Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina F, 7. kolo
09.10.2021 18:00 CET
3 : 2
(1:2)

Reportáž

Scott McTominay (© AFP)

Skotsko urvalo důležitou výhru nad Izraelem, v závěru se trefil McTominay

Celkem šestkrát se obě mužstva střetla od roku 2018. Vzájemná bilance byla mezi nimi více než vyrovnaná, dvakrát se radovalo z výhry Skotsko, ačkoli jednou po penaltách, dvakrát pak Izrael, dvakrát se urodila remíza. A napjaté klání se konalo i na sedmý pokus. Nakonec ovšem strhl výhru na stranu domácích Scott McTominay, jenž rozvlnil síť ve čtvrté minutě nastavení.

Skotsko tak získalo před závěrečnými třemi koly obrovskou výhodu k udržení své strategické druhé pozice v tabulce skupiny F. Navýšilo totiž svůj náskok právě na svého úhlavního rivala z Izraele už na čtyři body, a pokud následující duely na půdách outsiderů z Faerských ostrovů a Moldavska nepokazí, mělo by se stát účastníkem březnového play-off o postup na turnaj.

Izrael si naopak cestu za případným urváním druhé příčky výrazně zkomplikoval. Možná lépe řečeno postavil velké barikády. Situaci nemá ve svých rukou, a pakliže Skotové potvrdí roli favorita už v nadcházejících dvou střetnutích, nebudou moci dělat nic. Baráž se jich přitom může týkat pouze díky úspěchu v běžné kvalifikaci, z Ligy národů do ní totiž neproklouznou.

Svěřenci trenéra Willibalda Ruttensteinera vstoupili do tohoto zápasu opravdu parádně. Plný Hampden Park musel v podstatě jenom obdivovat, kterak se se svým přímým volným kopem v blízkosti pokutového území popasoval Zahavi. Nejenže jeho střela přeletěla připravenou zeď, byla i natolik prudká a přesná, že brankář Gordon nemohl prakticky nikterak zasáhnout.

Domácím se podařilo srovnat stav až na sklonku půlhodiny hry. Robertson se vydal středem pole blíže k šestnáctce, tam si míč narazil s Adamsem, následně ho přeposlal k McGinnovi, jenž bleskově zakončil levačkou, a jeho pokus skončil přesně u vzdálenější tyčky. Nicméně radost Skotům nevydržela dlouho. Jen o dvě minuty později hosté udeřili gólově podruhé.

Natcho rozehrál standardku zleva centrem do vápna, odtamtud nehlavičkoval přesně Abu Abaid, meruna neskončila za brankovou čárou ani poté, co se odrazila od Peretze, až přece doputovala k nohám Dabbura, jenž z dorážky přece zacílil, jak potřeboval. Mužstvo kouče Steva Clarka každopádně mohlo ještě do obrátky odpovědět, mělo totiž k dispozici penaltu.

Sudí Marciniak ukázal nekompromisně na pokutovou značku poté, co bránící Natcho sestřelil ve vlastní šestnáctce Gilmoura, avšak exekutor Dykes trestuhodně selhal a mířil do míst, kde stál připravený gólman Marciano. Dykes ale sjednal v 55. minutě nápravu, to když zužitkoval pas od Robertsona, a v závěru zajistil skotské oslavy McTominay po přiťuknutí od Hendryho.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, uefa.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele