základní skupiny - skupina G, 3. kolo
02.12.2022 20:00 CET
2 : 3
(2:2)

Reportáž

Xherdan Shaqiri (© AFP)

Švýcaři přestříleli Srby a zajistili si postup, znovu se trefil Shaqiri

Švýcarsko podobně jako před čtyřmi a půl lety porazilo Srbsko a zajistilo si postup ze základní skupiny, jeho soupeř naopak opět neprošel do vyřazovací fáze. K vidění bylo celkem pět branek, důležitou roli znovu sehrál Xherdan Shaqiri.

Zápas začal obrovskou šancí Švýcarů. Hned po dvaceti vteřinách hry propadl po zblokované střele Xhaky míč k Embolovi, který však tváří v tvář srbskému brankáři selhal. O pár minut později se po rohovém kopu k zakončení dostali také Srbové, konkrétně Milenković, jenže branku svým zakončením hlavou o kousek minul.

Oba týmy se od samého začátku snažily překlopit utkání na svou stranu, vědomy si toho, že remíza klidně může znamenat, že nepostoupí ani jeden z nich. V desáté minutě mohlo udeřit po střele Živkoviće do tyče, brankář Kobel se jen ohlídl. K dorážce se navíc dostal Vlahović, těžké zakončení ale nasměroval pouze do rukou gólmana Dortmundu.

Ve dvacáté minutě se poprvé měnilo skóre. Po přízemním centru Rodrígueze se míč odrazil k Sowovi, který jej přiťuknul Shaqirimu a ten už neměl problém se zakončením k tyči, i za pomoci teče jednoho z obránců. Gól, narozdíl od minulého Mistrovství, oslavil v rámci regulí a Švýcaři se zaslouženě mohli radovat z vedení.

O chvíli později bylo ale po velmi nenápadné akci srovnáno. Tadić z levé strany nacentroval s milimetrovou přesností na hlavu Mitroviće a ostrostřelec Fulhamu neomylně překonal Gregora Kobela. Zápas měl nadále grády a na další šanci se nečekalo dlouho. Postaral se o ni Shaqiri, po nádherné přihrávce Rodrígueze postupoval sám na Milinkoviće-Saviće, branku ale těsně netrefil.

Psala se pětatřicátá minuta, když se Srbsku podařilo zápas otočit. Po zmatku v obraně Švýcarů se uvnitř pokutového území k balónu dostal Vlahović, který zachoval chladnou hlavu a pomalou, ale velmi přesnou střelou k levé tyči poslal Srby do vedení a také vstříc osmifinále. A když už to vypadalo, že do kabin půjdou v lepším rozpoložení "Orli”, tak bylo srovnáno. Z pravé strany posílal přízemní centr Widmer, přičemž srbská obrana úplně zaspala a na zadní tyči nechala úplně volného Embola, na něhož už zívala pouze prázdná brána.

Druhý poločas začal akcí, po které muselo plesat oko každého nezaujatého fotbalového fanouška. Hráči země helvétského kříže se prosadili po nádherné souhře Shaqiriho, který přeloboval srbskou obranu, Vargase, který z prvního doteku patičkou efektně sklepl míč a Freulera, který, rovněž z první, překonal naprosto bezmocného gólmana turínského FC. Švýcarům pak logicky stouplo sebevědomí a v následujících minutách drželi míč velice často na svých kopačkách.

O pár minut později pak byli blízko navýšení vedení, po standardce, rozehrané Freulerem se ke střele dostal Schär a k následné dorážce z bezprostřední blízkosti Breel Embolo, bránu ale trestuhodně přestřelil. Ofenzivní hody pak pokračovaly v osmdesáté minutě, kdy kousek před Šestnáctkou fauloval Gudelj. Z následného volného kopu obstřelil zeď Akanji, trefil ale pouze boční síť. Tempo v posledních minutách trochu upadlo, bylo vidět, že není v silách svěřenců trenéra Stojkoviće ještě utkání znovu otočit.

V samotném závěru pak byla ještě k vidění potyčka mezi Xhakou a Milenkovićem, do které se postupně zapojili i další hráči z obou týmů, argentinskému rozhodčímu Rapallinimu se ale podařilo situaci uklidnit.

Zápas plný obratů tak nakonec opanovali Švýcaři a pojistili si tak postup ze druhého místa skupiny G, přičemž v osmifinále narazí na Portugalsko, naopak Srbsko se i přes sympatický výkon s turnajem loučí.

Autor: Filip Vítek

Komentáře (596)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele