Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna CONMEBOL (Jižní Amerika) - základní část, 5. kolo
10.10.2021 22:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Ramiro Vaca (© AFP)

Bolívie i v deseti dokázala porazit Peru

Tohle je pro národní tým Peru veliká škoda. Pokud by totiž Peru porazilo Bolívii, mohlo se dostat už do velmi těsného kontaktu s týmy na postupových příčkách. Nicméně početní výhodu na konci zápasu nejen, že nevyužilo, ale ještě k tomu inkasovalo.

Bolívie byla od začátku mírně lepším týmem, měla však spíš územní převahu, než že by se dostávala do gólových šancí. Zajímavou ránu vyslal v 19. minutě z uctivé vzdálenosti Saucedo, jeho dělovka však bránu o kus minula. Bolívijští hráči se snažili při každé příležitosti hledat ve vápně kapitána Martinse, míče jej však vždy o kousek míjely. Ve 27. minutě se do šance dostal Peruánec Yotún po přihrávce Cuevy, z hranice velkého vápna však nezamířil vůbec přesně a bránu minul.

O chvíli později našel na druhé straně Saucedo ve vápně Carmela Algarañaze, jeho dobrá hlavička však také o kousek bránu minula. První nebezpečné ohrožení brány měl na svědomí Peruánec Gabriel Costa, s jeho přízemní ranou si ale Lampe poradil. Skvěle pak o minutu později zasáhl Lampe proti táhlé ráně Marcose Lópeze. V závěru poločasu si první střelu na bránu připsala také Bolívie, s Arceho střelou však Gallese neměl sebemenší problém.

Peru tušilo, že tento zápas je třeba zvládnout a tlačilo se do útoku. Zakončení Cuevy z přímého kopu ale mířilo mimo bránu a Lapadulova střela z 50. minuty zase šla přímo do míst, kde stál gólman Carlos Lampe. O minutu později však přišla obrovská dvojšance Bolívie a dva perfektní zákroky Pedra Galleseho. Nejprve hlavičkoval k tyči Algarañaz, Gallese však skvěle na brankové čáře míč vytáhl rukou. Následně se k dorážce dostal Martins, ale Gallese se velmi rychle dokázal zvednout a Martinsova rána jej trefila přímo do hlavy. Tady se peruánský gólman opravdu vyznamenal i za cenu vlastního sebeobětování.

V 75. minutě se strhla mela v bolívijském pokutovém území, z ní však nakonec míč dostal gólman Lampe. Ten založil protiútok, který táhl Henry Vaca. Míč si však příliš předkopl a pak zcela nepochopitelně naskočil nohou dopředu do obránce Alexandera Callense, za což jej rozhodčí ohodnotil správně udělenou červenou kartou. Vacův zkrat dal Peruáncům velkou šanci na vítězství, v 83. minutě však naopak přišel šok. Odražený míč po střele Martinse se dostal na hranici vápna k Ramiru Vacovi, který nezaváhal a i s pomocí teče jednoho z obránců nedal Gallesemu šanci zasáhnout. Ramiro Vaca hrál skvěle a v 89. minutě ještě mohl přidat i druhý gól, velmi těsně však minul tyč Galleseho brány. I tak ovšem dokázala Bolívie zvítězit a zdramatizovat tak postupovou matematiku.

Autor: Jaroslav Novotný / espn.com, youtube.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele