play off - osmifinále
06.12.2022 16:00 CET
0 : 0
3:0 pen.
(0:0, 0:0)

Reportáž

Fanoušci Maroka (© AFP)

Maroko v osmifinále po penaltách vyřadilo favorizované Španělsko

Dosud nejpřekvapivější výsledek vyřazovací fáze mistrovství světa se zrodil v předposledním osmifinále, v němž Maroko přetlačilo Španělsko. Zápas s minimem šancí dospěl až do penaltového rozstřelu, který lépe zvládl africký celek, jenž zaznamenal všechny tři proměněné pokutové kopy...

Začátek zápasu se nesl ve slušném tempu a není překvapením, že Španělé byli častěji u balónu. Mělo to však zásadní háček a sice mizernou střeleckou produktivitu. La Roja za první poločas nevystřelila ani jednou na branku, zatímco Simón musel proti Maročanům zasahovat.

Španělé nabídli Maroku volný přímý kop už ve 12. minutě a k němu se následně postavila dvojice Hakimi - Ziyech. Prvně jmenovaný pak zakroutil balón z dobré pozice těsně nad. Defenziva Maroka se ocitla v nesnázích až po vlastní chybě. Bounou špatně rozehrál a málem z toho byla pohroma, protože následná Gaviho střela skončila na břevně! Nechytila se ani dorážka, kterou pro změnu zastavil obětavý skluzem Amrabat. I kdyby však Španělé rozvlnili síť, zřejmě by se mával ofsajd.

Nebezpečný výpad směrem k brance Maroka předvedl i Asensio a naštěstí pro Bounoua rozvlnil jen boční síť. Ve 34. minutě zase Mazraouiho pumelici vyrazil Simón a šlo o vůbec první střelu na branku v zápase.

Fanoušky "Lvů z Atlasu" nerozveselil ani hlavičkující obránce Aguerd, jemuž posadil balón na hlavu dobře hrající Boufal. To už se blížil poločas ke svému konci a ani nebyl důvod nastavovat větší porci minut.

Do druhého poločasu vstoupily oba celky beze změn a La Roja vyprodukovala první střelu mezi tři tyče až v 55. minutě. Dani Olmo si navedl balón na silnější pravačku a Bounou musel jeho pokus vyboxovat.

Španělům chyběla větší produktivita a Luis Enrique se rozhodl po hodině hry posílit ofenzivu o Álvara Moratu i Carlose Solera. Změnu udělalo i Maroko a Boufala nahradil Ez Abde. Svěřenci trenéra Walida Regraguiho svědomitě a kompaktně bránili a Španělé, neustále držící balón, marně hledali skulinky.

Každopádně síly na straně afrického celku ubývaly a do této situace vlétl jako črstvá síla Nico Williams. Po jeho stříleném centru nezakončil přesně Olmo a o chvíli později málem překvapil Bounoua z úhlu střílející Morata.

Pět minut před koncem mohl zmrazit španělské fanoušky Cheddira, ale zády k brance a tísněn obráncem nakonec pořádně nezakončil. Už v nastaveném čase nedokázali Maročané potrestat chybu Simóna a naprázdno vyšla i standardka Olma a následný závar. Protože za devadesát minut branka nepadla, šlo se do prodloužení.

Španělé v úvodní části prodloužení provedli další dvě změny, Olma nahradil Fati, zatímco místo Alby nastoupil další talentovaný mladík z barcelonské líhně Baldé. Rozhodnout však mohl na druhé straně Cheddira, jenž prošel obranou soupeře jako nůž máslem, následně ale mířil do Simóna.

La Roja i ve druhé části držela kulatý nesmysl na svých kopačkách, do vážnější šance se však ne a ne dostat. Těsně před koncem prodloužení však mohl favorit rozhodnout - Rodri na zadní tyči našel čerstvého Pabla Sarabiu, jenž ale z bezprostřední blízkosti mířil jenom do vzdálenější tyče!

Na řadu tedy podruhé v Kataru přišly pokutové kopy. Zatímco za Maroko proměnili Sabiri a Ziyech, na opačné straně postupně selhali Sarabia, Soler a Busquets. Poslední slovo měl ve čtvrté sérii Achraf Hakimi. Maročané postupují do osmifinále mistrovství světa, kde narazí na vítěze souboje mezi Portugalskem a Švýcarskem.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (769)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele