Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna CONMEBOL (Jižní Amerika) - základní část, 17. kolo
25.03.2022 00:30 CET
3 : 1
(2:0)

Reportáž

Robert Morales (© AFP)

Ekvádor i přes porážku s Paraguayí zamíří na MS do Kataru

Prokletí je prolomeno, Paraguay konečně po sedmi zápasech bez gólu dokázala skórovat a Ekvádor zaslouženě porazila. Ani Ekvádor však nakonec po překvapivé prohře nemusí zoufat, jelikož jej vítězstvím nad Peru na MS poslala Uruguay.

Zvláštní zmínku si zaslouží hned na začátku venezuelský sudí Jesús Valenzuela. Zkušený rozhodčí totiž opakovaně ukazuje, že mezinárodní scéna je nad jeho síly. Zpočátku tvrdě hrající Paraguayci vyprovokovali horkokrevné ekvádorské mladíky, kteří rozhodně sudímu situaci neusnadňovali. S trochou nadsázky se dalo s napětím očekávat, zda se nešťastný Venezuelan po neustálém obviňování z obou stran nerozpláče.

Zápas začal aktivitou Paraguaye, která jasně přehrávala nově složenou záložní řadu a mladou stoperskou dvojici Ekvádoru. Hned po pár minutách se zranil Paraguayi útočník Robert Morales, ještě před definitivním odchodem ze hřiště ale dokázal se zaťatými zuby využít chyby Torrese v obraně a v 9. minutě poprvé pokořit Hernána Galíndeze v ekvádorské bráně. Při svém debutu tak zažil sladkou i hořkou chvíli, ve 12. minutě už totiž musel kvůli bolestem kolene střídat. Asistenci u gólu si navíc připsal teprve 18letý, výborně hrající Julio Enciso. Hřiště zkrápěl velký liják, což ztěžovalo situaci oběma mužstvům zejména v defenzivní činnosti. Toho mohl využít jediný dobře hrající Ekvádorec Byron Castillo, který se díky své skvělé rychlosti prohnal přes obranu Paraguaye asi jako Yira Sor a jen o kousek nedokázal špičkou kopačky obstřelit brankáře Silvu.

Zápas bohužel ovlivnil mizerně pískající Valenzuela ve 32. minutě, kdy nevyloučil za nešikovný, ale brutální šlapák na stojnou nohu, zbytečně agresivně hrajícího Miguela Almiróna. Tou dobou už šlo o třetí zákrok, který měl být oceněn žlutou kartou, přesto zápas dohrál. Pořádný hřebíček do rakve pak zatloukl na konci nastaveného času v 1. poločase Piero Hincapié, který si nepohlídal postavení vlastního gólmana a z dobrých 50 metrů si vstřelit prudkou přihrávkou vlastní gól. Téměř ihned po rozehrání evidentně rozhozený Hincapié poslal příliš pomalou přihrávku svému kolegovi Torresovi, čehož využil mladík Enciso a napálil míč na bránu. Bohužel pro něj jen do břevna.

Ani ve druhém poločase se Ekvádor nezlepšil, naopak výše zmíněný Almirón pěknou střelou v 54. minutě zvýšil už na 3:0 pro Paraguay. Tentokrát pro změnu přichystal gól Almirónovi špatným odvrácením levý bek Estupiñán. Zkrátka ekvádorští mladíci se složili jako domeček z karet, všem gólům se totiž dalo snadno zabránit. V závěru zápasu alespoň maličko napravil svůj špatný výkon Hincapié, jelikož byl faulován v pokutovém území Espínolou. Penaltu proměnil v 85. minutě Jordy Caicedo. V 88. minutě ještě trochu pocuchal nervy fanouškům Paraguaye Blás Riveros, který byl po druhé žluté kartě vyloučen, Ekvádorci už se ale na další gól nezmohli. S lehce hořkou pachutí ale nakonec mohli oslavit postup na MS.

Autor: Jaroslav Novotný / youtube.com, espn.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele