým nejčastějším reprezentantem. Víc startů za národní tým má už jen legendární Cafu, dnes rovněž přítomný a slavící.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (795)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele