Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna CONMEBOL (Jižní Amerika) - základní část, 17. kolo
25.03.2022 00:30 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Giorgian De Arrascaeta (© AFP)

Uruguay si výhrou nad Peru zajistila účast na MS

O přímých postupujících je právě díky výhře Uruguaye nad Peru v poměru 1:0 definitivně rozhodnuto. Peruánští reprezentanti si ale zoufat nemusejí, jelikož mají postup do baráže stále ve svých rukou, stačí doma porazit Paraguay.

Zápas začali paradoxně mnohem lépe hosté. Už v 5. minutě se do vyložené šance dostal po centru Carrilla útočník Lapadula, jehož hlavičku dokázal ale výborně zneškodnit gólman Sergio Rochet. Po chybě uruguayské obrany ve 12. minutě se řítil z úhlu do vápna znovu Lapadula, ale opět ze vzájemného souboje vyšel úspěšněji gólman Uruguaye.

Uruguay po velkou část prvního poločasu nepůsobila moc dobrým dojmem, nakonec ale šla do vedení právě ona. Ve 42. minutě po rohovém kopu nejprve Giménez napálil míč do břevna, od kterého se odrazil k De Arrascaetovi, který ho uklidil pohotově pod horní tyč.

Prohrávat proti Uruguayi není rozhodně žádný med. Ačkoliv sice mívá v poslední době problém s ofenzivou a mentálním nastavením, organizace defenzivy stále patří mezi její největší přednosti. Gólem se navíc hráči Uruguaye dostali do pohody a začátek druhého poločasu jasně patřil jim. Ve 47. minutě se po nepříliš povedeném rohovém kopu dostal k ráně z asi 40 metrů Federico Valverde a jeho fantastická dělovka orazítkovala opět břevno.

Peru se po celý druhý poločas nemohlo dostat k žádné šanci. Za zmínku stojí snad jen střela Cuevy z přímého kopu z 66. minuty, ta však přece jen proletěla kus od Rochetovy branky. V samotném závěru, konkrétně v 87. minutě, se udál nesmírně kontroverzní moment, který sice chladnokrevný sudí Daronco ustál a dokázal si jej obhájit, přesto se však mnozí fanoušci Peru cítí poškozeni.

Zcela impotentní Peruánci totiž z dobrých 45 metrů nepovedeně nacentrovali, čímž ale dokonale zaskočili brankáře Rocheta, který se jen tak tak dokázal vrátit do brány a míč udržet před brankovou čarou. A tady byl kámen úrazu, na zápasech kvalifikace na MS totiž chyběla technologie, která by zaznamenala přechod míče za brankovou čáru celým objemem. Sudí Daronco celou situaci konzultoval s VAR, který rozhodl, že o gól nešlo. Objektivně nejspíš rozhodl správně, což dokládá záběr z opačné strany hřiště, než který nakvašeně sdílí fanoušci Peru.

Šlo však skutečně možná o milimetry a jde tak pouze o jeden z mnoha a mnoha důkazů o tom, že (nejen) v Jižní Americe je používání technologií ve fotbale občas spíš tragikomickým výstupem než skutečnou pomocí rozhodčím. Peruáncům tak nezbývá nic jiného než přijmout fakt, že o účast na MS ještě budou muset zabojovat.

Autor: Jaroslav Novotný / youtube.com, espn.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele