Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina E, 10. kolo
16.11.2021 20:45 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Češi nepřesvědčili, Estonce skolili ve druhém poločase

Díky úspěchům v Lize národů už měli Češi před dnešním duelem zajištěnou účast v baráži o mistrovství světa v Kataru, a tak se hrálo o druhého místo ve skupině zajišťující lepší výchozí pozici do zmíněného play off. To zatím držel Wales, který se postavil Belgii. Český nároďák duel s Estonskem zvládl a po trefách Brabce v 59. minutě a Sýkory v 85. minutě zvítězil 2:0. Wales si však proti Belgii připsal remízu a druhé místo tak udržel.

Asi největším překvapením v sestavě bylo nasazení vlasatého středního záložníka Alexe Krále. Ten přitom v posledních reprezentačních utkáních nastupoval jen minimálně a když, tak rozhodně nijak nezářil, což zatím platí i o jeho angažmá ve West Hamu. Podle očekávání naopak od začátku nenastoupil Králův spoluhráč, kapitán Tomáš Souček, nad kterým visela hrozba absence v baráži kvůli příliš vysokému množství žlutých karet. Součkovu roli převzal Sadílek, jenž patřil v posledních utkáních nároďáku mezi nejlepší.

Solidně zaplněný stadion na Letné sledoval opatrný začátek, kdy se oba soupeři spíše oťukávali. Vše mohlo být jinak v 15. minutě, kdyby sudí odpískal penaltu po faulu na Sadílka uvnitř pokutového území. Nestalo se. Nicméně český výběr postupně přebíral iniciativu a začal se více tlačit směrem k hostující brance. V 17. minutě jsme se dočkali také první střely mezi tyče, ovšem Peškův pokus neměl gólové parametry.

Ve 25. minutě se zjevil úplně sám ve vápně Matěj Vydra, ale zakončení se mu vůbec nepodařilo. Krátce na to mohli udeřit z ničeho nic hosté, skvělý obranný zákrok však předvedl Brabec, který nepustil Sappinena k zakončení. K tomu se naopak dostal Sýkora, jenž vystřídal zraněného Peška. Záložník Plzně ale dobré pozice nevyužil.

Bohužel i v následujících minutách výrazně drhla předfinální a finálního fáze českého týmu a ne a ne se dostat do skutečné gólovky. Hlavním problémem byly nevydařené centry a obecně chyběla kvalita... V 41. minutě se situaci snažil vyřešit stoper Brabec, jehož nůžky tečoval další stoper Zima, ale Igonen byl pozorný. Nemohoucnost českých hráčů mohli využít krátce na to Estonci, kteří snadno prošli až k Vaclíkovi. Ten Poomovu střelu zneškodnil. Až těsně před koncem první půle se Češi dostali do stoprocentní příležitosti. Coufalovi se konečně vydařil centr, na který si skvěle naběhl Sýkora. Ve skvělé pozici ale přestřelil.

Do šaten se tak šlo za stavu 0:0 a především domácí mohli žehrat na slabou koncovku a do očí bijící neschopnost vytvořit si více gólových šancí z nadějně vypadajících pozic. Mistr fotbalové techniky a "české" uličky Karel Poborský musel být ve studiu ČT hodně zklamaný...

Druhý poločas začal tak, jako ten první skončil, Češi soupeře mačkali, ale ze skvělých možností nedokázali nic vytěžit, ať už jde o únik Vydry nebo ránu Vladimíra Coufala, jehož volej z vápna mířil někam do 20. řady. Absence hráčů typu Hložka, Schicka nebo Jankta byla znát. V 58. minutě se do míče nádherně položil Sadílek, jehož pumelici Igonen vyrazil na roh. Ten si vzal na starost právě Sadílek a po jeho centru uklidil míč do sítě Jakub Brabec - 1:0.

Na hřiště se následně dostalo slavistické duo Kuchta - Krmenčík, které v útoku doplnilo trápícího se Vydru. Nadále však hrozili také Estonci, jejichž perfektní protiútoky hasili čeští obránci až na poslední chvíli. Hlavní nebezpečí znamenal především nebezpečný Markus Poom. Na druhé straně se dostal k hlavičce Krmenčík, ale jeho slabý pokus z úhlu Igonen v pohodě kryl. Poté následovalo trochu hlušší období. V 82. minutě se musel po delším čase pořádně zapotit také Vaclík, který se vytáhl proti krásné střele Zenjova. Ještě rozhodně nebyl konec.... To si naštěstí uvědomili i čeští hráči a v 85. minutě přidali pojišťující zásah. Chybnou přihrávku Estonců vystihl Kopic, který vysunul do samostatného úniku Sýkoru a drobný záložník prostřelil vyběhnutého Igonena - 2:0.

Autor: David Ullrich

Komentáře (535)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele