3. kolo
29.08.2010 17:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Brzká trefa netradičního střelce rozhodla klání pohárových adeptů

Už je skoro tradicí, že Everton do nových ročníků vstupuje rozpačitě. Ten letošní není výjimkou. Celý první poločas se Toffees hledali, a když pak v závěru utkání konečně zabrali, proti byla buď obětavá eskadra Villans, nebo rovnou Brad Friedel. Birminghamští se nicméně díky časné trefě zadáka Younga zvládla oklepat z debaklu od Newcastlu velmi rychle.

Od začátku zápasu na sebe poutal pozornost. Marouane Fellaini se za první desetiminutovku stihl asi třikrát ukopnout a jeho poslední selhání mělo pro Everton přímo fatální následky. Míč se totiž díky němu dostal k Ashleymu Youngovi, který skrze rozhozenou defenzívu Toffees neměl žádný problém vyzvat ke skórování svého jmenovce Luka a ten i svou slabší levačkou zacílil přesně k pravé tyči. Při hledání cesty k soupeřově brance se pak Everton mohl spolehnout vlastně jen na jedinou osu Baines-Pienaar. Ta skrze levou stranu už jednou zahrozila, tehdy ale ještě Baines míč ke svým spoluhráčům nepropasíroval. Když ovšem v 18. minutě citlivě prostrčil míč na Pienaara, napřáhl jihoafrický internacionál zpoza rohu velkého vápna a takřka dokonalou ranou akorát otřásl brankovou konstrukcí. Patrně nejhezčí projektil tohoto ligového kola, přestože nakonec jen orazítkoval břevno. Bohužel pro Karamelky, tahle trasa byla nadlouho jedinou jejich fungující.

Frustrace z nátlakového presinku Villans a skřípající souhry postupem času Karamelky ubíjela čím dál víc, až vyvrcholila v úplně hloupé chyby pramenící z nijaké či přehnané sebedůvěry. Jednou tedy ukončil odvážné sólo precizní skluz protivníka, podruhé se zase liverpoolským nepovedla rutinní výměna přihrávek. Aston Villa se mezitím dopředu nikterak zvlášť nehnala, stačilo jí ustavičné deptání soupeře. Přesto ještě do poločasu nadějně vystřelil Petrov a evidentní zájem na odpískání penalty měl Albrighton poté, co se spíš sám ukopl.

Také do druhého dějství přitom Everton nevstoupil moc šťastně. Hned dvakrát nechali obránci Toffees zakončovat protivníka v nebezpečné pozici. A ačkoliv nešlo o zdařilé pokusy - Carew hlavičkoval hodně mimo a do podobného prostoru se pak trefil i Young, daly se považovat za předzvěst něčeho, co přišlo po hodině hry. Tehdy Distin jen stínoval Carewa, jehož musel bravurně vychytat Howard a pak se ještě krkolomně vytáhnout proti podivně ztlumené dorážce. Everton si však tohle konečně nedal líbit a okamžitě oplácel stejnou mincí. Za zuřivé reklamace Fellainiho ruky se totiž zadáci Villans dvakrát nekoncentrovali a nechali tak vyniknout Friedela, který efektně lapil Sahovu pohotovou ránu. Hektickou pětiminutovku posléze mohl korunovat gólem ještě Rodwell, který jen lehce škrtal Artetův centr, míč si to ovšem namířil nějakých dvacet čísel vedle levé tyčky Friedelovy svatyně.

Závěrečná dvacetiminutovka už pak byla výhradně v režii Evertonu. Jeho tlak byl místy nesmírně svíravý. Na druhou stranu jako první se mohla prosadit Villa. Patnáct minut před koncem se po levé straně protáhl Young a nepříjemně ozkoušel pozornost Howarda, který se pak spolu se svými strážci mohl jenom úlevně pousmát nad zpackanou dorážkou mladíčka Albrightona, jež mohla Karamelky definitivně popravit. Ty se zatím v útoku nedokázaly prosazovat k žádné střelbě. Rohů si na sudím vymodlily více než 15, přesto Friedela dlouho ne a ne prověřit. Až ve třetí minutě nastavení si Saha narazil s Pienaarem a trefil buď ještě nějakého obránce Aston Villy, nebo již amerického brankáře. Prokazatelně Friedel zasahoval o něco později, kdy konečky prstů vyrazil Sahovu přízemní ránu pravačkou.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Aston Villa dostala pořádnou facku od od staronováčka, Everton se zatím nemůže pořadně rozjed, jejich vzájemné zápasy končí většinou remízou, spíše věřím domacím - půjdou do sebe, možná budou ze začátku nervózní, ale s prvím gólem nervozita rychle spadne a pak si to pohlídají tip 2 : 0

Reagovat
Devil

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

Villans se poučej z facky proti Magpies a vydřou 3 body... 2:1

Reagovat
smazaný uživatel

A.V dostala tak nafackováno že se jen tak nevzpamatuje 1:3

Reagovat
smazaný uživatel

Kdypak?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele