základní skupiny - skupina H, 3. kolo
02.12.2022 16:00 CET
0 : 2
(0:2)

Reportáž

Luis Suárez dostává žlutou kartu (© AFP)

Uruguay skolila Ghanu, postupu se ale nedočkala. Oba celky byly ze šampionátu vyřazeny

Uruguay splnila svou hlavní povinnost a skolila v rozhodujícím duelu o postup do osmifinále Ghanu. Jenomže ani tenhle výsledek jí nakonec kýžený a chtěný sukces nepřinesl. V souběžně hraném střetnutí totiž Jižní Korea nečekaně přetlačila Portugalsko a zásluhou pravidlu o více vstřelených branek poskočila na druhou příčku. Na tu úplně poslední naopak spadli Ghaňané.

Kdo ví, jakým směrem by se tohle utkání upínalo, kdyby se Ghaně podařilo ujmout vedení ve 21. minutě. Do té doby se na hrací ploše neudálo vůbec nic zajímavého, oba celky nedokázaly vyprodukovat jedinou kloudnější šanci. Až v 15. minutě se osmělil J. Ayew, jeho pokus však dokázal brankář Rochet zlikvidovat, na druhou stranu pouze tak, že merunu vyrážel do strany.

K dorážce se ihned na to cpal Kudus, nicméně nedovoleným způsobem ho podrazil právě jeho protivník v rukavicích. Zazněl každopádně bleskově poté i hvizd sudího Sieberta, původně se totiž zdálo, že při zakončování J. Ayewa clonil Rochetovi ve výhledu jeho starší bratr André a že se tak jedná o ofsajd. Do hry ovšem vstoupil VAR, jenž celou situaci najednou zase zvrátil.

Siebertovi bylo sděleno, že A. Ayew nakonec nebyl v ofsajdovém postavení, nedovoleně tedy nebránil Rochetovi v jeho snaze, čili si mohl v klidu prohlédnout souboj Rocheta s Kudusem, k němuž došlo o pár chvil později. Vyhodnotil pak, že k faulu skutečně došlo, nařídil penaltu a pořádně nadzvednul celý uruguayský tým. Rochet však svou evidentní chybu, jakkoli mohl být jihoamerický celek naštvaný, výtečně napravil. A exekutora A. Ayewa pohotově vyčapal.

Tenhle moment přitom Uruguay pořádně nabudil. A ze dvou svých vytvořených možností se dočkali hned dvou přesných zásahů. Ve 26. minutě Núňezův centr zprava propadl až na zadní tyčku na číhajícího Suáreze, ten si zkušeně počkal, než vypálil, a ačkoli gólman Ati-Zigi uměl zasáhnout, do prázdné brány doklepával bez obtíží de Arrascaeta. Uruguayský záložník se ve 32. minutě uvedl gólově rovněž podruhé, Suárez ho totiž tentokrát pobídl jemným obloučkem.

Zkraje druhého poločasu se africký výběr pokoušel negativní výsledek okamžitě proměnit na něco pozitivního, krátce po svém střídání se ozýval Bukari, avšak zamířil pouze vedle branky. Jinak na každý pád jeho rival v defenzivních činnostech působil organizovaně a kompaktně, a tak bylo bezpochyby nesmírně složité se pravidelně v určitých příležitostech jakkoli zjevovat.

Obě mužstva se ještě snažila o nějaké to skórování, avšak přáno jim nebylo. Jestliže se přitom Ghana pomalu a jistě smiřovala s neúčastí mezi chtěnou šestnáctkou nejlepších, pak v táboře Uruguaye zavládl smutek poté, co se dozvěděla, že Portugalci prohráli s asijským sokem. Ani finální tlak jí zkrátka onu jedinou branku, jež by znamenala zisk druhého místa, nevykouzlil.

Hodně se po závěrečném hvizdu spílalo taktéž arbitrovi Siebertovi, který dvě sporné situace, jež se udály v pokutovém území Ghany, nevyhodnotil jako penaltu. Nejprve bránící Amartey v průběhu druhé půle poslal na zem Núňeze, ani po přezkoumání záznamu nicméně na značku pokutového kopu neukázal. A úplně stejně se zachoval v závěrečných pasážích při Seiduově zákroku vůči Cavanimu, přitom ani VAR nevyvinul nějakou snahu radit německému sudímu.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, skysports.com

Komentáře (372)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele