Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina G, 10. kolo
16.11.2021 20:45 CET
2 : 0
(0:0)
Stadión:
De Kuip, Rotterdam

Reportáž

Steven Bergwijn (© AFP)

Nizozemsko v samém závěru zadupalo šance Norska na postup

Norsko smutní. K druhému místu potřeboval severský stát dnes vyhrát nad domácími Nizozemci a ještě navíc potřeboval, aby Turci v souběžně hraném utkání prohráli. Jenže nestalo se ani jedno a v Rotterdamu se Oranjes radovali po dvou gólech v samém závěru.

Norsku vyrostla hodně zajímavá generace, která ale v tu klíčovou chvíli postrádala největší klenot - Erlinga Hålanda. Ještě před zápasem to mohlo být hodně zajímavé, protože Norsku chyběly na první příčku jen dva body! Nizozemskou obranu měl od prvních minut trápit především urostlý Alexander Sørloth a je pravda, že přítomnost pětadvacetiletého střelce domácí hodně cítili.

Jenže jeho pokusy obránci Oranjes vždycky dokázali zablokovat. Memphis Depay na opačné straně hrozil spíš rychlostí, i když ve své první větší šanci se objevil trochu netradičně ve vzduchu. Po sedmi minutách ho centrem do vápna oslovil Denzel Dumfries, jenže Depayovo zakončení lapil brankář Nyland celkem bez potíží. Stejně tak si poradil i s Depayovou parádní patičkou, kterou zakončil rychlý postup z pravé strany.

Se svou troškou do mlýna chtěli přispěchat i hráči jako De Jong nebo Wijnaldum, ale obrana norské reprezentace se na švestkách nachytat nenechala. Oranjes se obecně hodně často spoléhali na osu Dumfires - Depay a zaměstnávali brankáře Nylanda. A když to zrovna nešlo přes hvězdu Barcelony, tak se do hry vložil mladík Arnaut Danjuma.

Šancí ale mnoho nebylo a zvlášť Norsko, které do těchto chvil muselo hrát na maximum, hodně ztrácelo. Neznamenalo pro brankáře Jaspera Cillessena prakticky žádné nebezpečí. Až do konce první půle se hrálo prakticky jen na jednu bránu a Cillessen byl v podstatě neplatícím divákem.

Po změně stran se di hry pokoušel stále více dostávat playmaker norského týmu Martin Ødegaard, jenže Nizozemci si ho dobře hlídali. I proto do hry přišli mladíček Jens Petter Hauger či Kristian Thorstvedt. Ødegaard se pokusil o jednoduchou narážečku do vápna, jenže Alexander Sørloth si s ní neporadil. Postupem času Nizozemci převzali kontrolu nad utkáním a minimálně dvě šance Stevena Bergwijna mohly skončit gólem.

Povedlo se mu to ale až na třetí pokus. V 84. minutě totiž nabral rychlost Danjuma a nahrál na opačnou stranu do vápna Stevenu Bergwijnovi. Před ním byl už jen Nyland a opora Tottenhamu s ním neměla problémy. A Bergwijn korunoval skvělý výkon ještě v 91. minutě. Po rohovém kopu Norska totiž uchopil míč, sprintoval s ním do otevřené a nekompletní obrany Norska a před bránou nahrál volnému Memphisu Depayovi. Nejlepší střelec evropské části kvalifikace už míč dopravil do prázdné brány 2:0.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

4:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele