Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina E, 9. kolo
13.11.2021 20:45 CET
3 : 1
(1:0)

Reportáž

Radost belgických fotbalistů (© AFP)

Belgičané si po výhře 3:1 nad Estonskem zajistili postup na MS

Rudým ďáblům se vydařily začátky obou poločasů, když vedli 2:0 po zásahu Bentekeho z 11. minuty a gólu Carrasca z 53. minuty. Za bojovné hosty sice snížil v 70. minutě střídající Sorga, ovšem hned v 74. minutě vrátil dvougólové vedení domácím Thorgan Hazard. Belgičané si výhrou definitivně zajistili postup na mistrovství světa do Kataru.

Domácí trenér Roberto Martínez nechtěl ponechat nic náhodě a na hrací plochu poslal velmi slinou sestavu včetně Kevina de Bruyneho nebo Edena Hazarda. Ten sice v Realu především leští lavičku, ovšem v reprezentaci patří ke klíčovým oporám. Soupeř z Estonska mohl samozřejmě jen překvapit a utkání pro něj bylo především náročným testem před duelem s českou reprezentací. Hosté však již ztratili veškeré naděje na postup.

Podle očekávání se kormidla od prvních minut ujali Rudí ďáblové a snažili se rozproudit natěšené tribuny. A z jejich počátečního tlaku vzešel už v 11. minutě první zásah. Carrasco posílal z levé strany střílený centr do vápna, ovšem ten mířil jen přímo na gólmana Igonena. Estonský brankář však míč nepokryl a chybně ho vyrazil přesně k nohám dobíhajícího Christiana Bentekeho, který už měl velmi snadnou úlohu - 1:0.

Svoji minelu Igonen napravil hned o čtyři minuty později, když De Bruyneho nepříjemný pokus z přímého kopu bravurně vytěsnil na tyč. Jeho spoluhráčům se ale nedařilo dostat se do zápasu a museli tak nadále odolávat tvrdému tlaku domácího výběru. Igonen byl však zdatným protivníkem a ve 22. minutě zneškodnil i Bentekeho tvrdou ránu z pokutového území. Belgičané měli nadále výraznou převahu držení míče a bez problému kombinovali na estonské polovině. K výraznější příležitosti se nicméně do konce poločasu nedostali a do kabin tak šly oba týmy za stavu 1:0 pro domácí.

Po přestávce jsme byli svědky prakticky totožného obrázku dění na hřišti a stejně jako po začátku první půle i nyní Belgičané velmi brzy skórovali! A opět v tom byl namočený Carrasco, ovšem tentokrát už v roli střelce. V 53. minutě kousek před vápnem předložil Benteke míč záložníkovi Atlética Madrid, který si jej připravil na svou silnou levačku a jeho nádherná točená střela napjala síť v levém horním rohu brány překonaného Igonena. Ten neměl nejmenší šanci dosáhnout na famózní projektil belgického šikuly - 2:0.

Po druhém uklidňujícím gólu domácí viditelně zvolnili tempo a poprvé během zápasu se do hry dostali také hostující Estonci. Toho chtěl využít i trenér pobaltského týmu Haberli a během krátké doby vpustil na hřiště hned tři útočníky - Sapinnena, Sinjavského (známého z aktuálního působení v Karviné) a Sorgu. A právě akce střídajících fotbalistů vedla v 70. minutě ke snížení Estonska!

Kreida oloupil o balón ve středu hřiště Carrasca a poslal oblouček dopředu na Sapinnena, který ustál těžký souboj a jeho tvrdou přízemní střelu Courtois jen vyrazil před sebe, kde míč uklidil do branky Sorga. Skvělý tah hostujícího kouče - 2:1.

Jenže v tu chvíli přepnuli na plné obrátky opět domácí a hned ve 74. minutě skóroval Thorgan Hazard, který hlavičkoval po skvělém centru de Bruyneho - 3:1.

Houževnatí Estonci se však nevzdali a v 87. minutě se jim opět podařilo snížit! Zásah Saelemakerse však k jejich smůle pro ofsajd neplatil a z Belgie tak odjeli s porážkou 1:3.

Autor: David Ullrich / livesport.cz, onlajny.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

3:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele