32. kolo
12.04.2015 17:00 CET
4 : 2
(2:1)

Reportáž

Manchesteru zase vládne červená. United přejeli City 4:2

Vytrpěli si kvůli tomu dost, ale o to sladší zřejmě dnešní "odveta" pro fanoušky Manchesteru United bude. Citizens zvládli hned čtyři předešlá městská derby, tentokrát však i přes počáteční vedení ošklivě vybouchli a zabředávají na čtvrté příčce. Velké osobní satisfakce se dočkal minule vyloučený Chris Smalling, jenž zvyšoval už na 4:1...

Když byl před výkopem Louis Van Gaal vyzván, co říká na nedávnou bilanci United s City, odvětil, že to z většiny není jeho příběh - že na jeho účet jde akorát podzimní prohra, kterou teď jdou Red Devils odčinit. A to se skutečně stalo, i když začátek tomu vůbec nenasvědčoval.

Manchester United totiž odstartoval velice vlažně. Už v šesté minutě se Navas utrhl po pravé straně, všem uprchl, a i když sám z těžšího úhlu De Geu nepřekonal, zahájil tak sekvenci, během níž United v podstatě neopustili vlastní polovinu - a za další dvě minuty inkasovali. Milner pěkně vystihl vertikální náběh Silvy a ten před prázdnou bránu překládal míč skórujícímu Agüerovi.

United ještě nějakou chvíli poté vykazovali jisté známky otřesení, vyrovnat se jim však přesto povedlo poměrně záhy. Ve 14. minutě zahájil rychlý protiútok dlouhý nákop De Gey, po němž zleva přesně centroval Herrera a Ashley Young nadvakrát dopravil míč do sítě.

Domácí pomalu začali nacházet půdu pod nohama a to znovu potvrdili ve 27. minutě další brankou. Young tentokrát "pouze" centroval z levé strany a Fellaini hlavou zpoza zadní tyče překonal Harta poté, co se hravě schoval za nedůsledného Clichyho.

Ve zbytku první půle už se nic významného nestalo, a tak ManCity čelilo těžkému úkolu - obrátit a vyhrát své první venkovní klání v Premier League od roku 1995. To se jim ovšem ani zdaleka nepovedlo a v celé snaze jim nijak nepomohlo ani stažení nedoléčeného a se žlutou kartou hrajícího Kompanyho.

Po přestávce to naopak od hostí bylo možná ještě horší - fotbalisté United po většinu času nebyli pod větším tlakem a bez nejmenších problémů kontrolovali průběh hry. Joe Hart musel například v jedné zběsilé sekvenci svůj tým zachraňovat hned dvakrát - nejprve při standardce Rooneyho, zejména ale později při Carrickově zakončení z penaltového puntíku.

Kdy už se ovšem ani brankáři anglické reprezentace nepodařilo další gól odvrátit, to bylo při situaci z 67. minuty. Tehdy asistent přehlédl evidentní Rooneyho pas do ofsajdu a Juan Manuel Mata posléze mohl mezi nohama Harta propašovat míč do sítě.

Manuel Pellegrini se už předtím pokusil oživit ofenzivní složku svého mužstva střídáním Nasriho za Milnera, tato změna však žádné ovoce nenesla. Naopak, v 73. minutě bylo bleděmodrým ještě hůře při Youngově standardce a Smallingově banální hlavičce. Red Devils se takto podařilo zatížit konto svého městského rivala čtyřmi brankami poprvé od roku 2009.

Manchester City si lehce ulevil od debaklu alespoň další trefou Kuna Agüera, které by pravděpodobně lépe zkoncentrovaní domácí zabránili. Ani tato událost ale pochopitelně nic nezměnila na tom, že Citizens pojedou zpátky na Etihad jako spráskaní psi...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (414)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele