Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina A, 10. kolo
14.11.2021 20:45 CET
1 : 2
(1:1)

Reportáž

Srbská radost (© AFP)

Portugalsko v rozhodujícím duelu selhalo, na MS v Kataru přímo postoupilo Srbsko

Už počtvrté během celkově pěti světových šampionátů se Srbsko dokázalo kvalifikovat až na závěrečný turnaj. V rozhodujícím měření sil se mu totiž venku podařilo skolit Portugalsko, a to díky brance Aleksandara Mitroviče ze samého závěru utkání. Zatímco balkánský výběr tak skočil v tabulce na první místo, domácí spadli na druhé. A o postup musejí bojovat v baráži.

Matematické propočty byly před tímto střetnutím úplně jednoduché. Portugalci k udržení své první pozice ve skupině A potřebovali v Lisabonu neprohrát, Srbové naopak k jejímu uzmutí zvítězit, neboť disponovali horším skóre, které bylo klíčovým faktorem v otázce umisťování. Od roku 2007 hosté svého soupeře v sedmi případech neporazili. Zabrali ovšem v pravý čas.

Situace se přitom pro ně nevyvíjela vůbec dobře, protože již ve 2. minutě Portugalsko gólově udeřilo. Gudelj si ve středu hřiště v blízkosti vlastní šestnáctky nepočínal nejdůrazněji, sudí Orsato jeho souboj s Bernardem Silvou neposoudil jako nedovolený, míč se najednou objevil u nohou Renata Sanchese, který poté sám před brankářem Rajkovičem v koncovce nezaváhal.

Srbsko tenhle moment psychicky do kolen nepoložil. Ba naopak se okamžitě pokoušelo najít odpověď, nejblíže k ní měl zřejmě ve 12. minutě Vlahovič, který z vápna bleskově zakončil, ke své smůle však orazítkoval pouze tyčku, přičemž následnou dorážku nasměroval pouze nad bránu. Pak chtěl náskok domácích navýšit Cristiano Ronaldo, ze standardky ale necílil přesně.

Ve 33. minutě se každopádně přece skóre změnilo. Vlahovičovi se ještě nezdařilo balón trefit, ten však následně přece doputoval k jeho spoluhráčovi, konkrétně k Lukičovi, jenž ho postrčil k Tadičovi, hostující kapitán si ho narovnal na svou levačku, a protože jeho pokus byl nalehko tečován bránícím Danilem Pereirou, nestačil gólman Rui Patrício na situaci ideálně reagovat.

Ve 36. minutě se Tadič osměloval opětovně, tentokráte v rámci přímého volného kopu, jeho přízemní střela ovšem Ruie Patrícia zásadně nepřekvapila, ve 40. minutě zkusil zamířit mezi tři tyče Kostič, rozvlnil ale jenom boční síť domácí branky. V závěru půle naopak zahrozili Portugalci, jenže ani Joao Moutinho, ani Danilo Pereira zkrátka neseřídili svá mířidla účelně.

Ve druhé půli vyložené příležitosti nepřicházely na řadu tak často. V 62. minutě mínil znovu úřadovat Renato Sanches, na Rajkoviče nicméně nevyzrál. Dlouho se A Selecao dařilo držet nerozhodný stav, Srbové ovšem zasadili ránu v podstatě v poslední možnou chvíli a radovali se z kýženého úspěchu, to když v 90. minutě na zadní tyčce využil A. Mitrovič centr Tadiče.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (16)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Milion eur pro Srbsko...

1:2✅

Runy postup na Má

Reagovat
Benfica

Vazne by si dal na Srbsko milion? Hraju v Lisabone, na vypredanom da Luz kde Portugalsko neprehrava..

Reagovat
Kop do titulků

Reagovat
Bandita_Harry

Oki

Reagovat
popltak

Reagovat
Csaplárova past

Reagovat
Kop do titulků

Reagovat
smazaný uživatel

Nič v zlom, ale teraz si zrejme buchas hlavu o stenu, ze si to nepodal.

Reagovat
ttopi

Proč. Byla by píčovina to dát, nehledě na to jak to dopadlo.

Reagovat
Shevchenko

Přesně, taky si teď bouchám hlavou o stěnu, že jsem to nevsadil za milion eur.

Reagovat
smazaný uživatel

... samozrejme, ze som nemal na mysli milion eur. Ale 1000 Kč vsadit mohol.

Reagovat
Bandita_Harry

Reagovat
Benfica

Teda, tak si nakoniec mal pravdu

Reagovat
Elmas

0:0

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldo bude bojkotovat baraz vlastnimi goly. Proc by jezdil na turnaj ktery vyhraje Messi

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby v prvním utkání v Srbsku nebyli rozhodčí slepí idioti, tak by šli Portugalci na MS. A teď je určitě vyfasajou ty naši žebráci a zase se na svět nepodívají. Ty budou rádi, když porazí Estonce. Ale furt lepší než hokejisté. Nevěřím, že naši postoupí z baráže, ale pořád je to možný. To vsadit na hokejisty, že vyhrajou aspoň bronz v únoru, tak Vás z tý kazajky v blázinci neuvolní ani přímluva Prezidenta. Jsem zvědav co Srbové předvedou na MS.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele