základní skupiny - skupina B, 1. kolo
21.11.2022 20:00 CET
1 : 1
(1:0)

Reportáž

Timothy Weah (© AFP)

USA neudrželo vedení a s Walesem si nakonec body rozdělilo

Tenhle duel rozhodně neměl po ofenzivních aspektech bezpochyby ty největší grády. I přesto, že vyložených šancí bylo pramálo, vykázaly oba celky po jednom gólu, a ve finále se plichta urodila zcela logicky. Spojené státy po brance Timothyho Weaha doplatily na zbytečnou pasivitu ve druhé půli, Wales naopak vykázal po obrátce zlepšení, a bod mu nakonec zařídil Gareth Bale.

Američané si vytvořili první dvě větší možnosti tohoto klání v první desetiminutovce, ale ani jedna z nich ještě v přesný zásah nevyústila.

Už v 9. minutě mohli dojít ke skórování poněkud náhodně, lépe řečeno Wales si mohl na začátku šampionátu připsat vlastence, konkrétně díky Rodonovi. Dest dlouhým pasem uvolnil na pravé straně Weaha, ten se pokusil centrem pobídnout další spoluhráče, našel ovšem pouze velšského stopera, který nechtěně tečoval míč směrem na gólmana Hennesseyho. Ten, naštěstí pro ostrovní celek, tuhle šlamastyku vyřešil.

Jenže akce pokračovala, balón byl během krátké chvíle na opačném prostoru hřiště, a náhle se k nebezpečné hlavičce u bližší tyčky po Robinsonově obloučku dostal Sargent. Ke své smůle nicméně orazítkoval pouze brankovou konstrukci. Wales i nadále působil hodně nenápadným dojmem, tedy co se týče hry směrem dopředu, a ač se i Spojené státy nevyznačovaly žádným dechberoucím výkonem, v prvním poločase hnuly skórem kupředu.

Založily totiž povedenou, rychlou akci, Pulisic si všiml, že mu nabíhá do vyložené pozice Weah, neváhal mu tak předat merunu a jednoduchou kolmicí ho vypustil, a protože bránící Neco Williams u svého protivníka nebyl zavčasu, mohl v poklidu zacílit za Hennesseyho. Stěží mohl v koncovce něco pokazit.

Bylo jasné, že Wales bude muset zabrat, aby s negativním výsledkem ve druhém dějství mohl ještě něco podniknout. A opravdu se tak trochu role obou týmů otočily, nebezpečněji vypadal na první pohled určitě aktivnější výběr z Evropy, zatímco jeho soupeř vykazoval čím dál více prvky defenzivnějšího pojetí.

V 64. a 65. minutě si také svěřenci trenéra Roba Page vytvořili dvě solidní příležitosti k vyrovnání, ale hlavičku Bena Daviese zlikvidoval svým prvním zářnějším zákrokem v zápase brankář Turner a střídající Moore o pár chvil později vypálil hlavou těsně nad bránu po kopu z rohu, jehož exekuce se chopil Wilson.

Ke srovnání účtů tak došlo až v 82. minutě. Družina kouče Gregga Berhaltera doplatila na nedovolený zákrok Zimmermana, jenž podrazil ve vlastní šestnáctce Bala, a sám faulovaný nařízenou penaltu bezpečně zužitkoval.

Autor: Patrik Sandev / fifa.com, whoscored.com

Komentáře (505)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele