32. kolo
08.04.2013 21:00 CET
1 : 2
(0:0)

Reportáž

Agüero rozhodl strhující derby ve prospěch Man City

Alespoň na chvíli se Manchester halí do bleděmodré. Ostře sledované derby nabídlo gólové představení až ve druhé půli, kdy nejprve otevřel skóre parádní střelou James Milner, aby o chvíli později vyrovnal Phil Jones. Hrdinou se však stal Sergio Agüero, který čtvrthodinu před koncem rozhodl o výhře Man City 2:1. Náskok United je i nadále propastný, přesto budou v táboru Reds o trošku nervóznější.

Utkání ovládla od první minuty skvělá atmosféra a především obrovské tempo, hodné největšímu zápasu na Ostrovech - po sedmi minutách náboj trošku polevil, obrany obou celků se zkonsolidovaly a začala pravá taktická bitva o Manchester i Anglii. V tu dobu už ovšem diváci na Old Trafford mohli vidět Welbeckovu nerazantní hlavičku na Hartovu bránu, nebezpečný střílený centr Milnera či další akci Dannyho Welbecka, jenž špatně vyřešil zajímavě vyhlížející přečíslení dva na jednoho. Chvíli poté ještě pálil po skvělé práci Rooneyho těsně vedle Van Persie.

Hra se uklidnila a dostávaly se do ní i nepřesnosti - především pak u hráčů United. Citizens se postupem času stávali na hřišti pány, ale k šancím jejich mírná převaha nevedla. Red Devils vytvořili ve vápně neprostupnou formaci, do jejíž prostor se hosté nedostávali ani po centrech z kraj hřiště - neuspěli s nimi Zabaleta, Barry ani Milner. Až v sedmadvacáté minutě posledně jmenovaný mohl střílet, když si v šestnáctce narazil se Silvou.

Náboj však neuvadal ani v nejmenším, o čemž svědily i zbytečné žluté karty. Nejprve se David Silva pošetile snažil ve vápně zasáhnout míč rukou a kartonek viděl i rváč Wayne Rooney za hrozivé zajetí do Zabalety na půlící čáře. To nejkrásnější pro většinu diváků, tedy gólové šance, ovšem stále nepřicházelo. Brankáři, ač drženi v neustálé pozornosti, nemohli dlouho předvést své vysoké kvality (bráno v potaz, že se setkali pravděpodobně dva nejlepší gólmani letošní sezony).

Youngův nadějný centr parádně zblokoval Nastasić, Van Persieho akci zastavil neméně heroickým skluzem Kompany, první poločas zkrátka spíše než ofenzivní hvězdy či strážci svatyní ovládli obránci. Nemluvě o precizním výkonu stoperské dvojice United Ferdinand - Jones, která hráče v bleděmodrém nepustila prakticky k ničemu.

Až v samotném závěru Carrick přes Van Persieho dostal míč k Rafaelovi a ten ze vzduchu poslal předmět sváru na ostrý roh spojnice břevna a tyče. Hart však prostor branky beztak s přehledem kryl. Vzápětí rozjeli zajímavý útok i svěřenci Roberta Manciniho, ale obdivuhodně pevná defenziva United, s přispěním necitlivě hvízdnuvšího Deana, ani tentokrát balon k De Geovi nepropustila.

Po změně stran se toho moc nezměnilo, pět minut bylo ticho před bouří, než konečně zahřmělo. Giggs ztratil míč v souboji s Barrym, Nasri na hranici šestnáctky skvěle zasekl míč před Rafaelem, sklepl pod sebe na Jamese Milnera a ten nechytatelnou dělovkou k tyči (i s pomocí Carrickovi miniteče) vsítil dlouho očekávanou úvodní branku zápasu - 0:1.

Jenže neuplynulo ani deset minut a bylo vyrovnáno. Robin van Persie rozehrál volný přímý kop, Joe Hart jej podplachtil a míč se zjevil na hlavě Phila Jonese. Mladičký univerzál ho trkl do Vincenta Kompanyho a další cílová stanice byla až síť - 1:1. O pár minut mohlo být v "Divadle snů" ještě veseleji, když hlavičkoval pro změnu Danny Welbeck, tentokrát už ale Hart nechyboval a stav tak zůstal vyrovnán.

Gólový pytel se ale roztrhl a fotbaloví fajnšmekři si mohli libovat. Tribuny jen zahučely při střelách Ashleyho Younga a Yaya Tourého, euforii, sic v menším z obou sektorů, rozpoutala až akce Sergia Agüera. Střídající forvard se parádní bojovností dostal do pokutového území, "prorval" se mezi Welbeckem a Jonesem do blízkosti branky a ranou podobnou té legendární z konce minulé sezony proti QPR vrátil - již natrvalo - vedení Manchesteru City - 1:2.

Sir Alex Ferguson ve snaze s nepříznivým stavem pozměnil jedenáctku na hrací ploše - Welbecka nahradil Valencia, Rooneyho pak ofenzivní žolík Chicharito. Rošády však velkou změnu nezpůsobily, vedoucí celek Premier League sice měl zdánlivě drtivou převahu, leč ke korigování výsledku nevedla, když úspěch nepřinesla ani Evrova hlavička z poslední minuty nastavení. Man City, ač už do boje o obhajobu titulu nejspíš nezasáhne, si tak odnesl z vyhroceného derby cenné tři body za vítězství 2:1.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (883)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele