základní skupiny - skupina C, 2. kolo
26.11.2022 14:00 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Robert Lewandowski (© AFP)

Polsko zdolalo 2:0 dobře hrající Saúdskou Arábii

Skupina C se po druhém kole výrazně zamotá. Polsko totiž porazilo Saúdskou Arábii 2:0 a v tabulce má o bod více než soupeř z Arabského poloostrova. Poláci dali Saúdům lekci z efektivity, protože se nedá říci, že by byli lepším týmem. "Zelení sokoli" předvedli další výborný výkon, který tentokrát na body nestačil. Branky Evropanů obstarali Piotr Zieliński s Robertem Lewandowským.

Saúdská Arábie se v prvním zápase postarala o historickou senzaci, když porazila Argentinu 2:1 a tentokrát jí čekal soupeř z evropského kontinentu Polsko. Rzeczpospolita na úvod šampionátu remizovala s Mexikem.

Saúdové byli možná trochu překvapivě v prvních minutách aktivnější a Szczęsného poprvé pořádně prověřila střela Kanna, kterou vyškrábl nad břevno. Za poměrně důležitý moment utkání by se dal označit ostrý střet Cashe s Al Breikem, po kterém měl polský obránce velké štěstí, že ho sudí Sampaio nevyloučil. Cash měl totiž v tu chvíli už žlutou kartu.

Každopádně Poláci měli se Saúdskou Arábií plné ruce práce a Al Owaise prakticky do té doby neohrozili. Náběh Frankowského sice byl nebezpečný, ale přímé zakončení se nekonalo. Ve 26. minutě si už Poláci připsali první velkou gólovku. Po rohovém kopu hlavičkoval Bielik a Al Shehri odhlavičkoval před brankou takřka jistý gól.

Ve 39. minutě už se skóre pohnulo a to ve prospěch evropského týmu. Lewandowski po rychlém kontru nestačil zakončit, nicméně balón udržel na hrací ploše a zpětnou přihrávkou našel z druhé vlny dobíhajícího Piotra Zielińského, který razantní střelou pod břevno pokořil saúdského brankáře.

Arabové se mohli dočkat rychlé odpovědi, protože sudí posoudil kontakt Bielika s Al Shehrim jako penaltový. Al Dawsari pokutový kop neproměnil a navíc Szczęsny fantasticky vyrazil i dorážku Al Buraikana. Neuvěřitelný moment šampionátu!

Kouč Hervé Renard udělal o přestávce jednu změnu a místo Al Najeiho nasadil Al Abeda. I po změně stran nebyla o gólové šance nouze a v 54. minutě se po závaru před polskou brankou procpal ke koncovce Al Dawsari a Szczęsny si připsal další důležitý zákrok.

"Zelení sokoli" zahazovali šance a po hodině hry v dobré pozici přestřelili Al Buraikan i Kanno. Hrozilo i Polsko a Milik v obrovské šanci hlavou orazítkoval břevno. To by byl pro dobře hrající Araby těžký políček. Individuální kvalita byla na straně Polska a Lewandowski po náběhu do malého vápna trefil kolenem tyčku. Al Owaise tak během krátké chvilky dvakrát zachránila branková konstrukce.

V 69. minutě skončil pokus Al Dawsariho v náruči Szczęsného a ten Al Malkiho zase prosvištěl těsně vedle tyče. Saúdové mohli neproměněných příležitostí jenom litovat, protože v 82. minutě vstřelil pojišťující druhý gól Robert Lewandowski. Útočník Barcelony využil strašidelné chyby Al Maliho v rozehrávce a bezpečně překonal Al Owaise.

To byla pro "Zelené sokoly" konečná a Polsko mohlo vyhrát i vyšším rozdílem, ovšem gól číslo dvě uzmul Lewandowskému brankář Al Owais společně s obranou Saúdů.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (532)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele