Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina J, 10. kolo
14.11.2021 18:00 CET
3 : 1
(1:0)

Reportáž

Darko Čurlinov (© AFP)

Severní Makedonie nakonec přehrála Island a překvapivě si zahraje baráž o MS

Severní Makedonie se po loňské premiérové účasti na evropském šampionátu postarala o další senzaci a díky vítězství 3:1 proklouzla do dvanáctičlenné baráže o účast v Kataru. V tabulce skupiny J nakonec obsadila kýžené druhé místo s osmnácti body a v březnu se tak bude prát o historickou účast na světovém svátku. Při losu baráže bude jistojistě nenasazená, papírově na ní proto čekají těžší soupeři a navíc bude hrát venku.

Domácí výběr byl od samého začátku lepší a brzy se dostal do vedení, ovšem hosté po změně stran zabrali a srovnali stav. Hrdinou makedonské reprezentace se nakonec stal záložník Neapole Eljif Elmas, který v závěrečné půlhodině vsítil dvě rozhodující trefy. Ostrovní výběr nebude se svým celkovým působením vůbec spokojen, jelikož skončil až na páté pozici devíti body a za čtvrtou Arménií zaostal o body tři.

Svěřenci trenéra Blagoji Milevskiho začali naprosto fantasticky a už po necelých sedmi minutách hry se dostali do vedení. Ezgjan Alioski po hezké akci na levé straně obdržel finální kolmici do volného prostoru od Trajkovskiho a pak razantní bombou z mírného úhlu zavěsil přímo k bližší konstrukci. Domácí v prvním poločase jasně dominovali a protivníka přestříleli vysokým poměrem 12:1, dalšího gólu se však nedočkali.

Přitom necelých pět minut před přestávkou rozvlnili síť podruhé, ale zásah Čurlinova přeci jen neplatil kvůli těsnému ofsajdu. Island dokázal srovnat krok v 54. minutě, po centru z pravého křídla vracel míč hlavou před branku Bjarnason a zakončující Jón Dagur Thorsteinsson měl sám před brankářem Dimitrievskim snadnou úlohu. Domácí ale v žádném případě nesložili zbraně a o jedenáct minut později si vzali zpět ztracený náskok.

Teprve dvaadvacetiletý Elmas se po obrovském závaru v pokutovém území Islandu dostal k odraženému míči a i s pořádnou porci štěstí ho nakonec usměrnil do levého spodního růžku. Hosté si výrazně zkomplikovali situaci necelou čtvrthodinu před koncem, to totiž Ísak Bergmann Jóhannesson obdržel druhou žlutou kartu během jedenácti minut a trávník tak musel opustit předčasně. Severní Makedonie využila početní výhody v 86. minutě, kdy svou druhou trefou v zápase definitivně rozhodl Elmas, jenž z deseti metrů zamířil k protější tyči.

Autor: Viktor Sandev / soccerway.com, onlajny.com, uefa.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

3:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele