play off - semifinále
14.12.2022 20:00 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Theo Hernández (© AFP)

Argentinu vyzve ve finále Francie, Maroko si zahraje „jen" o bronz

Francie si po čtyřech a půl letech opět zajistila účast ve finále Mistrovství světa. Marockou pohádku a vidinu prvního afrického vítěze mundialu zmařili svými přesnými trefami z páté a osmdesáté minuty Hernández s Randalem Kolo Muanim. Druhý jmenovaný přišel na hřiště jen o pár desítek vteřin dříve, než se dokázal prosadit, jednalo se navíc o jeho první přesný zásah za francouzskou reprezentaci.

Maročané se snažili v úvodních minutách držet míč více na svých kopačkách, to však obhájcům titulu nezabránilo ve vstřelení velmi rychlé první branky. El Yamiq velmi špatně odhadl situaci a pustil za svá záda přihrávku, kterou si zpracoval Griezmann. Ten předložil míč do palebné pozice Mbappému, který byl sice ještě zblokován, odražený balón ale propadnul k Hernándezovi a ten z úhlu dokázal propálit vše, co mu stálo v cestě, čímž rozesmutnil dočervena zbarvenou část publika.

V desáté minutě zahrozil také africký celek, Ounahiho parádní ránu ale dokázal Lloris vyrazit mimo branku. Na tahu byli Francouzi a do šance se dostali opět po chybě marocké obrany, jmenovitě Romaina Saïsse, který za sebe nechal propadnout dlouhý nákop Konatého. K balónu se dostal Giroud, který tvrdou ranou div že nerozpůlil pravou tyč.

Další vrásky na čele kouče Regraguiho přidělal marocký kapitán o pár minut později, kvůli problému se stehenním svalem byl totiž nucen vystřídat a pustit za sebe mladého Achrafa Dariho. Další minuty příliš fotbalové krásy nenabídly. "Lvům z Atlasu” chyběla přesnost již v předfinální fázi, naopak Francie se sice dokázala dostat do zakončení, nicméně například ránu Tchouaméniho nechtěně zablokoval v ofsajdu stojící Giroud.

V pětatřicáté minutě mohl vedení svého týmu navýšit Mbappé, míč směřující do branky odkopával El Yamiq, jenže přímo na osamoceného Girouda. Forvard AC Milán ale šancí pohrdnul, protože nedokázal trefit prostor mezi třemi tyčemi.

A branková konstrukce zvonila z ničeho nic i na druhé straně, krásné nůžky vystřihl El Yamiq, který se mohl vykoupit za inkasovanou branku, Hugo Lloris ale dokázal jeho akrobatický pokus vytěsnit na tyč.

Druhá půle začala zvýšenou aktivitou Maroka, naprosto osamocený střílel přibližně z penaltového bodu Allah, míč ale nezasáhl ideálně. Deschapsovi svěřenci byli nadále velmi pasivní a povětšinu času zatažení na vlastní polovině, čímž si rozhodně koledovali o nepříjemnosti.

Posledních dvacet minut základní hrací doby otevřel po centru Griezmanna svou nebezpečnou hlavičkou Thuram, z hranice malého vápna ale nedokázal trefit Bounouvu svatyni. Co se nepovedlo jemu, dokázal napravit v osmdesáté minutě vystřídavší Kolo Muani. Akci rozjel Mbappé, který si vyměnil míč s Thuramem a pokusil se o střelu. Tu sice zblokoval Hakimi, jenže míč si našel právě útočník Frankfurtu, který neměl problém s uklizením míče do odkryté brány.

"Les Blues” si konec zápasu příliš nekomplikovali a naprosto zkušeně dokráčeli až ke kýženému vítězství. O jedinou šanci Maročanů se postaral Allah, který se se štěstím dostal k míči bezprostředně před francouzskou brankou, z brankové čáry však vykopával Koundé a rozhodl tak o tom, že Lloris udrží čisté konto.

Zápas tak dospěl ke svému konci, Francie poprvé na šampionátu neinkasovala a v neděli bude moci obhájit titul z roku 2018, Maročané si zahrají o bronz proti Chorvatsku.

Autor: Filip Vítek

Komentáře (844)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele