Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna CONMEBOL (Jižní Amerika) - základní část, 14. kolo
17.11.2021 00:30 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Paquetá inkasuje žlutou kartu (© AFP)

Argentina vybojovala "postupový" bod v nepříliš záživném utkání s Brazílií

Mohla, ba co víc, měla to být reklama na fotbal. Avšak nestalo se. Oba týmy předvedly spíš řež ve středu pole než nějaké krásné fotbalové akce. Argentina si však remízou pojistila postup na MS a zároveň opět protáhla impozantní sérii neporazitelnosti. Brazilci budou nejspíš spokojení, že s velkým rivalem neprohráli a zároveň si upevnili první místo ve skupině, které už jim Argentinci nejspíš nevezmou.

Zápas byl tradičně plný faulů a první šance přišla až v 17. minutě, a to na straně Brazílie. Paquetá vysunul krásnou přihrávkou Viníciuse, který ale zakončil velmi špatně a poslal míč daleko od argentinské brány. O chvíli později zkoušel z dálky Martíneze přelobovat Cunha z půlky hřiště, bránu však přece jen asi o dva metry přestřelil. První šanci Argentiny měl na kopačce Lautaro Martínez ve 31. minutě po rychle rozehrané standardce, Marquinhos však dokázal jeho střelu zblokovat ještě předtím, než se dostala ke gólmanu Alissonovi.

Ve 34. minutě přišel velice sporný moment, který ovlivnil zbytek zápasu. Nicolás Otamendi jednoznačně udeřil Raphinhu do obličeje loktem u autové čáry, rozhodčí však nepochopitelně ani přes přítomnost VAR na stadionu neposlali zkušeného stopera předčasně do sprch. Zejména (ne)zásah VAR v tomto případě lze jen stěží chápat. Fotbalově se Argentinci v prvním poločase prezentovali pěknou střelou De Paula zpoza pokutového území. Alisson byl však pozorný. V samém závěru prvního poločasu ještě musela brazilská obrana řešit nebezpečnou skrumáž před vlastní bránu, když Alissonovi vypadl centrovaný míč z rukou.

Druhý poločas nepřinesl o mnoho lepší podívanou než první, k několika nebezpečným situacím však došlo. Tu první měl na starosti Fred v 60. minutě, který napálil odražený míč po přímém kopu do břevna argentinské brány. Obrovskou šanci spálil Vinícius Jr. v 72. minutě, když zhruba z 11 metrů a zcela nehlídaný nedokázal uklidit míč do brány a napálil jej pouze do připraveného Emiliana Martíneze.

V závěru zápasu se ještě na druhé straně hezky uvolnil Messi, jeho zakončení však mělo stejný osud jako to Viníciusovo, ačkoliv jeho pumelici musel Alisson likvidovat nadvakrát. I díky pochybení rozhodčího při nevyloučení Otamendiho tak Argentina vybojovala "postupový" bod v domácím prostředí a za rok se tak představí na největším fotbalovém svátku v Kataru.

Autor: Jaroslav Novotný / espn.com, youtube.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele