36. kolo
30.04.2012 21:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Derby po velké bitvě ovládlo ManCity a k titulu má nyní blíže

Nebyla to nezapomenutelná podívaná, ale v něčem dnešní derby svého jména dostálo. Napětí do poslední minuty, obrovský náboj a nezkrotné emoce. Jiskřilo se na obou stranách, gól ovšem padl pouze na jedné. Vincent Kompany zvedl z pozice kapitána prapor Citizens, poslal svůj tým v závěru první půle do vedení, dovedl jej k výhře a tím i na první místo tabulky.

V předvečer oslavy svátku lásky to na Etihad Stadium nevypadalo zrovna na setkání zamilovaných. Manchester derby poprvé v historii Premier League takhle přímo rozhodovalo o preferencích obou zúčastněných v boji o titul, takže se ani žádný mírumilovný zápas očekávat nedal. United do něj vstoupili s defenzivnější sestavou, než je u Rudých ďáblů zvykem, střed vyztužili hned tři záložníci a na hrotu běhal osamocený Wayne Rooney.

Roberto Mancini naproti tomu zvolil sestavu zcela očekávanou, nechyběl ani jeden z hvězdné ofenzivní čtveřice Nasri, Silva, Tévez a Agüero - poslední jmenovaný byl navíc pod dohledem tchána Diega Maradony. A právě členové útočné vazby Citizens se postarali o první významnější situaci v utkání, pokud tedy nepočítáme nepřehledný závar před Hartem hned v první minutě. Po čtvrthodině hry Nasri krásně obešel dva soupeře, předal do vápna Tévezovi, jenže jeho centr na Agüera odvrátil Jones.

Bylo zřejmé, že si oba celky uvědomovaly významnost střetnutí, obrany zůstávaly povětšinou zamčeny a kromě centrů se do šestnáctek oba Manchestery dostávaly velmi stěží. Více ze hry měli přeci jen domácí hráči, ale mnohdy to více než na fotbalovou podívanou vypadalo na obléhání červených hradeb. Jedinou výjimkou, kdy Man City nachytal svého souseda v nedbalkách, byla pětadvacátá minuta. Vysoký míč doskákal až na hlavu Lescotta v šestnáctce a ten jej prodloužil na volného Agüera. Argentinský forvard ovšem z první vysoko přestřelil.

Na tribunách bývalého City of Manchester Stadium to celých pětačtyřicet minut hučelo jako v úle, ale až nastavený čas dokonale vypustil včelí roj. Na rohový kop Davida Silvy si naskočil kapitán bleděmodrých Vincent Kompany, šroubující se Smalling byl krátký a belgický stoper tak mohl nekompromisní hlavičkou zatlouct balón do De Geovy branky - 1:0. Nadšení fanoušků Manchesteru City bylo tak enormní, že vzápětí málem zanikl i hvizd sudího Marrinera, jímž posílal oba týmy vstříc poločasové přestávce.

Kdo čekal, že se ve druhé půli začne hrát trochu odvážněji, musel být zklamán. Otěže si do rukou z úvodu poločasu vzali hosté, ale mírnou převahu nedokázali přetavit v gólovou, ba ani nególovou příležitost. Naopak to byl Nasri, kdo vně šestnáctky pokoušel štěstí, jenže bránu netrefil. V průběhu druhého dějství už se začala projevovat i taktika stratégů na lavičkách. Zatímco Alex Fergoson posílil útok nasazením Dannyho Welbecka místo Parka, Mancini stáhl Téveze a zpevnil středové řady čistým defenzivním záložníkem Nigelem De Jongem.

Čím více se blížil konec utkání, tím více rostly i emoce na obou stranách. Jak na hřišti, na tribuně, tak i na lavičkách. Souboje se přiostřovaly, hukot z ochozů sílil a došlo i na argumentační konfrontaci manažerů. United chtěli, jenže i v závěru byli blíže gólu domácí. Agüero střílel do boční sítě, Yaya Touré zpoza vápna těsně minul tyčku.

Asi největší šanci druhé půle měl překvapivě Gael Clichy. Francouzský obránce se po průniku a centru dalšího beka Zabalety dostal k voleji na hranici vápna a De Gea musel se zákrokem na zem. Náznak příležitosti pak zazdil i Nasri, který místo střely uvnitř pokutového území začal uzlovat mezi červenou přesilou a o míč přišel. Sterilní hosté se však už v závěru do nátlaku nedostali a nesmírně důležitý duel tak skončil triumfem Manchesteru City, který má nyní titul na dosah. Stačí vyhrát zbylé dvě utkání a Manchester i celou Anglii ovládnou Citizens.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1881)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele