5. kolo
22.09.2013 17:00 CET
4 : 1
(2:0)

Reportáž

Manchester se oblékl do modra, Citizens rozstříleli United 4:1

Vraždění neviňátek. První manchesterské derby nové sezony skončilo až příliš jasnou záležitostí. Citizens si obrazně řečeno "namazali United na chleba" a kromě závěrečné pasáže utkání, v níž už o nic nešlo, nepustili městského rivala prakticky vůbec do hry. Dvakrát Agüero, Touré a Nasri rozhodli šlágr už po 50 minutách; Rooney v závěru krásným přímákem ostudu jen zmírnil...

Red Devils se patrně krátce před zápasem zranil klíčový muž sestavy Robin van Persie a tahle absence se na obhájci titulu podepsala až hrozivě. Ačkoli je dost dobře možné, že s takhle pasivními United by nic neudělal ani holandský kouzelník. Chvílemi až hanebný výkon od většiny hráčů měl za příčinu drtivou porážku hrdého klubu.

Debaklu zavdala už úvodní čtvrthodina, v níž Citizens nevídaným způsobem hosty zatlačili, vysokým a úspěšným presinkem je přilepili k vlastnímu vápnu a pohrávali si s nimi jako kočka s myší. Na jejím konci pak přišla zasloužená odměna. Kolarovův nejspíš gólový centr ještě odvrátil Vidić, na okulahodící akci z šestnácté minuty už ale ani Srb nestačil. Nasriho skvělou práci vyšperkoval šedesátimetrovým náběhem aktivní Kolarov, jehož parádní centr přetavil v dokonalost akrobatickým kopem Sergio Agüero.

Po nějakých 25 minutách se Citizens zdánlivě uspokojili, hra se vyrovnala a "znudněla". United ani přes mnohem více času na míči nebyli schopni přijít s žádným momentem překvapení a trest za pasivitu přišel v nejméně vhodný moment. V nastaveném čase první půle rozehrálo City rohový kop, Negredo přehlavičkoval všechny soupeře a naservíroval gólový pas pro trestuhodně volného Yayu Tourého na zadní tyči.

Po přestávce by člověk čekal velkou změnu hry od hostů, možná pár střídání z Moyesovy dílny. Ba ne... Skotský kouč naordinoval svým ovečkám nějaký zvrácený podzimní spánek a především obránci s Fellainim působili jako školáci na exkurzi ve velkém fotbalu. Sedmdesát vteřin stačilo City k dalšímu zesměšnění soupeře, Nasri vyslal do vápna Negreda a po jeho centru zvýšil na třígólový rozdíl vynikající Agüero.

Obrovský rozdíl obou týmů byl v defenzivě, zatímco Kompany and company působili nepřemožitelně, obrana United se bortila jako domeček z karet. Selhání číslo čtyři přišlo už v 50. minutě, kdy i díky Kompanyho zuřivému náběhu mohl na zadní tyči úplně sám uklidit Navasův povedený centr za záda bezmocného De Gey.

4:0 pět minut po přestávce, idylka. Manchester City podobně jako v první půli zcela zvolnili a vpustili soupeře do hry. Přesto drtivý výsledek hlídali. Rooneyho gólovka mířila nad, Fellainiho ránu pod břevno pak vyrazil Hart. Na druhé straně se ke střele nad uchýlil Negredo, své cameo div neokořenil gólem Džeko, s jehož štíplavou pumelicí měl De Gea velké problémy.

Evra sice deset minut před koncem hlavou orazítkoval jen tyč a Rooneyho dorážku zneškodnil Hart, Manchester United se však nakonec přece dočkal alespoň kosmetické úpravy skóre. Postaral se o to právě Rooney, jeden z mála hráčů, kteří snesli v červeném dresu přísnější měřítka. Přímý kop zakroutil naprosto dokonale, a přestože Hart plachtil mocně, na prvotřídní projektil svého krajana nestačil.

Manchester se i tak alespoň na půl roku oblékne do blankytně modré. Citizens se navíc vrátili na "bednu", zatímco United sídlí na osmém místě. Se sedmi body z pěti klání. Moyese tak čeká po zpackaném startu sezónu zatraceně těžká práce...

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (987)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele