Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina C, 10. kolo
15.11.2021 20:45 CET
4 : 0
(0:0)

Reportáž

Noah Okafor (© AFP)

Švýcarsko na úkor Itálie postoupilo po výhře nad Bulharskem na světový šampionát

Švýcarsko si na úkor aktuálních mistrů Evropy zajistilo přímý postup na světový šampionát do Kataru. V souboji s Bulharskem nemělo situaci ve svých rukou, bylo třeba svého soupeře skolit vyšším rozdílem a ani tato skutečnost mu k úspěchu stačit nemusela. Svou část úkolu přece splnilo. A protože Itálie senzačně neporazila Severní Irsko, vsunulo se na první příčku.

Spíše se očekávalo, že mezi Italy a Švýcary se bude konat honba na dálku o finální skóre. Oba celky měly před posledním kolem shodný počet bodů, ten z Apeninského poloostrova byl ve výhodě díky dvěma vstřeleným gólům navíc. Domácí tak museli tohle manko dohánět. Avšak nakonec se příběh vyvíjel jinak, protože Gli Azzurri v Belfastu uhráli jen bezgólovou remízu.

Svěřenci trenéra Murata Yakina disponovali lepší vzájemnou bilancí s Itálií, tohle kritérium jim ale nebylo nic platné, neboť o umístění v tabulce rozhodoval rozdíl mezi zaznamenanými a obdrženými brankami v případě stejného bodového sumáře. Ve finále se pak touto otázkou nepotřebovali zabývat. Bulharsko odolávalo jenom první půli, ta druhá se mu vůbec nezdařila.

Hosté ještě mohli pomýšlet alespoň na konečnou třetí pozici ve skupině C, jenže to by zkrátka museli v Lucernu nějakým způsobem uspět. Jejich konkurent v boji o tuhle metu ze Severního Irska naopak podnikl kroky ke zdárnému rezultátu proti druhému z favoritů tohoto uskupení a urval výslednou plichtu. Oproti týmu kouče Jasena Petrova získal celkově o jeden bod více.

Domácí se prostě museli hnát směrem dopředu a už od začátku bylo patrné, že jsou si tohoto faktu moc dobře vědomi. Ve 4. minutě vypálil svou levačkou ostře Vargas, o kousek nicméně bránu minul. V 10. minutě již Vargas dokázal napřímo ohrozit brankáře Karadžova, avšak ten si u své bližší tyčky poradil. A následně ze solidního postavení selhal v koncovce Gavranovic.

Největší možnost dějství prvního si Švýcaři vytvořili na jeho konci, to když Frei přetáhl svůj pas na levou stranu, Okafor napřáhl pravačkou, jenže jeho pokus pouze rozezvonil brankovou konstrukci. Každopádně krátce po přestávce se Rossocrociati dočkali své zasloužené odměny. Ve 48. minutě Shaqiri zleva vyslal jemný oblouček na zadní tyč, odkud lehce zacílil Okafor.

O devět minut později Bulhaři inkasovali podruhé, Gavranovic přihrál na Vargase, jenž z úhlu propálil marně zasahujícího Karadžova. V 72. minutě se uvedl na střeleckou listinu také muž z lavičky náhradníků, Itten hlavou využil centr Steffena. A definitivní změnu skóre zařizoval v samém závěru Freuler, jemuž balón naservíroval zleva stále neunavitelný spoluhráč Shaqiri.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
Elmas

2:0

Reagovat
REPLIKATOR

5:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele