Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina G, 9. kolo
13.11.2021 18:00 CET
6 : 0
(3:0)

Reportáž

Halil Dervisoglu (© AFP)

Turecko si pohrálo s Gibraltarem a minimálně se přiblížilo k vytoužené baráži

Turecko potvrdilo jasnou roli favorita proti trpaslíkovi z Gibraltaru, ten musel dohrávat v sobotním duelu více jak sedmdesát minut v oslabení a nakonec utrpěl debakl v poměru 0:6. Domácí výběr se díky senzačnímu zaváhání Norska s Lotyšskem posunul na druhé místo skupiny G a v případě závěrečného vítězství v Černé Hoře bude mít jistou minimálně baráž. Naopak hosté skončí beznadějně poslední šestí.

Gibraltar totiž v devíti odehraných utkáních nezískal jediný bod a jeho skóre 3:40 je opravdu hrůzostrašné. Svěřenci německého trenéra Stefana Kuntze mají na kontě osmnáct bodů a za vedoucím Nizozemskem zaostávají už jen o dva body. Jestliže v Černé Hoře vyhrají, tak pravděpodobně skončí druzí, v případě výhry Norska v Nizozemsku by mohli poskočit i na první přímou postupovou pozici, to v případě, že Norové nesmažou ztrátu ve skóre. Momentálně jsou na tom o gól lépe Turci.

Jasný favorit měl utkání pod kontrolou od samého začátku a krátce po deseti odehraných minutách se dostal do vedení, jelikož vynikající individuální akci přes čtyři protihráče předvedl Kerem Aktürkoğlu a přízemní střelou z deseti metrů překonal brankáře Coleinga. Neuběhlo ani dalších jedenáct minut a hosté si ještě výrazněji zkomplikovali situaci, po zásahu VAR byl totiž přímo vyloučen Jayce Olivero za surovou hru vůči Çelikovi.

Gibraltar byl od této chvíle doslova zatlačen před vlastní pokutové území a až do samotného konce se v podstatě jen bránil. Nejprve skvěle zasahoval Coleing proti hlavičce Chipoliny a zabránil tak vlastní brance, následně se hostující strážce vytáhl proti ráně z bezprostřední blízkosti od Barışe Yılmaze. Vzápětí se však Turecko přeci jen dočkalo druhé trefy, když Burak Yilmaz oslovil Halila Dervişoğlua a ten tvrdou dělovkou z patnácti metrů rozvlnil síť.

Ihned na to se stejný hráč prosadil podruhé během krátké chvíle. Burak Yilmaz mu totiž poslal přesnou přihrávku z levé strany přímo proti noze a Dervişoğlu na hranici brankového území nezaváhal - 3:0. V nastavení úvodního dějství se postavil k přímému volnému kopu Caner Erkin a z pětadvaceti metrů orazítkoval svou bombou břevno. Po změně stran se obrázek hry vůbec neměnil.

Nejprve neplatila třetí trefa Dervişoğlua kvůli předchozímu ofsajdu kapitána Yilmaze, v 65. minutě ale přidal čtvrtý zásah Turecka Merih Demiral snadnou střelou z pěti metrů k levé tyči. Necelou čtvrthodinu před závěrečným hvizdem měl přesnou mušku také střídající Serdar Dursun, jenž po skákavé nahrávce z levého křídla od Rıdvana Yılmaze dopravil míč ve skluzu přímo do bližšího spodního růžku - 5:0.

V 84. minutě uzavřel gólový účet tohoto střetnutí další střídající hráč Mert Müldür, jenž po rohovém kopu Kökçüa zavěsil prudkou hlavičkou do pravé šibenice. V samém závěru ještě překonal zoufalého Chipolinu ofenzivě laděný Dursun, avšak ukrajinský rozhodčí Bojko tuto branku odvolal vinou těsného ofsajdu Rıdvana Yılmaze.

Autor: Viktor Sandev / soccerwy.com, uefa.com, onlajny.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

4:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele