Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina E, 8. kolo
11.10.2021 20:45 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Patrik Schick (© AFP)

Češi vyhráli nad nulovým Běloruskem a udrželi se na druhém místě

Česká reprezentace splnila povinnost a vyhrála na neutrální půdě v Kazani nad Běloruskem 2:0. Mužem zápasu byl jednoznačně Patrick Schick. Klenot Bayeru Leverkusen nejprve ve 22. minutě otevřel skóre povedenou střelou z voleje a v 65. minutě přihrál na gól Adamu Hložkovi. Bělorusové za celý zápas nepředvedli doslova nic a zaslouženě zůstávají poslední. Češi po dnešní výhře udrželi druhou příčku v tabulce před Walesem, před kterým vedou o skóre. Wales má ale zápas k dobru.

Cesta reprezentace kvalifikací je zatím značně kostrbatá a herně ani výsledkově se tolik nedaří navázat na solidní představení v rámci Ligy národů nebo závěrečný turnaj EURA 2020. Češi sice v úvodu kvalifikace o mistrovství světa 2022 vybojovali po výborném výkonu bod za remízu 1:1 s favorizovanou Belgií, a upřímně sahali i po výhře. Jenže tento triumf následně devalvovali nevydařeným zápasem ve Walesu 0:1. Po EURU, kde český nároďák padl až ve čtvrtfinále s Dánskem, přišlo hubené vítězství 1:0 nad slabým Běloruskem a naopak jasná porážka 0:3 s nezastavitelnou Belgií. V pátečním duelu s Walesem poté mohli být Češi rádi za remízu 2:2, když je soupeř většinu zápasu přehrával a druhý gól daroval nároďáku obří chybou gólman Ward.

Po nepříliš vydařeném utkání udělal trenér Šilhavý několik změn. Na Bělorusko, které v šesti zápasech kvalifikace zapsalo pět proher a výhru nad slabým Estonskem, poslal ofenzivní sestavu v rozestavení 4-3-3 s trojzubcem Vydra-Schick-Pešek a ofenzivním záložníkem Hložkem uprostřed. Bělorusové do zápasu postavili útočné trio Lisakovič - Ebong - Antilevski. Největší nebezpečí hrozilo od útočníka Lokomotivu Moskva Lisakoviče, který se už v kvalifikaci třikrát trefil.

Čechy však netrápil Lisakovič, ale jejich vlastní výkon. Snaha odčinit špatný zápas proti Walesu a ideálně nasázet Bělorusům hodně gólů nebyla na českých reprezentantech příliš znát. Začali velmi vlažně, bez chuti, bez zápachu a s jejich pomalým a nepřesným přechodem do útoku neměl soupeř problém.

Z letargie český tým vysvobodil až kdo jiný než Patrick Schick. Gólostroj Bayeru Leverkusen si naběhl na přesný centr Sadílka do vápna a z voleje propálil gólmana Pavljučenka. Šlo o jeho první zásah v kvalifikaci. Oproti tomu v Leverkusenu už dal letos Schick 6 gólů, na což může mít vliv i kvalitnější servis druhého týmu Bundesligy.

O čtyři minuty později mohl vedení navýšit Vydra, ale po dlouhé kličce brankáři nemířil přesně. Češi dál obléhali branku soupeře, ale jejich snaha působila bezradně a Bělorusové v pohodě bránili. Výběr kouče Šilhavého srážely hlavně časté nepřesnosti.

Do druhé půle už nenastoupil Matěj Vydra, kterého nahradil David Pavelka. Hložek se tak posunul na levé křídlo a jeho místo přebral Sadílek, který se posunul více dopředu. I tak ale dál chyběl lepší pohyb českého týmu, nicméně v 53. měl tutovku Schick. Sadílek ho skvěle vysunul do úniku, ale lob českého útočníka přes brankáře se snesl těsně vedle. V 65. minutě se už Češi radovali a byl to Adam Hložek, který konečně protrhnul střeleckou smůlu! Velký podíl na jeho brance měl agilní Schick, který si dobře počkal na pohyb talentovaného sparťana ve vápně, poslal mu míč a Hložkova tečovaná střela zapadla do horního rohu Pavljučenkovy brány.

Češi byli i nadále aktivnější, ale jejich hra dopředu jednoduše nebyla dobrá. Chyběla odvaha a chuť něco překvapivého vymyslet, pokusit se o průnik, zrychlit kombinaci. S tím souvisí i velmi nízký počet střeleckých pokusů na nejistého Pavljučenka, který střely pravidelně jen vyrážel, ovšem nikdo z českých hráčů nestíhal dorážet. Trochu utrápený zápas však národní tým nakonec dovedl v klidu do vítězného konce.

Autor: David Ullrich / ctsport.cz, onlajny.com

Komentáře (330)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele