Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina B, 8. kolo
12.10.2021 20:45 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Alexander Isak (© AFP)

Švédsko porazilo Řecko a posunulo se do čela skupiny B

Švédsko si dnes večer po dvougólové výhře napravilo reputaci proti neoblíbenému soupeři z balkánského poloostrova. Řecko, jehož cílem bylo se seveřany při nejlepším zopakovat výsledek z domácí půdy, nebo alespoň neprohrát pro snažší bitvu o druhou příčku, tak odjíždí zklamané se ztrátou čtyř bodů na Španělsko.

Přitom první poločas pro švédský tým nevypadal vůbec dobře a domácí fanoušci se právem obávali, že ani tentokrát na řeckého protivníka nenajdou recept. Mohli být vlastně rádi, že jejich mužstvo do poloviny žádnou branku neinkasovalo, natož aby se nějakou pokusilo vstřelit.

Hosté budou některých okamžiků z první půle rozhodně litovat. Hned ve čtvrté minutě rozvlnil síť Georgios Masouras, který se však ve chvíli přihrávky pohyboval za posledním bránícím hráčem a branka tak nemohla být uznána. Poté mohl švédský gólman Olsen jen děkovat za dobře postavenou konstrukci, kterou během prvního poločasu protivníci orazítkovali hned dvakrát.

Do šaten se tak šlo za bezbrankového stavu a s jedinou vyprodukovanou střelou měli tak svěřenci Janneho Anderssona v šatnách nad čím přemýšlet.

Po změně stran se však výkony obou týmů vyrovnaly, nebo dokonce lehce překlopily a už v 59. minutě domácímu mužstvu svitla naděje na otevření skóre po odpískání penalty za poměrně tvrdý skluz ve vápně. K pokutovému kopu se postavil Forsberg, který nezaváhal a poslal míč do pravého dolního rohu, na druhou stranu od brankáře.

Hned o deset minut později už vedli modro-žlutí o dvě branky po kuriózní asistenci domácího brankáře. Ten z výkopu poslal míč na Alexandera Isaka, jemuž stačilo oběhnout vyběhnutého gólmana Vlachodimose a obstřelit obránce, který se stihl vrátit. Druhý poločas završilo vyloučení řeckého stopera Chatzidiakose, ten si prohlédl druhou žlutou kartu poté, co srazil unikajícího Forsberga.

Švédové tak oplatili Řecku hořkou zářijovou porážku a posunuli se na první příčku tabulky B před Španělsko, s nímž si to v posledním utkání kvalifikace nejspíš rozdají o přímý postup. Řekové zůstali třetí a mají jasno, pokud se chtějí zapojit do boje o baráž, musí v prvním listopadovém zápase porazit Španěly.

Autor: Matyáš Kunst / fotbollskanalen.se

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

0:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele