Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna CONMEBOL (Jižní Amerika) - základní část, 12. kolo
15.10.2021 02:30 CET
4 : 1
(2:0)

Reportáž

Neymar a Raphinha (© AFP)

Brazílie snadno přehrála nevýraznou Uruguay

Úplně oficiální to sice ještě není, ale ze zkušenosti už se dá tvrdit, že prvním týmem, který si zajistil postup na MS ze zóny CONMEBOL, je Brazílie. Ta naprosto fantastickým způsobem smetla malátnou Uruguay a kromě remízy s Kolumbií zatím všechna utkání ve skupině vyhrála. Naopak Uruguay pokračuje ve velmi špatných výkonech a na tamním svazu už se určitě řeší, co se současnou situací dělat.

Legendární trenér Tabárez by si určitě nezasloužil ukončit své působení nedůstojným vyhazovem, možná by však sám mohl uznat, že přece jen v 74 letech a s nepříjemnou nemocí nervové soustavy už možná nastal čas přepustit své místo někomu mladšímu. Páté místo v tabulce totiž rozhodně neodpovídá síle kádru Uruguaye.

Už brzy po začátku utkání bylo poměrně jasné, jak se bude zápas vyvíjet. Hned v 10. minutě přišel první gól v síti Uruguaye. Nádherný lob za obranu v podání Freda skvěle zužitkoval Neymar, který obešel Musleru a mezi nohama na čáře bránícího Coatese poslal míč do sítě. Uplynulo pouze 8 minut a už to bylo 2:0. Neymar dostal od Paquety přihrávku na střed pokutového území, odkud jej ještě vychytal Muslera, míč se však odrazil do běhu dobíhajícího Raphinhy, který zaznamenal do odkryté brány svůj premiérový gól v reprezentaci.

Krásnou kličku Nándezovi udělal na křídle ve 28. minutě Lucas Paquetá, po níž přihrál Fabinhovi. Ten však svou střelu nasměroval hodně vysoko nad bránu. Uruguay zahrozila ve 35. minutě střelou Bentancura ze střední vzdálenosti, která jen těsně minula tyč Edersonovy brány. Až na tuto akci však zápas připomínal slavné brazilské časy, kdy vyznávali Kanárci styl "Joga bonito". Ve 39. minutě Neymar parádně za obranou našel Raphinhu, který si sice nezpracoval ideálně míč, dokázal jej však vrátit naběhnuvšímu Neymarovi, který po oklamání stoperů pálil na bránu. Fernando Muslera však tentokrát dokázal zasáhnout.

O minutu později byl v akci opět Raphinha, který posadil na zem Godína a zkoušel procpat míč na bližší tyč, na což byl ale připravený Muslera. Po další nádherné akci Brazilců zakončoval už v nastaveném čase Jesus, jeho technická střela ale velmi těsně minula vzdálenější šibenici.

Uruguay v prvním poločase působila jen jako komparz a kromě krásné střely Valverdeho ze 49. minuty tomu bylo tak i nadále. Hned z protiútoku po Valverdeho střele totiž nebezpečně střílel Jesus, Muslera jej ale vychytal. Ještě lepší zákrok proti stejnému hráči musel vytáhnout zblízka Muslera v 51. minutě a poradit si musel i s dorážkou Neymara.

Uruguay zkrátka nestíhala. V 56. minutě sice Cavani vstřelil gól, sám ale moc dobře věděl, že k tomu využil asi metrového ofsajdu. Prakticky vzápětí to tak bylo už o tři góly. Rychlý protiútok potáhl Jesus, předal míč Neymarovi, ten vysunul do úniku Raphinhu, který zakončil nechytatelně o tyč do brány. Jedna parádní akce Brazilců zkrátka střídala druhou. Naprosto fantastický zákrok musel vytáhnout Muslera proti Barbosovi v 65. minutě, bohužel pro něj však pouze zabraňoval hrozícímu debaklu, místo aby dával svému týmu šanci na zvrat v utkání.

Gabriela Barbosu vychytal Muslera v tutové šanci i zhruba o 10 minut později. Alespoň čestný úspěch zaznamenala Uruguay díky přímému kopu Suáreze ze 77. minuty. Zkušený útočník svou ránu umístil skutečně krásně do dolního rohu brány. Žádné znervóznění na straně Brazílie se však nekonalo, naopak velmi brzy přišlo zvýšení na 4:1. Na Neymarův centr si naskočil Gabriel Barbosa, který konečně dokázal překonat Musleru. Gól musel potvrdit ještě VAR kvůli údajnému ofsajdovému postavení, Barbosa se však proti pravidlům neprovinil a gól byl uznán.

V nádherném zápase tak Brazílie převálcovala Uruguay rozdílem třídy a nebýt gólmana Muslery, mohl být rozdíl ve skóre i větší.

Autor: Jaroslav Novotný / espn.com, youtube.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
hradec

TIP: 1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele