Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

mezikontinentální baráž
14.06.2022 20:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Joel Campbell (© AFP)

Kostarika těsně udolala Nový Zéland a i potřetí v řadě postoupila na MS

Úterní večerní zápas v dějišti nadcházejícího mistrovství světa rozhodl o posledním postupujícím na tuto vrcholnou akci, závěrečným dvaatřicátým účastníkem se stala domácí Kostarika. Ta vsítila rozhodující branku již po necelých třech odehraných minutách a poté i přes mírnou převahu soupeře udržela těsný náskok až do závěrečného hvizdu. Výrazně mu k tomu pomohl také moment z 69. minuty, kdy byl vyloučen novozélandský Kosta Barbarouses.

Reprezentační výběr ze Střední Ameriky tak postoupil na MS již potřetí za sebou, naopak čekání novozélandského národního výběru se protáhne minimálně o další čtyři roky na dlouhých šestnáct let (poslední účast v roce 2010 v JAR). Svěřenci trenéra Luise Fernanda Suáreze začali naprosto fantasticky a o svém dalším postupu rozhodli již ve 3. minutě zásluhou bývalého hráče lisabonského Sportingu či londýnského Arsenalu Joela Campbella.

Ten po závaru v pokutovém území protivníka z australského kontinentu obdržel finální nahrávku do volného prostoru od Bennetteho a z bezprostřední blízkosti snadno rozvlnil síť. Mírný outsider mohl bleskově odpovědět krátce po deseti odehraných minutách, jenomže ve vyložené možnosti selhal Greive a levou tyč trestuhodně minul o několik decimetrů. Družina okolo kouče Dannyho Haye byla blízko k vyrovnání necelých deset minut před přestávkou.

Prosadit se dokázala největší hvězda týmu Chris Wood, útočník anglického Newcastlu United totiž nekompromisně zavěsil přímo pod břevno. Rozhodčí ze SAE Mohammed Abdulla Alali však dostal pokyn od videorozhodčího tohoto střetnutí a po několika desítkách sekund strávených u obrazovky přeci jen gól neuznal kvůli předchozímu hraní rukou.

The All Whites po změně stran jen marně dobývali pozornou defenzivu protivníka a svou situaci si výrazně zkomplikovali zhruba v polovině druhého dějství. Barbarouses velmi nevybíravě zasáhl kotník zkušeného šestatřicetiletého útočníka Bryana Ruize, jenž přišel na trávník po poločasové pauze, a Abdulla Alali znovu po intervenci VAR vytáhl přímou červenou kartu. Oslabený Nový Zéland se pak až do samotného konce vůbec k ničemu nedostal a svého snu se tedy nedočkal.

Autor: Viktor Sandev / fifa.com, livesport.cz, soccerway.com

Komentáře (30)

Přidat komentář
Modroočko

Pred barážou som mal tajné prianie na postup Peru a Nového Zélandu, takže jasné, že postúpi Austrália a zajtra aj Kostarika

Reagovat
Lorcan

c´mon All whites !!!

Reagovat
rickroll

Vamos ticos

Reagovat
ACSeRw!n

5:0

Reagovat
Albert Rusnák ml.

Ty by si si ako tipér nezarobil ani na slanú vodu

Reagovat
JeséRodriguez

Snad to Zéland urve, i když Kostarika by zase znamenala jistotu Karocha za mikrofonem během jejich zápasů.

Reagovat
waynemarkrooney

0:1

Reagovat
paver

Kostarika má ten tým šíleně přestárlý... Dneska to bude vyloženě souboj zkušených mazáků a dravého mládí... Kéž by to All Whites urvali...

Reagovat
smazaný uživatel

Nemáte někdo nějakej schopnej stream?

Reagovat
Coutinho10

zatím zkouším tento: https://silverspoon.site/2022/06/14/costa-zea/

jinak tady můžeš zkusit další https://www.totalsportek.com/page-6/

Reagovat
Benfica

Fifa+

Reagovat
Coutinho10

tak gol Kostariky by to mohl odspuntovat

Reagovat
Modroočko

Nový Zéland zatiaľ veľmi sympatický výkon

Reagovat
paver

VAR Výsměch tohle

Reagovat
Coutinho10

rukou si pomohl...bez toho by se asi k mici nedostal, takze toto si rozhodci obhaji

Reagovat
Modroočko

Tak ale teraz jednoznačný penaltový zákrok, Novozélanďan mohol v šestsnástke zakončovať.

Reagovat
paver

Jako takhle zdržovat a neustále se dohadovat už v první půli? Hodně trapné od Kostariky, takhle si je z dřívějška nepamatuji...

Reagovat
Seydou Doumbia

pro postup na MS uděláš cokoli

Reagovat
paver

Krásné divadýlko

Reagovat
Coutinho10

tak a je po zapase....uplne stupidni redka od Zelandu

Reagovat
paver

Velice pozitivní představení All Whites, ukázali světu, že fotbal rozhodně hrát umí Nechť si tahle kostarická generace užije své poslední MS. Hlavně ať kluci z NZ nasbírají zkušenosti na klubové scéně a za 4 roky by to mohlo klapnout

Reagovat
Modroočko

tiež ma príjemne prekvapili, no chýba im zakončovateľ. Wood tam mal dve príležitosti, ktoré by špičkový útočník vedel zakončiť oveľa lepšie.

Reagovat
paver

Tak gól dal, ale nebyl uznán... Wood, Waine, McCowatt je dopředu dostačující síla. Spíš jim chybí dirigent ve středu zálohy, který by dokázal rozdávat přesné míče (jako dřív Simon Elliott).

Reagovat
rickroll

Tak za 4 roky (a potom) postoupí na 100%, když má od příštího MS vítěz Oceánie přímý postup.

Reagovat
paver

No vida, tak to je fajn, díky za upřesnění

Reagovat
smazaný uživatel

To je v prdeli tohle, ještě že jsme tam nepostoupili my, Karoch by nevěděl komu má fandit..

Reagovat
Modroočko

Kostarické skúsenosti prevážili, za zvládnutie kvalifikácie si zaslúžia poklonu - po prvých siedmych zápasoch boli absolútne mimo s deväťbodovou stratou na barážové miesto, nakoniec len o skóre za USA. V podstate parta pár posledných mohykánov z MS 2014 doplnená o bojovníkov z domácej súťaže a USA a v skupine môžu predstavovať dosť zásadný faktor. Japonsko má celkom dobrú formu a ak Nemci alebo Španieli budú mať problémy s Kostarikou, môže sa pokojne stať, že jeden z nich nepostúpi.

Reagovat
Stannis Baratheon

Kostarika - Německo 0:5

Kostarika - Španělsko 0:5

Kostarika - Japonsko 0:3

Reagovat
smazaný uživatel

2014 byli penalty od semifinále. A před MS si pamatuju, jak všichni tipovali, kteří dva z trojice Itálie, Anglie, Uruguay postoupí a Kostarika po dvou zápasech postup na pohodu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele