29. kolo
05.03.2016 13:45 CET
2 : 2
(0:1)

Reportáž

Severolondýnské derby po remíze 2:2 nezná vítěze, zato hned dva poražené

Neutrální divák je nasycen, fanoušek z libovolného zainteresovaného tábora ani omylem. V dresu Arsenalu sice protrhli osobní krize Ramsey s Alexisem Sánchezem, k vysněné výhře nad rivalem to však nevedlo. Tottenham zas olituje nevyužité přesilovky, respektive nedotaženého comebacku. A ve výsledku se může radovat akorát Leicester, který může navýšit náskok na čele...

Vstup do prvního poločasu nabídl zhruba vše, co si divák pro začátek přál. Parádní tempo, rychle klouzající balon a ostrou bitvu uprostřed pole.

Teprve časem se evergreen začal trochu ohrávat. Navrátilec Dembélé sice dominoval, ale to pouze horizontálně, s rozkrajováním defenzívy Arsenalu příliš nepomáhal; a na druhé straně zase Welbeck sice příkladně makal a vybojoval mraky balonů, ovšem pořádné výsledky se taky ne a ne dostavit.

Šancí bylo mezitím jako šafránu; úvodním pasážím vládly akorát spekulativní pokusy Harryho Kanea. Kurz se poprvé změnil až ve 25. minutě, když Walker při zemi centroval z pravé strany, Lamela se ve vápně zjevil zcela nehlídaný a jeho podivnou koncovku holení výtečně zlikvidoval Ospina.

Zhruba po půlhodině hry presink Tottenhamu polevil, Arsenal se rázem jevil být uprostřed hřiště uvolněnější, a to nepřímo pramenilo v jedinou branku první půle. Ve 39. minutě Welbeck pohotově zareagoval na odražený míč, v klidu jej rozehrál do pravé strany, Bellerín s hlavou nahoře přihrával namísto střely a Ramseyho lahodná patička už byla jenom takovou ideální tečkou za parádní akcí.

V tu chvíli rozhodně nešlo říct, že by šlo o zasloužené vedení, nicméně Tottenham poločas dohrával viditelně zaskočený a v podobném rozpoložení nastoupil i do druhé půle. To už se mu ale pomalu vydával na pomoc Francis Coquelin, jenž si po 55 minutách vykoledoval druhou žlutou kartu za zbytečný a dopředu marný skluz na nedostižitelného Kanea.

Ihned vzápětí začali Spurs obdivuhodně tlačit. Ospina například okamžitě musel těsně před překročením brankové čáry vytahovat střelu Kanea, aby z jednoho z příštích rohových kopů rovnou zapršelo - hektické bránění Arsenalu, perfektně vystižené zmateně se rozhlížejícím Ramseym, vedlo k jednoduché koncovce Alderweirelda.

V tom momentě již každému musela na mysli vytanout statistika, že Tottenham z pozice prohrávajícího vydoloval 17 bodů. A dnes měl zřejmě přidat další tři. Jen po pár minutách totiž Gibbs neustál ofsajdovou past, Alli s Kanem v rohu zmáčkli Bellerína a rána druhého jmenovaného z rohu pokutového území už skoro připomínala Henryho parády z časů, kdy Arsenal podobně nekolaboval.

Následovaly slabší dalekonosné pokusy Erica Diera s Kanem, a nakonec také mírné uspokojení Spurs, kterého ještě Arsenal s vypětím všech sil dokázal využít. Již v silném dešti si v 76. minutě Héctor Bellerín připsal další asistenci, když Tottenham nezvládl pořádně aplikovat vysokou obrannou linii a Lloris posléze vytáhl proti Sánchezovi jen hodně nejistý zákrok. Chilský forvard takto setřásl pořádný balvan z beder, když se v lize prosadil poprvé od 17. října.

Zpátky do vedení už se později Tottenham vrátit nedokázal. Alli s Masonem dodali 22., respektive 23. střelecký pokus domácích a Eriksenovu vychytralou střelu zpoza vápna vytlačil nad bránu Ospina.

Ještě dramatičtější okamžiky se potom rodily na opačném konci hřiště. Jeden těžší zákrok - v podstatě svůj první a poslední - si připsal Hugo Lloris po přímém kopu Sáncheze. Od další práce už ho v nastavení uchránil senzační skluz Kevina Wimmera doslova v posledním možném okamžiku.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (1219)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele