Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna CONMEBOL (Jižní Amerika) - základní část, 14. kolo
16.11.2021 21:00 CET
3 : 0
(2:0)

Reportáž

Juan Arce (© AFP)

Jihoamerický outsider z Bolívie stále živí naději na postup

A ono to půjde! Bolívie díky vítězství stále drží teoretickou šanci na postup na MS, což jí ale komplikují mnohem slabší venkovní výkony. Důležité však je, že Bolívijci zjistili, že jsou schopní doma suverénně přehrávat i špičkové reprezentace a venku jsou schopní oproti minulým rokům uhrát alespoň několik bodů. Zároveň se do týmu podařilo zapracovat velký počet mladých hráčů, kteří v budoucnu mohou třeba konečně zase Bolívii k vysněnému postupu na MS dotáhnout. To Uruguay je opravdu ve velké krizi a není vůbec jisté, zda se i přes jednodušší los dokáže procpat alespoň do baráže. Momentálně totiž nad Uruguayí získalo Peru převahu.

Zápas nezačal v nijak závratném tempu, ale byla to Bolívie, která měla více ze hry. První šanci zápasu měl kapitán Martins, který ale hlavou nezamířil přesně. Na druhé straně zhruba v polovině prvního poločasu zahrozil po špatně odvráceném dlouhém pasu Nández, který ale již tradičně v zakončení selhal a na svůj první reprezentační gól tak čeká už 49 zápasů. Selhání Nándeze se ještě dalo omluvit, co však předvedl gólman Muslera o chvíli později, omluvitelné není. Centr Arceho z dobrých 45 metrů od autové čáry totiž nedokázal zkrotit v rukavicích a propadl mu až do brány. Bolívie se tak zadarmo dostala do vedení, které už neměla pustit.

O chvíli později mohl vyrovnat Álvarez, na centr Nándeze z křídelního prostoru mu ale scházel krok, aby jej doklepl do prázdné brány. Neustálé chyby mohly Uruguayce vážně mrzet, protože darovaný rohový kop kvůli špatné rozehrávce Vecina využil ve 45. minutě nejlepší střelec kvalifikace Martins. Uruguay se po změně stran snažila prosadit, ale její útoky narážely na dobře pracující obranu Bolívie. A když už dokázala bránu ohrozit, zakročil dobře Carlos Lampe či v jednom případě stoper Sagredo, který za svého brankáře zaskočil. Hned po svém příchodu pak zařídil penaltu pro Bolívii dravý bouřlivák Algarañaz, kapitán Marcelo Martins však tentokrát selhal a z penaltového puntíku přestřelil.

Šanci zdramatizovat utkání pak Uruguayi nabídl jinak velmi dobře hrající Algarañaz, kterému při snaze vybojovat míč evidentně podjela stojná noha a nechtěně, avšak velmi nebezpečně, sestřelil Diega Godína, za což si vysloužil červenou kartu. V kvalifikaci je to tak už jeho druhá karta této barvy. Uruguay však naložila s přesilovkou prachbídně. V 79. minutě totiž našel Fernando Saucedo centrem volného Juana Arceho, který hlavou zvýšil na 3:0. Opaření Uruguayci se sice ještě snažili se zápasem něco udělat, nedokázali však vstřelit ani gól a z Bolívie si tak odvezli nelichotivou prohru 3:0.

Autor: Jaroslav Novotný / espn.com, youtube.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele